Nagyon ritka madár a Netflix jelenlegi legnézettebb műsora, ami nálunk, magyaroknál is az első helyen szerepel, pedig gyakorlatilag egy riport.

Gábor János

2024.01.27. – Nagyon furcsa, hogy nem egy látványos, sztárparádés újdonság, hanem egy elvileg dokumentumfilm, gyakorlatilag riportfilmsorozat tarol a Netflixen: az első hetében, az egész világon 21,4 millió megtekintést és 48 millió órás nézettséget ért el. Nálunk, Magyarországon is a legelső a toplistán – annak ellenére, hogy

itthon nem sok visszhangja volt az egyébként tényleg hátborzongató és botrányos bűnténynek, amit feldolgoz.

Az Igazi amerikai rémálom ugyan mini dokumentumfilm-sorozat, de a három epizódjának (egyben három eszméletlenül ügyesen szétválasztott fejezetének) összes játékideje csupán 2 óra 15 perc, szóval simán lepörgethető, délutáni sziesztaként. Csak azért nem lefekvés elé ajánljuk, mert ha nem egyedül nézed, sokat fogtok róla beszélgetni a pároddal vagy a barátaiddal. Meg-megállítjátok majd, hogy felvázoljátok a saját verziótokat az addig látottakról. És erre érdemes is időt hagyni, mert az Igazi amerikai rémálomban tárgyalt bűneset brutális érzelmi hullámvasút. Jobb beszélgetéssel kiventilálni, mielőtt az ember nyugtalan álmokra hajtaná a fejét.

Forrás: Netflix

A Bernadette Higgins és Felicity Morris rendezésében készült minisorozat a Netflix egyik legjobban sikerült dokumentumfilmes projektje, de ami miatt inkább nevezhető riportfilmnek az az a tény, hogy máig hullámokat ver, így sokkal inkább pillanatképe néhány megtépázott emberi sorsnak és az igazságszolgáltatás félelmetesen működő, valójában elég igazságtalan gépezetének. Dühös leszel tőle. Dühös az áldozatokra, akik talán nem is azok, és dühös az „igazságot” szolgáltatni hivatott rendőrökre vagy FBI ügynökökre. Végül dühös leszel az egész rendszerre, amikor rájössz, hogy hasonló helyzetben nagy valószínűséggel ugyanez történne veled, a közemberrel, akinek az adójából fenntartott hatóságok nem azzal lennének elfoglalva, hogy megvédjenek téged, hanem azzal, hogy hogyan varrhatnák a nyakadba a bűntényt, amit a te állításod szerint éppen veled szemben követtek el. Bonyolultan hangzik? Az is. De a Netflix sorozatának legnagyobb erénye, hogy szinte teljesen befejezi a történetet és nem sok kérdést hagy megválaszolatlanul. Feszítő gyanút és sok-sok beszélgetnivalót viszont ügyesen generál, azt meg kell hagyni.

Spoilermentes ajánló a Netflix zseniális újdonságához

Az Igazi amerikai rémálom az utóbbi évtizedek egyik legfurcsább emberrablásának riportja. Denise Huskins 2015. márciusi elrablásáról szól, amit a barátjával, Aaron Quinnnel közös otthonában, a kaliforniai Vallejo városában követtek el ellene. A Vallejo-i rendőrség és az FBI végig azt gyanította, hogy a bűncselekmény Huskins és Quinn médiahackje, amit az előtte egy évvel mozikba került Holtodiglan című krimi alapján találtak ki.

Ennél többet azért nem érdemes leírnom az esetről, mert jó eséllyel te sem emlékszel rá. Majd’ tíz évvel ezelőtti, amerikai bűntény, ami legfeljebb széljegyzet szintjén jelent meg a magyar sajtóban. És minél kevesebbet tudsz róla, annál jobb, mivel izgalmasabb lesz megnézni az Igazi amerikai rémálmot, ráadásul azzal az előnnyel teheted, hogy minden idők egyik legdurvább, szabályos szövetségi szintű összeesküvést sejtető ügyét a lehető legalaposabb összefoglalóban tárják eléd. