A Moore Threads videokártyák a nyers specifikációk alapján remek vételnek bizonyulhatnak Kínában. Úgy tűnik azonban, hogy a valóság teljesen mást mutat.

2024.03.12. – Az elmúlt évben az Intel mellett egy negyedik szereplő is feltűnt a kínai videokártya-piacon. A Moore Threads nevet viselő vállalatot 2020 októberében ezelőtt alapították, a cég vezetője az Nvidia korábbi alelnöke, Zhang Jianzhong. Az elmúlt 15 év tapasztalatát nem lehet csak úgy kitörölni, ezért is tudtak ilyen gyorsasággal kiadni egy valamennyire használható szériát. A kártyáik felszereltsége papíron remek, az S80-as modell esetében például AV1 támogatás és a 16 GB VRAM is kiemelhető.

Gyártástechnológiában még bőven vannak elmaradások, hiszen 12 nanométeres gyártószalagról gurulnak le a chipek, míg a 4000-es Nvidia kártyák már 5 nanométeren készülnek. Ám a korábbi kínai próbálkozásokkal ellentétben DirectX, Vulkan, OpenGL, OpenGL ES támogatást is megtalálhatunk, így papíron gond nélkül futhatnak játékok is. Több iparági elemző szerint a cég komolyabb jogi támadásra is számíthat előbb-utóbb az Nvidia-tól, a korábbi szoros kapcsolat és az annak köszönhető bizalmas információk felhasználása miatt. Túl gyanús a cég ilyen mértékű fejlődése, a natív CUDA támogatás pedig szinte beismerő bizonyíték a “lopásra”. 2024 márciusában végre sikerült megizzasztani a kínai egységeket országhatáron kívül is.

Még az AMD APU egységei ellen is elvéreznek  a kínai videokártyák?

Az elmúlt hónapok során a Moore Threads kártyák driverek hatalmasat fejlődtek. Néhány esetben akár 100%-os FPS növekedést is jósolt a gyártó, ám ritkán kerültek ki a kártyák globális teszterekhez. A ComputerBase csapata azonban 2024 márciusában lecsapott egy felső kategóriás S80 és egy belépő, S30 modellre is, hogy jól megizzassza azokat. Különösen érdekes lehet ez most az AMD Ryzen 5 8600G/8700G APU-k megérkezése után, melyek grafikus magjai már asztali szintet ígérnek.

Siralmas FPS számokat produkáltak a kínai videokártyák

Siralmas FPS számokat produkáltak a kínai videokártyák

Nos, a papíron remekül teljesítő kártyák az összetett tesztek során elvéreztek. A fenti képen az átlag FPS-eket olvashatjuk le, 8-10 játékra vonatkoztatva. Több cím azonban el sem indult a kártyákon. Az S80 egység alig gyorsabb az AMD Ryzen 7 5700G integrált egységéhez képest, a GTX 1650-től és RX 6400-től pedig mérföldekkel van lemaradva. Még a Ryzen 7 8600G is megveri, a nagyobb testvérről, a 8700G-ről nem is beszélve. Az S30 pedig rosszabb átlagokat tudott felmutatni, mint az Intel 12. generációs i5-12500 grafikus egysége, mely szintén csalódást keltő teljesítmény egy dedikált videokártyáról. Nvidia kötődés ide, papíron remek specifikációk oda, a Moore Threads kártyái nem jelentenek jelenleg veszélyt a nagyok számára. A jövő azonban mindig tartogathat meglepetést, érdemes figyelemmel kísérni a negyedik szereplőt is.

Forrás: Videocardz

Ezt láttad már?

Ettől a 41 elmebeteg tech failtől sírva-röhögve rohansz ki a világból

 

×