Sok-sok évnyi várakozást követően végre PC-re is megjelenik az egyik legjobb ingyenes kimenekítős shooter, a Bohemia Interactive játéka, a Vigor.


Bódi Dániel

2024.04.17. – A kimenekítős műfaj mindig egy nieche műfajnak számított, amiben igazán nem sok mozgástere akad egy-egy újabb címnek. Egyrészt nagyon nehéz már bármi újat mutatni, ha pedig mégis (és másrészt), akkor azt a nagyok majd bemutatják-beépítik, ezért az azokhoz szokott játékosoknak tulajdonképpen nincs miért mással játszani a műfajon belül. Legalábbis PC-n.

Az ARMA és az Operation Flashpoint játékokról ismeretes prágai Bohemia Interactive azonban annak idején remekül ismerte fel, hogy az Escape from Tarkov-féle játékok valamiért nem találnak utat PC-ről konzolra, ezt a piaci rést pedig eldöntötték: ha más nem, akkor majd ők jól betömködik. E gondolat mentén született meg 2018-ban a teljesen ingyenesen játszható Vigor, ami a The Division könnyedebb Dark Zone-ját vegyítette a szimulátorosabb Tarkovval egy óriási háború utáni gyönyörű norvég tájon – de először csak Xbox konzolokon. A Vigor aztán két évvel később megjelent Nintendo Switchre, PS4-re, majd PS5-re, de hiába a fejlesztők őspécés múltja, számítógépes port azóta sem készült el.

Ezt a tartozását azonban most hajlandó leróni a műfaj PC-s rajongóinak a Bohemia, ami bejelentette, hogy májusban a Vigor a Steam korai hozzáféréses programjából PC-n is elérhetővé válik. A fejlesztők azért választották a megjelenés ennek a formáját, mert a Vigort eredetileg konzolokra tervezték, ezért egy csomó mechanikán finomhangolni kell, hogy azok tökéletesen működjenek PC-n is. Ez előreláthatóan csak pár, három hónapig fog tartani, ez idő alatt három játékmódot lehet majd kipróbálni: az Encounter, Shootout és Elimination, ebben viszont csak azok vehetnek részt, akik beneveznek a játékbeli extrákkal kitömött Reinforcements Packra. A korai hozzáférés után azonban mindenki számára kinyílik a Vigor kapuja, teljesen ingyenesen játszhatóvá válik a teljes játék.

Mivel a Vigor eredetileg Xbox One-ra jelent meg (és azóta alaposan megszépült mindenféle next-gen finomságokkal, amit PC-re is átvisznek-tovább fejlesztenek), de még Switchen is jól fut, úgy a PC-s gépigénye sem ijesztő, sőt:

  • a minimumhoz egy Intel Core i7-3770K-ra, 8 GB RAM-ra és egy NVIDIA GeForce GTX 680-ra lesz szükség,
  • az ajánlott gépben pedig jó, ha van egy Intel Core i7-8700K, 16 GB RAM és egy NVIDIA GeForce GTX 1060.

Ezt is olvasd el:

7 kegyetlen sz@r videojáték, amit legendásan jó stúdiók követtek el

×