Manapság a léghűtők mellett az AiO megoldások is egyre népszerűbbek, hiszen sokat fogyasztanak a CPU-k. Ez pedig a hőtermelésre is hatással van.

2024.03.11. – A modern processzorok bizony nem szerénykednek, ha fogyasztásról van szó. A nagyobb éhség pedig egyenes út a nagyobb a hőtermeléshez is. A modern, i7 és i9 processzorok szinte megkövetelik a folyadékhűtést, főleg, ha némi tuning is terítéken van. A felhasználók pedig általában nem azért vesznek 200-300 ezer forintokért processzort, hogy aztán finomkodjanak. Ha léghűtésről van szó, akkor szinte mindenkinek a Noctua NH-D15 ugrik be, mely hosszú évekig a legjobb CPU hűtő volt. Manapság is a top kategóriát erősíti, ám néhány esetben a Phantom Spirit 120, Frost Spirit 140 vagy épp a házon belüli NH-U12A jobb választás lehet.

A DigitalTrends csapata azonban ennél is mélyebbre ásott. Arra voltak kíváncsiak, hogy melyek voltak a valaha gyártott legnagyobb CPU hűtők, amelyek valamilyen formában piacra kerültek, netán még most is elérhetőek. Sokan nem gondolják, ám manapság már nem (feltétlenül) a hűtők mérete a szűk keresztmetszet, hanem a kupakok és a chipek hőleadó képessége, ezért nem is látunk ekkora hűtőket a boltok polcain. Rengeteg esetben egy-egy delid (-a processzor kupakjának eltávolítása, majd a gyári „paszta” lecserélése-) után sokkal többet lehet nyerni. Ennek ellenére nagyon is érdekes lehet, hogy mivel próbálkoztak, próbálkoznak a gyártók, ha végtelen hely áll a felhasználók rendelkezésére a gépházban.

SilentMaxx Titan

CPU hűtő

Kezdjük is az aranyérmessel. A SilentMaxx Titan nem finomkodik. Közel 24 centis hosszával és 17 centis szélességével igencsak nehéz olyan házat találni, ahova befér. Ha ez nem lenne elég, akkor pedig érdemes megemlíteni a 2 kilogrammos súlyát is. A méret azonban indokolt, hiszen alapvetően teljesen PASSZÍV használatra tervezték, még 140 wattos processzorokat is képez megzabolázni. Ventilátorokkal felszerelve pedig gyakorlatilag csak a csillagos ég szabna határt, ha lehetne kereskedelmi forgalomban kapni. Jelenleg azonban csak a SilentMaxx saját építésű, ultrahalk számítógépeiben találhatjuk meg és egy-egy egyedi eBay-es liciten.

A pontos méretei:  24.38 x 17.02 x 12.95 cm

ProlimaTech Genesis

CPU hűtő

A Genesis kialakítása több szempontból is különleges, ezért is viheti haza a virtuális ezüstérmet. A 2011-ben megjelent hűtő igazán extravagáns kialakítással rendelkezik. Egyszerre kapott egy álló helyzetű bordát és egy fekvőt is, ettől várták a hatékonyságot a tervezői. Természetesen mindkét hűtőrészhez dedikált ventilátor is tartozik. A különleges kialakításnak több potenciális előnye is volt, a RAM-ok magasságát tekintve sokkal megengedőbb volt, ráadásul valamilyen szinten még hűtötte is a memóriákat. A design azonban nem vált be, egyszerűen túl sok volt a hátrány az alig mérhető előnyökkel szemben.

A pontos méretei: 14.48 x 21.59 x 16 cm

NoFan CR-95C

CPU hűtő

Szintén egy igazi klasszikus. A NoFan név ezúttal is árulkodó, hiszen a ventilátorok hiányára utal. 2011-es megjelenése óta igazán népszerű a passzív masinákat építők körében, ám, ahogy a képen is látható, egy ITX alaplapot is könnyedén bekebelez. Manapság is beszerezhető 150 dolláros áron, ám 95 wattnál többet fogyasztó processzorra nem érdemes felpakolni.

A pontos méretei: 17.78 x 17.78 x 14.73 cm

Ice Giant ProSiphon Elite

CPU hűtő

A 2021-ben debütált terméktől sokan várták, hogy végre leszámol az egyre népszerűbb AiO hűtésekkel. Az első tesztek alapján nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, a fentebb említett Noctua NH-D15 is könnyedén legyőzte. Előnye tehát nem sok volt, az elképesztő méreteinek köszönhetően pedig rengeteg hátránnyal is jár a felszerelése. A mai napig kapható, ám rekordokat biztosan nem döntögetnek az eladásával.

A pontos méretei: 16.51 x 25.65 x 10.16 cm

Noctua NH-P1

Ha egy igazán tekintélyes méretű Noctua hűtő a lista „legapróbb” eleme, akkor tényleg igazi óriások közé érkeztünk. A Noctua NH-P1 nevében a P a passzív módra utal, azaz ventilátorokkal itt sem találkozhatunk. AM4, AM5 és LGA 1700 processzorok HANGTALAN hűtésére tervezte a gyártó, a tesztek alapján pedig ebben az egyik legjobb a piacon. 100 wattnál nagyobb CPU-t azonban ventilátor nélkül nem érdemes alá rakni, hiszen könnyedén Thermal Throthlingba szaladhatunk bele.

A pontos méretei: 15.75 x 15.49 x 15.24 cm

Ezek tehát a valaha elkészült és akár manapság is kapható, legnagyobb CPU hűtők. Az esetek nagy részében a gigantikus méretet a passzív működés számlájára lehet írni. Különleges kialakításokkal is próbálkoztak néhányan, ám a tesztek és a valós tapasztalatok alapján nem véletlen, hogy a mai napig a klasszikus formánál maradnak az elismert cégek. 

Ezt láttad már?

Ettől a 41 elmebeteg tech failtől sírva-röhögve rohansz ki a világból

 

×