Hiába még csak három esztendős a Windows 10 21H2-es rendszer, de a Microsoft 2024-ben teljes mértékben és végleg elengedi a kezét.


Bódi Dániel

2024.03.12. – Itt az ideje végleg elengedni a Windows 10 21H2 kezét – figyelmeztet a Microsoft, ami már tavaly megkezdte a 2021-ben, szinte a Windows 11-el együtt indított verzió támogatásának leállítását. Akkor azonban még csak a mezei felhasználóknak kellett egy másik Windows után nézni, ezúttal viszont teljesen és végleg kinyírják a rendszert: az Education és az Enterprise verziók havi biztonsági frissítéseivel is felhagynak.

Addig viszont van még idő váltani a frissebb Windows 10 22H2-re, esetleg kompatibilis számítógéppel a Windows 11-re, mivel a Windows 10 21H2 Education és Enterprise támogatásának vége 2024. június 10-re lett kitűzve. Fontos azonban, hogy aki a Win10-et választja a 11 helyett, annak legközelebb 2025. október 14-én lesz ildomos operációs rendszert váltani, amikor a Windows 10 22H2 támogatását állítja le a Microsoft.

2025 azonban minden Windows-felhasználó számára fontos esztendő lesz. A redmondi vállalat a Windows 10 kereken tizedik születésnapja után felhagy a rendszeres biztonsági frissítésekkel, ami állandó napi használat esetén komoly, és egyre nagyobb rizikóval jár. Persze előfordulhat, hogy a Microsoft a felhasználók számára való tekintettel meghosszabbítja a lejárati dátumot, de erre a Windows 12 árnyékában aligha van reális esély.

Hogyan tovább?

Nos, akár magasról tehetünk is a havi biztonsági frissítések leállására, hisz a rendszer azután is használható marad. Ez esetben viszont számolnunk kell azzal, hogy a gépünk sokkal kitettebb lesz a vírusoknak és más támadásoknak – bár ezt tudatos internethasználattal, valamint kellő védelemmel meg lehet oldani. Egy másik megoldás a Windows 11-re való váltás, amit minden legális Windows-felhasználó ingyen megtehet, ha alkalmas rá a PC-je, vagy a laptopja. Harmadik út pedig lehet akár a Linux egyik felhasználóbarátabb verziója. De akárhogyan is: a hivatalos támogatás végét nem érdemes fél vállról venni, valamit muszáj lesz tenni.

Ezt is olvasd el:

Szóval így pisil-kakil, eszik és iszik a sith nagyúr, Darth Vader

×