Film/TV

Az HBO Max is megkezdi a jelszó és a profilmegosztás tiltását

2024.03.06. – Szép lassan véget érnek azok az idők, amikor előfizettünk egy streaming-szolgáltatásra, és azt szépen megoszthattunk a családdal, barátokkal, vagy akár magunkkal, ha elutaztunk valahová. A Netflix volt az első, ami úgy döntött, megszűnteti ennek a lehetőségét annak érdekében, hogy növelje az új előfizetők számát. Aki tehát más háztartásban él, mint ahová az előfizetés szól, annak vagy új előfizetés kell, vagy többet kell fizetnie. Mint kiderült, a Netflixnél a döntés sikeres volt, szóval más is csatlakozik. A Warner Bros. Discovery tulajdonában lévő, HBO Max nevű (máshol már csak Max) szolgáltatás a legújabb, ami bejelentette,

hogy lecsap azokra a fiókokra, akik megosztják a jelszót.

Mikor?

A Max jelszómegosztási szigorításának híre közvetlenül a Warner Bros. Discovery vezérigazgatójától, JB Perrette-től származik, aki nemrég a Morgan Stanley 2024 Technology, Media & Telecom konferencián beszélt. Ott azt mondta: a Max még az idén elkezdi tájékoztatni és esetleg tiltani a jelszómegosztással gyanúsított fiókokat. 2025-ben pedig fizetniük kell a jelszómegosztóknak, ha továbbra is több háztartásban akarják használni.

Oké, ez a hír talán nem túlságosan meglepő, hiszen nem a Max az egyetlen, ami ilyen döntést hozott. A Netflix volt az első a nagy streamingszolgáltatók közül, ami tavaly megszüntette a jelszómegosztást. A Disney a múlt hónapban követte a példát, és a Disney+, a Hulu és az ESPN+ szolgáltatásoknál megtiltotta a jelszó megosztását. Nem kell félni, ez hamarosan minden régióban érvényes lesz. Valamikor tehát Magyarországra is elér majd a tiltás, így egy előfizetést nem lehet majd több háztartásban nézni. Vagy új előfizetés kell, vagy felárat kell fizetni majd.

Miért?

A dolog mögött természetesen pénzügyi okok állnak. A Warner Bros. Discovery tavaly azt mondta: 2023 végén a Maxnak 52 millió előfizetője volt, ami több mint két és fél millióval kevesebb, mint egy évvel korábban. A jelentős pénzügyi gondok ellenére az HBO műsorai igen népszerűek. A Trónok harca vagy a The Last of Us hatalmas siker, ami rengeteg előfizetőt vonz be.

Bár valószínűleg sokan dühösek amiatt, hogy megszűnik a jelszómegosztás lehetősége, más streaming szolgáltatások esetében sikeres lett. A Netflix több tízezer új feliratkozót szerzett csupán két nappal a tiltás bevezetése után. A negyedév végére pedig 8,8 millió új előfizető volt. Hamarosan kiderül, hogy a Max is hasonlóan sikeres lesz-e a jelszómegosztás visszaszorításával. A rendszert valószínűleg először bizonyos régiókban tesztelik majd, aztán jöhet Európa és Magyarország is. Hogy mikor, azt nem lehet tudni.

Ezt láttad már?

DV

Korábbi cikkek

Ez már mennyiség: 136 film és 5 sorozat került fel csendben a SkyShowtime-ra

Bódi Dániel 2024.04.05. - Audrey Hepburn, Al Pacino, Brendan Fraser, Eddie Murphy, Dwayne Johnson, Leonardo…

2 óra telt el azóta...

Jönnek az Apple otthoni robotjai? Akár kettő is lehet – ezt tudjuk eddig

Gábor János 2024.04.05. - Az Apple abban reménykedik, hogy „a következő nagy dobása” egy otthoni…

2 óra telt el azóta...

Igazán megéri elindítanod a mobilos Warzone-t, ütős ajándékok várnak

2024.04.05. – A Call of Duty március 21-én egy újabb címmel bővült. A Warzone Mobile…

2 óra telt el azóta...

9 addiktív, mégis elhanyagolt sorozat a Netflixen, amit látnod kell!

Gábor János 2024.04.05. - Ezek a Netflix sorozatok a lebilincselő narratívájukkal és egyedi bájukkal olyanok,…

3 óra telt el azóta...

Olyan újítást kap az Edge böngésző, amit a gamerek imádni fognak

2024.04.05. - A Microsoft Edge webböngésző olyan új funkciót kap, aminek bizonyára minden PC játékos…

4 óra telt el azóta...

Nem minden a számozás: ezt az AMD 3D V-Cache processzort ne válaszd

2024.04.05. – Manapság az AMD és az Intel teljesen más utat jár be, ha a…

4 óra telt el azóta...