Az elektromos autók sokak szerint a jövőt jelentik. Egy új kutatásnak, s annak eredményének köszönhetően ez végre elképzelhető is lett.

2024.03.05. – Az elektromos autó, vagy ha úgy jobban tetszik villanyautó egy villanymotorral működő autó. Az elektromos energiát többnyire akkumulátorban tárolják a járművek, de korábban előfordult olyan modell is, ami lendkerékben tette ugyan ezt. A belső égésű motorokkal ellentétben a villanymotoros kocsik igencsak csendesek, na meg nincsen kipufogógáz-kibocsátásuk, így kiemelkedően környezetbarátok. Sőt, mivel nincsen rázkódása az autóknak, így könnyebb is vezetni őket. Az elektromos autók fenntartási költsége is jelentősen alacsonyabb, mint a benzines- és dízelautóké, köszönhetően az alacsonyabb üzemanyag- és karbantartási költségeknek. S míg sokan úgy érzik, hogy ez az autózási élmény „megszentségtelenítése”, egyszer biztosan eljutunk arra a pontra, hogy a világon szinte csak elektromos autók fogják majd járni az utakat. Ám jelenleg erre kevés az esély, hiszen kényelmetlen folyamatosan töltögetni az autókat, hiszen nem két-három perc új lendületet adni nekik. Míg egy benzines autót pikk-pakk megtöltünk egy kúton, egy elektromos autó akksijának feltöltése akár több órát is igénybe vehet.

Új éra küszöbén

Az akkumulátor töltési idejének problémája a közel jövőben akár a feledésbe is merülhet, hála egy új találmánynak. A kutatók rájöttek, hogy az indium nevű fém, amelyet gyakran használnak érintőképernyőkhöz és napelemekhez, segít a gyors töltésben és az akkumulátorokban való tárolásban. Az új kialakítású akkumulátoruk indium anódokat használ. (A lítium-ion akkumulátor anódok jellemzően rézfóliára bevont grafitot használnak.) Az így kialakított akku pedig a hírek szerint akár 5 perc alatt feltölthető, ami félelmetesen nagy technológiai javulást jelent.

elektromos

Az ötperces töltési időnek köszönhetően a sofőröknek nem kell aggódniuk amiatt, hogy az elektromos járműveik akkumulátora hány kilométert tud megtenni egyetlen nekifutással. Végre megszűnhet a „hatótávolság-szorongás”, ami az elektromos autók legnagyobb ellensége volt. Így az autógyárak is elgondolkodhatnak azon, hogy kisebb akksikat szereljenek be a járművekbe, ami természetesen anyagi könnyedséggel is jár majd. Mostanában az volt a cél, hogy minél több kilométert mehessünk az elektromos autónkkal egyetlen töltéssel, hiszen senki sem akart órákat évődni a töltőállomás mellett. Ám így, hogy már egy töltés akár pár perc is lehet, nem biztos, hogy ezt kell majd előtérbe helyezni. Nem lesz akkora gond, ha nem tud egy töltéssel 300-400 kilomértert futni az autó, hiszen elég lesz csak félreállni pár perce, meginni egy kávét és máris teli „tankkal” haladhat tovább az utazás.

Természetesen most még csak prototípusokról, illetve kutatásról van szó, így beletelhet még pár évbe, míg élesben is debütál az újfajta akkumulátor.

Ezt olvastad már?

Kiváló filmek és sorozatok érkeznek márciusban az HBO Max kínálatába

×