A Samsung SSD-ket vezérlő program rengeteg felhasználó gépén ott figyel. Ezúttal azonban súlyos kockázatot rejthet magában.

2024.02.08. – A Samsung rengeteg szegmensben képviselteti magát. Manapság a legtöbben talán a telefonjaikról ismerik meg őket, ám a PC-s iparágban is kihagyhatatlan szereplők. Legyen szó monitorokról vagy épp háttértárakról, egyre nagyobb szeletet kér magának a cég. Az SSD-k megjelenése óta szinte kihagyhatatlan szereplője a PC-s, laptopos összeállításoknak. Korábban a SATA SSD-k korában is nagy népszerűségnek örvendtek, de az M.2 / NVMe megjelenése óta talán még többen választják a cég termékeit. Szerencsére a szoftvertámogatásra nem lehet panasz, rövid idő alatt javították a 990 Pro SSD-ket érintő hibajelenségeket is.

Ehhez a cég egy saját programot használ, mely a Samsung Magician nevet viseli. Rengeteg felhasználó gépén ott figyel, hiszen nem csak a firmware frissítést végezhetjük el a segítségével, hanem akár a fájlok költöztetését vagy épp a titkosítást. Igen ám, de ehhez a programnak különleges jogosultságokra van szüksége, hiszen nagyon alacsony szinten kell hozzáférnie az SSD funkcióihoz. Úgy tűnik, hogy éppen ez okozhat hatalmas problémát a Samsung SSD felhasználók körében.

A Samsung javítást adott ki, érdemes lehet minél gyorsabban feltelepíteni

Samsung Magician

Samsung Magician

A Samsung február hetedikén adta ki a Magician 8.0.1-es verzióját. Első olvasatra nem igazán tűnt nagy fejlesztésnek, ám a cég kiemelten kéri a felhasználókat a telepítésére. Nos, nem ok nélkül teszik ezt. A korábbi verziókban egy súlyos biztonsági résre bukkantak az elemzők. A szoftver nem megfelelően korlátozza a saját folyamataihoz való hozzáférést, melynek köszönhetően külsős programok is hozzáférhetnek az SSD-hez, magas jogosultságú műveleteket is végrehajtva.

A hibát papíron csak helyileg lehet kihasználni, ám más sebezhetőségek bevetésével már akár távolról is kiaknázható a biztonsági rést. Azon felhasználók számára, akik Samsung SSD-vel rendelkeznek és használják is a Magician programot gyakorlatilag kötelező jellegű a frissítést. Szerencsére ez pillanatok alatt el is végezhető. A Samsung Magician legfrissebb, 8.0.1-es verzióját >IDE< kattintva tölthetik le az érintett felhasználók. A frissítés után többé nem kell tartani a sebezhetőségről. Papíron, ha soha nem használtad a programot akkor sem kell, hiszen ebben az esetben nem figyel ott a számítógépen a háttérszolgáltatása sem.

Forrás: PCFórum

Döcög a Windows? Arra is van megoldás:

Döcög a Windows? – Itt a hivatalos app, ami felpörgeti

×