Nehogy pont a legjobbakról maradj le a sok anime cím között, amit rád ömleszt a Netflix – segítünk megtalálni a kihagyhatatlan egész estéseket!

Gábor János

2024.01.31. – Megnéznél végre egy jó anime történetet, ami csupán egy estére szól? Egyelőre új neked ez a műfaj, de belekóstolnál? Akárhogy is, nem mindig vagyunk alkalmasak arra, hogy elkezdjünk egy egész sorozatot, ami többhetes elkötelezettség lehet. Van, hogy mindössze egy nagyon jó filmet szeretnénk látni. Ha pont ilyen hangulatban vagy, a Netflix nem hagy cserben, viszont az anime kínálatot nem árt hatékonyan szűrni, mert a streaming szolgáltató elképesztő tempóban és mennyiségben tölti fel ezeket a tartalmakat. Néha nehéz beletrafálni az igazán jó filmekbe. Épp’ ezért segítünk: az alábbi nyolc címmel – amelyek mindegyike magyar felirattal nézhető a Netflixen – nem hibázhatsz!

A tizenhetedik nyár a városban (Words Bubble Up Like Soda Pop)

Ez a két, bizonytalan és ideges tinédzser köré épülő anime mozi egy teljesen imádnivaló szerelmi történet, melynek középpontjában Cherryt és Smile-t találod. Cherry sajátos önkifejezési módja az, hogy haikukat posztol az internetre, míg Smile egy szárnyait bontogató influencer, aki mindig maszkot visel. Véletlen találkozásuk után nem sokkal érdekes helyzetbe csöppennek: kutatásba fognak, hogy hogy segítsenek megtalálni egy öregembernek azt a ritka hangfelvételt, amit még egyszer utoljára szeretne meghallgatni, mielőtt örökre távozik az élők sorából.

Buborék (Bubble)

Már az garancia lehet ennek az anime filmnek a magas minőségére, hogy az Attack on Titan rendezője, Tetsuro Araki készítette. A történet Tokióban játszódik, akkor, amikor a város egy óriási buborékban reked és elszigetelődik a világ többi részétől. Mivel mind a gravitáció, mind a város káoszba fullad, Tokió egyfajta parkour csatatérré változik. Itt találkozik váratlanul két fiatal, egy vakmerő ugrás során. Az viszont, hogy összeakadtak, szerencsésebb véletlen annál, amit elsőre gondolnak.

Muge (A Whisker Away)

Ez az anime film egy szerelmi történet két tinédzserről, akik családi problémákkal küzdenek. Miyo Sasaki képtelen elfogadni apja második házasságát, ezért megpróbálja felhívni magára szerelme, Kento Hinode figyelmét, miután egy titokzatos árustól kapott varázsmaszk segítségével macskává változik. Miyo azonban túl későn veszi észre, mekkora hibát követett el, és őrült versenyfutásba kezd az idővel, hogy visszanyerje emberi alakját.

Amikor Marnie ott volt (When Marnie Was There)

Természetfeletti témák, gyönyörű animációba csomagolva. A Studio Ghibli filmje Anna Sasakit követi, aki rokonainál lakik, a Hokkaidó szigetén található, mocsaras Kushiro városában. Amikor Anna egy elhagyatott házra bukkan a közelben, találkozik a rejtélyes Marnie-val, aki könyörög neki, hogy esküdjön meg: titokban tartja a felfedezését. Ahogy Anna a nyár folyamán egyre több időt tölt Marnie-val, fokozatosan rájön a lappangó igazságra a családjáról és a nevelőszüleiről.

Szél támad (The Wind Rises)

A szintén a Studio Ghibli által készített The Wind Rises egy fiktív életrajzi anime. Persze nem a főszereplő alakja, a tényleg létezett Jiro Horikoshi a kitaláció, hanem a sztori, amit a mérnök személye köré szőttek. Horikoshi arról álmodott, hogy egy nap repülni fog, de aztán a repülőgép-tervezői pályát választotta. Ő volt a Mitsubishi A5M vadászrepülőgép és utódja, a Mitsubishi A6M Zero tervezője. Mindkettő Japán hadseregének rendszeresített vadászrepülője volt, a II. világháborúban. A film Miyazaki azonos című mangájának egész estés filmadaptációja.

Yesterday – Vissza a gyerekkorba (Only Yesterday)

Az Only Yesterday az egyik legalulértékeltebb Studio Ghibli-anime. Bár 1991-ben jelent meg, csak 2016-ban került a nemzetközi mozikba, élen az Egyesült Államokkal. A történet főhőse Taeko Okajima, egy 27 éves városlakó, aki vonattal utazik vidékre, és eközben elgondolkodik a gyermekkorán. Olyan témák merülnek fel benne nosztalgiázás közben, mint a munka, a szerelem és az öregedéssel járó furcsa érzések.

A könyvek hercege (Whisper of the Heart)

Két tinédzser varázslatos története. Egyikük Shizuku, aki annyira rajong a szépirodalomért, hogy elhanyagolja miatta a tanulmányait. Észreveszi, hogy egy Seiji nevű fiú mindig ugyanazokat a könyveket olvassa, mint ő, és ez kíváncsivá tesz: meg akarja tudni, hogy ki az illető. A vonaton utazva egy furcsa macskát vesz észre, és megérzésből úgy dönt, hogy követi. Az állat segítségével felfedez egy érdekes antikváriumot – itt találkozik aztán Seijivel, és jó barátok lesznek. Seiji hegedűkészítés iránti szenvedélye arra ösztönzi Shizukut, hogy végre bátran kövesse az álmait.

Chihiro Szellemországban (Spirited Away)

Ez az anime megint csak a Studio Ghibli klasszikusa. 2001-ben jelent meg, így elég idős hozzá, hogy kijelentsük: minden idők egyik legjobb filmje ebben a műfajban. A történet Chihiróról szól, akinek szülei disznókká változnak. A lány Yokai világába vándorol, hátha ott megtalálja a módját a megmentésüknek. Az a világ azonban félelmetesebb, mint elsőre gondolná, hiszen egy boszorkány uralja, aki a hatalma alatt sínylődőket állatokká változtatja.

A Netflix egyébként egész évben kitesz magáért – és nem csak az anime műfajban:

Ömlik az anime: 2024-re ezeket az új megjelenéseket ígéri a Netflix

×