A legjobb filmeket is elronthatják kellemetlen pillanatok, amiket a filmesek túlgondoltak, vagy simán elbénáztak. Íme néhány a Batman filmekből.

Gábor János

2024.04.17. – Bár a segítségül hívott ScreenRant megtette, mi jó szokásunkhoz híven kerüljük a kínos Batman-pillanatok rangsorolást. Ezek a filmes jelenetek más-más embereknek kellemetlenek, más-más okból, és az sem biztos, hogy némelyiket te magad cikinek gondolod, mert lehet, hogy ott és akkor, amikor először láttad, még tetszett is. Mindenesetre: nem véletlen, hogy a válogatásban több helyen is méltán szerepel a Batman & Robin című förtelem, vagy a suta Mindörökké Batman, mint a filmes franchise két pörsenése. Nem mintha az egyébként jól sikerült klasszikusokban ne csúszott volna félre néhány fontosnak vagy épp’ viccesnek szánt pillanat.

Batman bankkártya

Az 1997-es Batman & Robin azon kevés filmjei egyike, amiket George Clooney teljesen érthető okokból szeretne meg nem történtté tenni, de nem szabad hagyni. Tudnia kell, mit tett. Az IMDb-n csupán 3.8-as értékelésű (még ez is sok) mozi térdig gázol a kellemetlen jelenetekben, a mellbimbós ruháktól Jégcsap röhejes karácsonyi kórusáig, de még ebből a trágyafolyóból is érdemes kihalászni minden szuperhősfilmek egyik leghülyébb ötletét, a Batman bankkártyát. Hihetetlen, hogy az ötletgazdát nem csapták agyon az első meetingen, ahol ez felmerült.

Rébusz egy pizsamás punk a bankett után

Az 1995-ös Mindörökké Batman a fentebb írt Batman & Robinhoz hasonlóan bővelkedik kínos pillanatokban. Ezek egy jelentős része a sok MÁS filmben egyébként zseniális Jim Carreynek, vagyis inkább annak a személynek köszönhető, aki megengedte, hogy a komikus fékevesztett idióta módjára hozza a gonosz karaktert. Erős a gyanúnk, hogy a jelmeztervező is el lett nyomva, mint a cigicsikk, és hagyták tombolni Carreyt. Ennek legékesebb bizonyítéka a karakter feltűnése a denevérbarlangban. És: kacsagránát? Tényleg, b@szki? Tényleg?! Hajadismijen?

Gazdag Batman

Bár egyértelmű, hogy a 2021-es Igazság Ligájában egy könnyed, bratyizós pillanatnak szánták – és Zack Snyder annyira büszke volt rá, hogy még az előzetesbe is belepakolta -, a közönség egy részének nagyon nem jött át Bruce Wayne benyögése arról, hogy az ő szuperereje a pénz. Jó SOK pénz. Nézőpont kérdése, hogy ez mennyire ostoba húzás, vagy mennyire nem, de a jelenet eleve a szórakoztatóan habókos Flash bemutatásának záró momentuma. Tűrhető hangulati elem, de teljesen érthető az is, ha a zord, sötét és komoly Batman karakter indokolatlan jópofizásáért nincsenek oda a feketeöves rajongók.

„Ééés én is!”

Újabb penetráns példa arra, hogy a Batman filmekben nem feltétlenül szabad / érdemes viccelni, mert a végeredmény valamilyen suta poén felesleges odakellemetlenkedése lesz. A Mindörökké Batman egyik pillanata is ilyen, amiben a jobb sorsra érdemes Tommy Lee Jones teljesen lement kutyába a szuperhősfilmes sztárgázsiért. Az általa alakított Kétarc dupla beköszönése azt akarta vicces formában érzékeltetni, hogy itt ám egy hasadt személyiségű karakterről van szó. Hogy a hülye is értse. Ha-ha.

Batgirl felizgul

A 2016-os The Killing Joke talán legmeglepőbb pillanata az, amikor a két főhős egy háztetőn egymásra esve egyszercsak alaposan összegabalyodik. Oké, Batgirl szexi. Pont. Annak is szánták, az is, viszont ilyen módon belevonni a sztoriba, hogy nőből van és vannak vágyai, nem volt túl ízléses, és nem, nem a korhatár-besorolás miatt, hanem azért, mert a két karakter viszonya eddig a pontig inkább hasonlít anya-lánya, de legalább tanító-tanítvány kapcsolatra. Így olyan, mint a vén kecske Batman kihasználná a fiatal és szép Barbara Gordont. A jelenet annyira leforrázó, hogy a hetyegők fölé görnyedő vízköpő se hisz a szemének.

Karácsony ének Jégcsap módra

Ezer örömmel belerúgunk még egyet a Batman & Robinba, aminek sokadik, de simán kiemelhető kínos jelenete az, amikor Jégcsap, vagyis Mr. Freeze megköveteli a csatlósaitól, hogy a nevével bővített verzióban énekeljék az egyik klasszikus karácsonyi dalt. Ostoba, gyerekes, ciki, nem is hisszük el, hogy ez a jelent nem végezte be a vágóasztalon. Ott még nem volt késő. Így már igen:

Bruce Wayne kiborul

Az 1989-es Batman hírhedt jelenete nem kellemetlen, mint a legtöbb fentebb írt pillanat, hanem inkább sokkoló és következetlen. Michael Keaton karaktere, Bruce Wayne alias Batman kiborul a Jokerrel (Jack Nicholson) folytatott párbeszéd végére. Az, hogy a hűvös és higgadt figura teljesen elveszíti az eszét, és „Let’s get nuts!” felkiáltással meg egy piszkavassal kiprovokálja az erőszakot és hogy jól lepuffantsák, nagyon idegen a karaktertől. Sokan nem tudták megemészteni.

Ajakvax

Na még egyet a Batman & Robinból, ami simán önmaga rettenetesen sikerül paródiája, így kiváló nyersanyaga az ehhez hasonló összeállításoknak. A végére kiemelt pillanat egyszerre mesterkélt (mint az egész film és benne mindenki) és logikátlan. A sors igazságtalansága, hogy ezt a filmet egyedül Chris O’Donnell karrierje nem élte túl a főszereplők közül, de ez talán éppen a történelem egyik legbénább csókjelenetének köszönhető. Vagy annak, hogy utána majdnem belefullad egy kacsaúsztató méretű medencébe. Jaj.

Ezt is olvasd el:

Darálod a sorozatot? Ezek a legjobb játékok Fallout-maraton mellé

×