Tech/Tudomány

Több előnnyel járhatnak, de nem tökéletesek: ezért (ne) vegyél ívelt monitort

2024.03.06. – Nincs könnyű dolga azoknak a játékosoknak, felhasználóknak, akik manapság nézelődnek monitorok után. Ez most kivételesen jót jelent, hiszen olyan színes a jelenlegi felhozatal, hogy könnyen elveszhet benne az ember. A paneleket már korábban kiveséztük, az OLED monitorok pedig egyelőre akkora felárral rendelkeznek, hogy a felhasználók 99%-nak bizony sajnos opciók. A méret és a felbontás szintén teljesen egyéni preferencia, a nagyobb nem feltétlenül jobb választás mindenkinek. Van azonban egy olyan szempont is, mely csak az elmúlt években kezdett igazán kérdéssé, tényezővé válni. Ez pedig nem más, mint a hajlított kialakítás, azaz ívelt monitorok egyre nagyobb népszerűsége. Sokáig úgy tűnt, hogy le is csengett már ez a láz, ám az elmúlt időszakban egyre több gyártó jelentkezett ismételten ilyen példányokkal.

Nézzük is, hogy miért (nem) érdemes ívelt monitorokat venni!

Jobban beszippant a játék

A legfőbb ok, amiért a vásárlók egy-egy ívelt monitor mellett teszik le a voksot, az a játékélmény fokozása. Az ívelt képernyőnek köszönhetően olyan érzése van a játékosnak, mintha a játék részese lehetne. Lebilincselőbb módon élhetik át az egyes jeleneteket, miközben valójában minden más specifikáció megegyezik egy-egy nem hajlított monitorral. Ez a jelenség még inkább észrevehető az ultraszéles ÉS ívelt monitorok esetében, főleg AAA címekkel karöltve.

Egyszerűbb a multitask

Manapság már nem ritka, hogy két-három monitorral rendelkezik egy-egy átlagos felhasználó is. Legyen szó játék közbeni multitaskról vagy épp munkáról, bizony a több terület mindig remekül kiaknázható. A legtöbb hajlított képernyős monitor azonban 21:9 vagy akár még szélesebb képátlóval kecsegtet, melynek köszönhetően akár két monitort is kiválthatnak. Ráadásul a kép folytonossága sem szakad meg, illetve az ívelt képernyőnek köszönhetően jobban átlátható több ablak is.

Nincs torzítás

Síkképernyős, főleg nagyobb átmérővel rendelkező monitorok esetében észrevehető jelenség, hogy a képernyő széle már sokszor torzíthat, sötétedhet is. Ívelt monitorok esetében ez nem annyira jellemző, hiszen nem csak a panel maga, de sok esetben a képernyő megvilágításáért felelős fényforrások is „hajlított” formában helyezkednek el, sokkal természetesebb módon világíthatják meg így a képet. Olcsóbb modelleknél ez sajnos nem mindig igaz, erre a hátrányoknál ki is térünk.

Kevésbé terhelik a szemet

A képernyő görbülete valamennyire igazodik a szemgolyó formájához, mellyel a természetesnek ható látómező érzését akarják előteremteni a gyártók. A síkképernyős monitorok jobban megerőltetik a szemet, hiszen nehezebb fókuszálni azok tartalmára. Különösen igaz a nagyobb méretekkel rendelkező, síkképernyős monitorokra, hiszen a sarkak jóval távolabb vannak, mint a kijelző közepe. Ívelt képernyőnél ez a jelenség is megszűnik, sokkal komfortosabb lehet az ilyen kijelzők hosszabb távú nézegetése.

Nem tökéletesek az ívelt képernyők sem

Az olcsóbb, ívelt monitorok megvilágítása nem tökéletes – Reddit

Butaság lenne azt hinni, hogy az ívelt képernyők hibátlanok és nem rendelkeznek semmilyen hátránnyal. Néhány hibát a kialakításnak lehet felróni, a technikai jellegű problémák is ebből adódnak. Az alábbi kellemetlenségre érdemes felkészülni, ha hajlított képernyőre vágynánk:

  • Megnövekedett helyigény. A legtöbb hajlított képernyős monitor ultraszéles is, így sok esetben másfél, két monitornyi helyet kívánnak maguknak.
  • Drágák. Azonos specifikációjú panelek (pl. IPS, 1440p és 144 Hz) esetében is elkerülhetetlen tény, hogy a hajlított kialakítás többe kerül, mint a síkképernyős. Néha a másfélszeres, kétszeres szorzó sem elképzelhetetlen, mely sokakat eltántoríthat a vásárlástól.
  • Egyenetlen megvilágítás. Sok, főleg alsó kategóriás modell esetében sajnos a gyártó spórol a megvilágításon. Ennek köszönhetően teljesen egyenetlen lehet a képernyő fényereje, ha összehasonlítjuk a kijelző közepét és a széleket. Nagyobb lehet a „beszivárgás” mértéke is, hiszen sokkal nehezebb megteremteni ilyen körülmények között a tökéletesen zárt világítást.

A fenti szempontok és hibák ismeretében már könnyebben el lehet dönteni, hogy mennyire érdemes az ívelt kijelzők felé orientálódni. Az OLED panelek megérkezésével már hibrid kijelzők is érkezhetnek majd, ahol a felhasználó döntheti el, hogy milyen mértékben hajlítaná a képernyőt. Ez azonban még a jövő zenéje, mely csak évek múlva érkezhet a megfizethető árkategóriába.

Forrás: PCWorld

Ezt láttad már?

 

Arpi

Korábbi cikkek

Idén is lesz GAMER SYMPHONY koncert Budapesten, már kaphatók a jegyek

2024.03.06. - Tavaly mi is beszámoltunk róla, hogy a Budafoki Dohnányi Zenekar milyen látványos zenei…

31 perc telt el azóta...

Íme a tejhulladékból készült szivacs, ami aranyat nyer ki alaplapokból

2024.03.06. - A világon már több mint 8 milliárdan élünk, ám az életvitelünk nem megfelelő…

32 perc telt el azóta...

Történelmi csúcson a Bitcoin – sosem ért még ennyit a kriptó

Bódi Dániel 2024.03.06. - A 2022-es drámai mélyrepülés láttán a hithű kriptohívőkön kívül aligha tudta…

1 óra telt el azóta...

Ez kellett: az HBO Max is megkezdi a jelszómegosztás tiltását

2024.03.06. - Szép lassan véget érnek azok az idők, amikor előfizettünk egy streaming-szolgáltatásra, és azt…

3 óra telt el azóta...

Újabb sikerjáték jön a Netflix Gamesre, de jó sokan nem férnek majd hozzá

Gábor János 2024.03.06. - Nagyon nagy sikerű cím mobilos verziója szakad az előfizetők nyakába a…

4 óra telt el azóta...

Ennyi volt – Megszűnik az Android appok támogatása Windows 11-en

2024.03.06. - Emlékszem, hogy 2021-ben, amikor bejelentették, hogy a Windows 11 hivatalosan is támogatni fogja…

5 óra telt el azóta...