Egyik szemünk sír, a másik nevet az Insomniac izgalmasnak kinéző, de live service modellre épülő törölt Pókember-játékának kiszivárgott előzetese láttán.


Bódi Dániel

2024.03.12. – Abszolút érthető, hogy a játékkiadók két üzleti megbeszélés között egész álló nap egy Excel-tábla fölött görnyedő vezetői miért izgulnak annyira a live service modellre. A játék, mint szolgáltatás tulajdonképpen egy kész aranybánya – papíron legalábbis, hisz a játék amúgy is borsos alapárán túl egy csomó mindenért pénzt csalhatnak ki a játékosokból, melyeket általában szezonális tartalmakként próbálnak eladni.

Persze az avatottak jól tudják, hogy az esetek többségében mindez lehúzás csupán, a valódi játékból kivágott tartalmak, melyeket jobb időkben a lassan 30.000 forintba kóstáló kiadások tartalmaznának. És egyre többen jönnek rá erre a csalafintaságra, így az ingyenes, alapvetően multiplayer címeken túl a teljes árú live service játékokat a többség már jó messzire elkerüli.

Bár sokan még kitartanak e halott ötlet mellett (mást ne mondjak: Warner), de a hihetetlen fordulat, azaz a játékosok egyre tudatosabbá válása miatt is dönthetett a Sony a szolgáltatásos fejlesztéseik lelövéséről. Így került sírba a Naughty Dog sok évig kalapált live service The Last of Us spin-offja, és pontosan emiatt nem jelenhet meg soha a szintén live service modellre épülő kooperatív Pókember-játék, amin természetesen maga az Insomniac Games dolgozott.

A Spider-Man: The Great Web pedig már nagyon közel járt a leleplezéshez, amit mi sem bizonyít jobban, mint a frissen kiszivárgott előzetes, ami nem egy félkész játék képét festi a képernyőre. Eszerint a játékuniverzum Pókfejei beléptek volna a multiverzumba – amire a Spider-Man 2 során nem egyszer utalgattak is, itt viszont ez kapta volna a főszerepet. A multiverzum szövevényes hálóin keresztül pedig összesen 8 alternatív Pókember foghatott volna össze a Baljós Hatos ellen, akik valahogy maguk is képesek utazni a dimenziók között. Az előzetes alapján egy különálló történetet is kaptunk volna, amely során teljesen elborult világokat látogathattunk volna meg az egyedi pókcsapattal.

A live service modell is valószínűleg itt csíphető nyakon: a sztorit továbbszövő tartalom valószínűleg szezonális frissítésekkel érkezhetett volna, míg a választható karakterek közül egy folyamatosan bővülő roasterből csemegézhettünk volna, akik kinézeteit külön egy játékbeli boltból vásárolhattuk, vagy egy battle pass-ból oldhattuk volna fel. Volna-volna, vagy nem – a látottak és más szolgáltatás-alapú játékokból kiindulva ezt már csak én képzeltem hozzá, bár nehéz volna másképp.

De igazából fölösleges azon morfondírozni, mi lehetett volna, mivel a Spider-Man: The Great Web elméletileg már nem áll fejlesztés alatt, a Sony mindent leállított, ami a projekthez köthető. Ez azt jelenti, hogy a már sokat pletykált  különálló Venom spin-off, valamint a Spider-Man 3 lesz a következő, ami a Sony Pókember-játékuniverzumában érkezhet. De ez talán nem is olyan nagy probléma, hisz bukott már el más hasonló kaliberű stúdió is szuperhősjátékkal a live service miatt…

Ezt is olvasd el:

Szóval így pisil-kakil, eszik és iszik a sith nagyúr, Darth Vader

×