Az egész világot sokkolta, amikor pár napja a Facebook, az Instagram és a Messenger is egyik pillanatról a másikra megszűnt működni.

2024.03.07. – Dan Ives, a New York-i Wedbush Securities ügyvezető igazgatója a DailyMail.com-nak azt nyilatkozta, Mark Zuckerberg körülbelül 100 millió dollártól esett el kedd reggel a platformok globális leállása miatt. A Meta (Facebook, Instagram, Messenger) árfolyama is 1,5 százalékkal esett, amikor elkezdtek megjelenni a leállásról szóló hírek, ami nem sokkal rá még további 1,6 százalékot zuhant. A cég bevételeinek nagy részét a felhasználóknak megjelenített hirdetésekből szerzi, így a platformokat bedöntő „technikai probléma” komoly bevételkiesést jelentett.

meta

Mi történt valójában?

A Meta valószínűleg nem hivatalosan sosem fogja elárulni, hogy a kimaradás mennyiben rontotta a pénzügyeit, ám Ives szerint elhanyagolható mennyiségről beszélünk, ahhoz képest, hogy mennyit kaszál naponta a cég. Ha a két órás leállás tényleg 100 millió dolláros kiesést jelentett a cégnek, akkor gondoljunk csak bele, hogy a további 22 órában mennyit kereshettek… A Meta éves bevételéhez képest meg főleg jelentéktelennek számít, ami 2023-ban nagyjából 134 milliárd dollár volt.

Egy Facebookon belüli forrás azt mondta a DailyMail.com-nak, hogy a cég belső rendszerei is leálltak, ez okozhatta a globális problémákat. A Facebook és a Messenger hibái akkor tűntek fel az embereknek, amikor a felhasználókat elkezdte kirugdosni a rendszer. Olyan volt elsőre, mintha feltörték volna mindenki fiókját és jelszót cseréltek volna rajta. Tömegesen el is kezdték gyártani az emberek az új felhasználókat, vagy azonnal leváltani a korábbi jelszavaikat. Eközben az Instagram hírfolyama hibaüzenetekkel bombázta az embereket, „nem sikerült betölteni a hírfolyamot”, ez és ehhez hasonló üzenetek voltak olvashatók, mintha megszűnt volna az internetkapcsolat. S míg relatíve gyorsan, 2 órán belül minden visszaállt a rendes kerékvágásba, meghökkentő volt látni, hogy az emberek mennyire függnek a közösségi médiától manapság.

facebook

A hatalmas káosz legnagyobb győztese valószínűleg Elon Musk, akinek az X-e (korábban Twitter), szinte az egyetlen olyan platform volt, amiről rövid ideig híreket lehetett szerezni a világról. Pár perc alatt a Facebook, az Instagram, a Meta és a Messenger is trending kulcsszavak voltak a platformon, így derült ki, hogy nem kibertámadásról, hanem globális leállásról van szó.

Ezt olvastad már?

Megjelentek a STALKER játékok Xboxra + mutattak egy csomó új játékot az Xbox-eseményen

×