Nincs is felemelőbb érzés, mint egy hosszú nap után lazításként elmerülni egy online, szimulációs játékban – autórajongóként például kedvenc négykerekűnk volánja mögé pattanva őrült sebességgel versenyezni.

Nincs is felemelőbb érzés, mint egy hosszú nap után lazításként elmerülni egy online, szimulációs játékban – autórajongóként például kedvenc négykerekűnk volánja mögé pattanva őrült sebességgel versenyezni. Néha jóleshet azonban kilépni a komfortzónánkból és a hasonló élményeket új szintre emelni. Erre ad lehetőséget például egy Ferrari élményvezetés – a következőkben adunk néhány hasonló tippet az életreszóló élményekhez!

Miért olyan népszerű a simracing?

A simracing, azaz versenyszimulátoros game-ek a legnépszerűbb számítógépes játékok közé tartoznak – okkal. Ezek ugyanis a valódi autóverseny izgalmát, precizitását, technikáját és taktikáját hozzák el számunkra saját otthonunkba. A tervezők arra törekednek, hogy a játék minden elemében egy éles futamra hasonlítson: az autógumi kopásától kezdve a benzinfelhasználáson át az időjárási körülményekig valamennyi valós jellemzőt beépítettek a játékokba. A fejlett grafika és az olyan kiegészítők, mint például a gamerkormány és pedál miatt pedig ma már ezeken játszva valóban azt érezhetjük, hogy mi magunk is autóversenyzők vagyunk – annak veszélyei nélkül.

A simracing mára már ráadásul sokkal többé vált, mint egy egyszerű játék: valódi versenyeket is rendeznek belőlük, ahol összemérhetjük tudásunkat a legjobb játékosokkal – sőt, akár pilótákkal is! A simracing iránti érdeklődést csak tovább növelte az a világraszóló verseny, amit a Gran Turismo című játékból rendeztek: ennek nyertese, Jann Mardenborough a dicsőség mellett valóban beülhetett egy versenyautóba és profi pilótává vált. Az erről készült filmet tavaly mutatták be a mozikban.

5 ötlet, ha a valóságban is kipróbálnánk az élményt

Ma már szerencsére nem kell Jann Mardenborough-nak lennünk és a világ legjobbjává válnunk ahhoz, hogy a valóságban is átélhessük azt az élményt, amit annyire szeretünk a simracingben. Immár Magyarországon is számtalan különleges és ritka sportautót kipróbálhatunk: egy Tesla, vagy épp Ferrari élményvezetés egész biztosan életreszóló élményt nyújt majd! Mindez ráadásul már kuponok formájában is elérhető, így ajándékba is adhatjuk egy autóőrült ismerősünknek!

Szintén lehetőségünk van arra, hogy a kedvenc négykerekűnk volánja mögé üljünk, ha kibérelünk egy ilyen kocsit. Így ráadásul utcai körülmények között, a forgalomban vezethetjük a járművet. Csak arra kell vigyáznunk, hogy ne ragadjon el minket a hév, és tartsuk be a közlekedési szabályokat – valamint mindenképpen kössünk biztosítást! A konzolokkal ellentétben a valóságban ugyanis nem tudunk egy baleset után egyszerűen restartot nyomni!

Az egyik legkomplexebb élményt valószínűleg a versenypályán való száguldás jelenti – ilyenkor biztonságos körülmények között valóban a simracingben tapasztaltakhoz hasonló sebességgel róhatjuk a köröket!

Ha nem egyszerűen csak be szeretnénk ülni az álomautónkba, de a vezetési technikánkon is javítanánk vagy bővítenénk az ismereteinket, fizessünk be egy vezetéstechnikai programba. Magyarország több pontján is elérhetőek ilyen centrumok, ahol akár bérelt autóval is kipróbálhatjuk, milyen érzés vizes aszfalton vezetni, vagy épp mit vált ki a járműből egy rántópad. A legtöbb ilyen helyen lehetőség van exkluzív és sportkocsikat is kipróbálni.

Előfordulhat, hogy ennél is extrémebb élményre vágyunk – de továbbra sem szeretnénk veszélyeztetni saját testi épségünket. Üljünk be egy profi pilóta mellé! Az adrenalin, a gyorsulás és a kanyarok ugyanolyan hatással lesznek ránk, csak épp a kormánykerék megbízhatóbb kezekbe kerül. Ilyen formában valódi rali- és versenyautókat is kipróbálhatunk, de akár a driftelés élményét is átélhetjük.

Kinek érdemes befizetni?

Mindezek hatalmas élményt jelenthetnek mindenkinek, aki rajong a simracingért – de azoknak is, akik a sebesség vagy az adrenalin megszállotjai, nem beszélve az autó- és motorőrültekről! Előfordulhat azonban, hogy valakit csak az autóversenyzős játékok érdekelnek, de maguk a járművek nem vonzzák. Mégis: egy Ferrari élményvezetés után biztosak lehetünk abban, hogy ők is azonnal a tűzpiros autók szerelmeseivé válnak!

A valódi versenyautós életérzés csak egy karnyújtásnyira van tőlünk! Ha az autóvezetés minden csínyját-bínját elsajátítottuk már a simracingek segítségével, ideje hogy a való életben is volán mögé pattanjunk – emeljük az élményt egy következő szintre!

×