A japán kormány most már nem követeli meg a vállalkozásoktól, hogy a hivatalos dokumentumokat floppy-lemezeken nyújtsák be. Sőt a CD-ről is lemondanak.

2024.01.30. – A fiatalok már sosem fogják megtudni, hogy milyen volt egy játékot 44 floppy-lemezen átvinni a haverokhoz a hőskorban. Sokaknak talán a floppy kizárólag a World szövegszerkesztő mentésikonja miatt ismerős, pedig mi ezen a műanyag holmin hordtuk át egymáshoz a sok-sok képet, videót, játékot. A floppy-t és a CD-t már olyan kevesen használják, hogy teljesen érthető, ha az új generáció nem találkozik vele. Bezzeg Japán.

Japánban ugyanis máshogy működnek ezek a dolgok, ahol bizony – főleg bizonyos céges, irodai környezetben – még előszeretettel használnak régi technológiákat. Még megy az ezer éves fax, a régi nyomógombos vezetések telefon, és bizony hivatalos formában a mai napig kötelező a floppy. Azonban 2024-ben változás szele jön. A japán kormány lassan átlép a technika jelenlegi korába: a kormány hamarosan nem fogja többé megkövetelni a vállalkozásoktól, hogy floppy lemezeken (igen, a 90-es évekbeli 1,44 MB-os floppy lemezeken) és CD-ROM-okon adjanak be hivatalos dokumentumokat.

A változás

Milyen érdekes: szakértők azt szokták mondani, hogy Japán technológiában legalább 50 évvel előzi meg a nyugatot. Igen, egy nagyon fejlett országról beszélünk, ahol már ma élik a jövő technológiáit, amit mi Magyarországon el nem tudunk képzelni. Így aztán teljesen érhető, hogy 2022-ben Taro Kono digitális ügyekért felelős miniszter arról kezdett beszélni, hogy talán el kéne engedni ezt a floppy és CD dolgot az ügyintézésben. Mivel ugye elavultak.

Elvileg idéntől tehát már nem lesz kötelező a vállalkozásoknak floppy-n vagy CD-n beadni a dolgaikat. A idén januárban 34 olyan rendeletet töröltek, ami előírja, hogy az adatok minisztériumba történő benyújtásának módszere floppylemez legyen, valamint egy meg nem határozott számú olyan rendeletet, ami szerint CD-ROM-ot kell használni. Ez persze nem jelenti azt, hogy a japánok teljesen lemondanak a régi adathordozókról, de egy helyes lépés ebbe az irányba. Elvégre 2024 van, vagy mi. Csak hogy néhány példát mondjuk: energetikai vállalatok, bányászati üzemek, sőt repülőgép- és fegyvergyártók is kötelesek voltak floppy-n beadni dolgokat. Kicsit olyan, mintha erre a törvényre hosszú évek óta nem nézett volna rá senki, és persze mindenki betartotta, mert Japánban ez így megy.

Miért is döntöttek így?

A JapanToday szerint az egyik fő ok az, hogy a floppy lemezeket nem könnyű beszerezni, ráadásul ezeken is csak 1,44 MB adat fér el, ami gyakorlatilag semmi. Egy fotó sem fér el rajta. A Sony volt az utolsó nagy floppylemez-gyártó cég, ami 2011-ben engedte el a gyártását. Persze továbbra is lesznek olyan iparágak, ahol a floopy-nak még mindig helye lesz, például néhány orvosi eszközben. Ennek az is az oka, hogy használatuk jóval biztonságosabb, mint az USB meghajtók, melyeket könnyű feltörni, miután számítógéphez csatlakoztak. Szóval nagyon érdekes, hogy Japán folyamatosan fejlődik, ám a bürokrácia berkein belül lassan forognak a kerekek.

Ezt láttad már?

Ezekkel a zseniális filmekkel és sorozatokkal készül a Netflix februárban

 

×