Rengeteg izgalmas újdonság érkezik pár nap múlva a The Finals-be, a kérdés csupán az, hogy elegendő lesz-e mindez a feltámadáshoz?!


Bódi Dániel

2024.03.12. – Kár tagadni, hogy nagyon sokan az új multiplayer FPS messiást láttuk bele a The Finalsbe, ami bár forradalmi megoldást egyet sem villantott, de hihetetlen érzékkel gyúrta egybe az elmúlt legalább két évtized legjobb többjátékos mechanikáit. Igaz, az Embark Studios fedélzetén összegyűlt játékipari veterán – köztük is jó pár ex-battlefieldes már rutinból lehozta ezt, mindazonáltal ugyanez egy átok is, amely miatt december óta tulajdonképpen elpárolgott a játékosbázisa.

A The Finals közel 300.000 játékossal indított a Steamen, amiből alig 4 hónappal később már csak 22.000-en maradtak – a helyzet pedig konzolon is nagyon hasonló lehet. A játékosok elpártolásának egyetlen oka, hogy az „öreg róka” fejlesztők egyszerűen elszámolták magukat a tartalmakkal: hiába hiperaktív a játékmenet, a tartalmi újdonságok lajhár sebességgel érkeznek. Sőt, igazából még csak most, a hackeléses, de inkább synthwave témájú Season 2 indulásával jön az első igazi felfrissülés, ami talán, TALÁN egy újabb löketet adhat a kissé berozsdált zseninek.

A március 14-én induló második szezon egyik legnagyobb újdonsága az 5v5 felállású Power Shift játékmód, ami igazából egy újragondolt King of the Hill. Vagyis a szemben álló csapatok egyetlen, meglehetősen pusztító módon működő, állandóan mozgásban lévő platform elfoglalásáért harcolnak, amiért pontot szereznek. De legalább ennyire fontosan az új képességek és kütyük, melyekből mindhárom karakterosztálynak kijut:

  • a Light (könnyű-futó-rogue) osztály a Getaway-jel bővül, amivel portálokat nyithatunk. Ezekbe kívülről se belátni, se pedig belőni nem lehet – tökéletes menekülőjárat. Egy új pisztoly is a repertoár része lesz: a 93R burst-fire pistol.
  • a Medium (közepes-assault) osztály a Dematerializer specializációt kapja, amivel lyukakat nyithatunk a falakra, akadályokra, de még a habarcsokra is, valamint a kütyütár a Data Reshaperrel gyarapodik, amivel bármilyen tárgyat átváltoztathatunk valami egészen mássá, míg a fegyvertárba a FAMAS burst assault rifle érkezik.
  • a Heavy (nehéz-tank) osztály Anti-Gravity Cube-ot tesztelgetheti, amivel egy bizonyos területen belül megváltoztathatják a gravitáció törvényeit. Az új fegyverük pedig a KS-23 slug shotgun lesz.

Érdemes még megemlíteni az átalakított ranked módot, valamint a Career Progression rendszert, amivel a játékosok már hetente kapják a teljesítményükért járó jobbnál jobb jutalmakat. A cseresznye a The Finals újdonság tortáján a teljesen új aréna, a SYS$HORIZON, ahol neonfényárban, voxelek közt szaladgálva kell győzelemre küzdenünk a csapatot. Hogy mindez elegendő lesz-e, azt majd március 14-e után meglátjuk – az viszont biztos, hogy a 4 hónapos szezonváltást kicsit szűkebbre kell szabnia az Embarknak.

Ezt is olvasd el:

Szóval így pisil-kakil, eszik és iszik a sith nagyúr, Darth Vader

×