Gaming

Akkora szintet léphet az Xbox, amekkorát a PlayStation valószínűleg sosem fog


Bódi Dániel

2024.03.27. – Phil Spencer és stábja rendkívüli érzékkel hasalt rá a játékvilág médiájának tematizálására: ahelyett, hogy az egyre-másra felreppenő pletykákat a legtöbbekhez hasonlóan csendben konstatálnák, inkább hivatalos megszólalásokkal még jobban az Xboxra és annak lehetséges jövőjére irányítják a játékosok érdeklődő figyelmét. Az elmúlt hetekben a PlayStation szó alig került a címlapokra, pedig piacvezető konzolmárka, mindent abszolút leuralt az Xbox – hol negatív, hol pedig pozitív töltetű cikkekkel, pletykákkal és híresztelésekkel, vagy bejelentésekkel.

Azt majd meglátjuk, hogy az Xbox konzolok effektíve mennyit profitálnak belőle, amivel kapcsolatban hallottunk már mindenfélét: jön új modell, nem lesz újabb konzolgenerációja, érkezik egy kézikonzol, de a kiadók nem adnak ki többet játékot rá, közben exkluzív lesz a következő Diablo, míg más saját gyártást mindenre is kiadnak. Nehéz ezt ép ésszel követni, meg igazából fölösleges is: valami úgyis lesz, azt pedig hivatalosan is be fogják jelenteni, amint aktuálissá válik. Minden más találgatás csupán, feltételezés, jóslás, vagy kevésbé megalapozott, esetleg teljesen megalapozatlan pletyka.

De mint mondtam, Spencer és csapata rendkívüli érzékkel tematizálnak.

Most például az Xbox-vezér újfent a Polygonnak nyilatkozva repítette az Xboxot a címlapokra, amivel kapcsolatban a külsős játékboltok beengedését, a konzolos zárt ökoszisztéma lebontását pedzegette. Spencer szerint a konzolgyártók két legnagyobb problémája,

  • hogy a játékgépekbe kerülő alkatrészek ára egyszerűen nem, vagy nem olyan ütemben lesz olcsóbb, mint korábban, ezért ma már nem reménykedhetnek abban, hogy az idővel csökkenő gyártási költségekkel és a játékeladásokkal visszakereshetik az áron alul piacra dobott konzolokkal felgyűlt mínuszt,
  • valamint, hogy a konzolos bázis nem növekszik (csak generációnként újra felosztják egymás között), míg a PC-s játékosok tábora egyre nagyobb méreteket ölt.

Szerinte a megoldást az jelentené, ha nagyobb lenne az átjárhatóság a konzol és a PC között, hogy az egyik játékos az itt megvásárolt játékát amott is elérhesse. Erre pedig a legjobb mód az volna, ha megnyitnák a kapukat az olyan alternatív boltok előtt, mint például a Steam, az Epic Games Store, vagy az itch.io. Szerinte a PC-s játékosok a magas szabadságfok miatt is szeretik a platformot, mert eldönthetik, hogy honnan vásárolnak játékokat, míg konzolon egyetlen géphez és egyetlen bolthoz vannak láncolva.

Részben emiatt döntöttek a konzolexkluzivitás elhagyása mellett is: a játékosok bármilyen általuk választott platformon elérhessék ugyanazt a játékot, xboxos, playstationös, PC-s kéz a kézben játszhasson egymással, a barátoknak ne kelljen azzal is foglalkozni, hogy kinek milyen hardvere van. Ez a fajta szabadság pedig valóban vonzó lehet – már csak azért is, mert így például végre eltűnne az az abszurdum, hogy egy megvásárolt digitális terméket kizárólag egyetlen platformon érhetnek el a vásárlók – miközben a játékárak egyre csak nőnek. De az örökös konzoltulajdonosoknak is nagyszerű lehetne az ilyenfajta nyitás, hiszen a boltok így már Xboxon is versenyezhetnének a kegyeikért, mindenféle akciókat találnának ki, hogy inkább náluk költsenek, valamint új szolgáltatásokat is indíthatnak.

