A Netflix élőszereplős Avatar adaptációjából kényszerű okokból hiányozni fog az animációs sorozat egyik fontos történeti eleme.


Bódi Dániel

2024.01.29. – Február 22-én a Netflix jóvoltából végre talán megkapjuk azt az – egyébként szükségtelen – Avatar: Az utolsó léghajlító élőszereplős adaptációt, ami méltó lehet Michael Dante DiMartino és Bryan Konietzko legendás hagyatékához – nem úgy, mint M. Night Shyamalan 2010-es erőtlen és értelmetlen, sok helyütt idiotizmusba forduló filmje. Legalábbis a közelgő sorozat legutóbbi, meglehetősen mutatós előzetese alapján semmiképp sem lehetünk reményvesztettek: a szereposztás kiváló, a speciális effektek rendben vannak, és a 2 perces összevágott anyag alapján még a történet is hűnek tűnik az eredetihez.

Most azonban megtudtunk, hogy egy fontos dologban biztosan el fog majd térni a netflixes sorozat!

„Az animációs sorozat mindhárom évada lényegében egy naptári év alatt játszódik. Nem volt rá mód, hogy ezt megcsináljuk, ezért különösen az első évadot úgy kellett megterveznünk, hogy az első és a második évad között eltelt [valódi, forgatással töltött] némi idő is beleférjen”

– magyarázta Albert Kim, az élőszereplős Avatar showrunnere az Entertainment Weekly-nek, aki szerint a projekt legnehezebb problémája összehangolni a történetet a fiatal színészek rohamos cseperedésével. Ezt egyébkén egy másik Netflix-sorozat példáz kiválóan: a Stranger Things esetében is az okozta a legnagyobb kihívást, hogy a más jó előre megírt cselekményt úgy tudják változtatni, ahogyan a 10 éves korukban castingolt gyerekek is felnőnek – Millie Bobby Brown 11 évesen kapta meg Tizi szerepét, a sorozat utolsó, 5. (!!!) évadára viszont már a 21-et fogja tölteni.

Ugyanez a probléma az Avatárral is: Gordon Cormierre, aki a címszereplő Aangot alakítja, 11 évesen osztották a szerepet, de mire bemutatják a sorozat első évadját, már a 14. születésnapját ünnepli. Ugyanez Kiawentiio, azaz Katara esetében is gond, akit 14 évesen válogattak be, most pedig már 17 éves, de külön-külön végigmehetnénk a többi főszereplőn is, akiknek a felnövését valahogyan bele kell írni az Avatarba. Ez viszont azért is lehet problémás sok rajongónak, mert a rajzfilmsorozat „évadai” (könyvei) egy naptári évet meséltek el, vagyis Aang nagyjából annyi idős lehetett a végére, mint most az őt alakító Gordon.

Ez pedig azt jelenti, hogy a sorozat szezonjai, úgy pedig az eleje és a vége között jóval több idő fog eltelni, mint az eredeti Avatarban. Ennek a kényszerű kreatív döntésnek lett az áldozata Sozin üstököse, amivel a Netflix adaptációjában (egyelőre?) nem fogunk találkozni. Ez az üstökös azonban egy különösen fontos része az eseményeknek, hiszen ennek az égitestnek az érkezésére vár a Tűz Ura, Ozai, hogy a megerősített tűzidomárokkal legyalulja a lázadozó népeket, így az Avatar csapat is ezzel kénytelen versenyt futni: még az üstökös érkezte előtt meg kell állítaniuk a Tűz népét. Sőt, egyes karakterek kulcsfontosságú döntéseinek meghozatalában is kiemelt szerepet játszik a Sozin.

Hogy ennek a kiemelt történeti elemnek a hiányát pontosan miként fogják orvosolni az alkotók, azt egyelőre nem tudni, de aggasztóbb talán, hogy még a showrunner sem tudja. A stáb jelenleg az első évad munkálatainak befejezésén dolgozik, Sozin üstökösének problémájával pedig majd később szeretnének foglalkozni. Legalábbis ez a terv. A rajongóknak viszont nincs mitől tartaniuk, mert elég valószínű, hogy az üstökössel a második évad vége felé találkozni fogunk.

Ezt is olvasd el:

A 20 legjobb magyar TikTok-csatorna, amiktől okosabb leszel

×