Ez összkonzolos fronton is nagyszerű volna, de az Xbox profitálhat belőle a legtöbbet. A Sony ugyanis aligha fogja lebontani az elsődleges pénzügyi modelljét, legalábbis most, amikor a PS5-tel megismételni látszik a PS4 eladási sikere semmiképp. Bár igaz, hogy az utóbbi időben a japán vállalat is egyre nyitottabb a változásra, például egyre-másra adják ki a korábban szent exkluzívnak hitt játékaik PC-re, a másik oldalon viszont nem is olyan régen még a PS4-en is szigorúan tiltottak olyan ártalmatlan funkciókat is, mint a cross-play. Mivel a Sony elsődleges bevételforrása szintén a játékok eladásából, valamint a külsős kiadók sarcolásából ered, aligha fognak konkurenciát állítani saját maguknak. A Nintendóról már nem is beszélve.

Persze az is lehet, hogy ez a fajta nyílt taktika nem fog bejönni az egyre elpécésedő Xboxnak, de akkor is van még a tarsolyban valami, ami hatalmas adu lehet: a népkonzollá válás. Ez furcsán hangozhat, de a leggyakrabban elhangzó érv amellett, hogy valaki konzolt vesz PC helyett az szokott lenni, hogy egy Xbox és egy PS olcsóbb, mint egy azonos erejű PC. Ha ezt az Xbox a jövőben is tartani tudja, miközben az alternatív és egymással versengő boltokon keresztül elérhetjük róla a PC-s, vagy akár csak a multiplatform játékokat, valamint a Game Pass is minimalizálhatja a kiadásokat, akkor tulajdonképpen az Xbox lehet a legolcsóbb platform, amit egy játékos választhat magának.

Hogy ez önmagában elég lesz-e a sikerhez, az erősen kérdéses, de akadnak rá azért szemléltető példák. A játékosok túlnyomó többsége nyílt és olcsóbb Windows PC-n játszik, nem a zártabb rendszerű és drágább Mac-en: a Steam-statisztikái szerint a játékosok 96,91 százaléka valamilyen Windowst használ. A mobiljátékokkal jelentősen több felhasználót érnek el a jellemzően olcsóbb és nyílt rendszerű Android-készülékeken, mint a drágább és zárt iOS-en: a globális mobilpiac 70-30%-ra oszlik meg az androidos telefonok javára.

Miért is ne térhetne egy hasonló útra az Xbox is? Az Epic Games Store és a Steam egészen biztosan nem fog tiltakozni ellene.

Ezt is érdemes elolvasnod:

Bódi Dániel

Korábbi cikkek

Putyin berendelte az orosz gyártmányú játékkonzolt, az Xbox és a PlayStation konkurenciáját

2024.03.28. - Emlékszem, még tavaly januárban számoltunk be arról, hogy nem sokkal azután, hogy Oroszország…

2 óra telt el azóta...

Mi a teendő, ha nincs elég helyünk a kerti bútorok téli tárolásához?

Kora tavasztól késő őszig a kert megannyi lehetőséget kínál a szabadtéri időtöltésre: tarthatunk itt családi…

2 óra telt el azóta...

Lerabolhatják az OTP bankszámládat, ha bedőlsz ennek a frissítésnek!

Gábor János 2024.03.28. - Az OTP nevével visszaélő csalók e-mailben próbálnak rávenni, hogy a banki…

3 óra telt el azóta...

Húha! – Felvásárolták a Borderlands fejlesztőjét, készül is az új rész

2024.03.28. - Az igazság az, hogy a Borderlands fejlesztéséért felelős Gearbox Software-től már régóta meg…

4 óra telt el azóta...

Kiszivárgott képeken az új Xbox Series X, valami egyből nyilvánvaló

Gábor János 2024.03.28. - Nagyon sok történés zajlik mostanában az Xbox körül, de nem csak…

4 óra telt el azóta...

Ötletes csavarral várja Rebirth Island a Warzone Ranked játékosokat

2024.03.27. – A fejlesztők az elmúlt napokban többször is megerősítették, hogy Rebirth Island visszatér a…

18 óra telt el azóta...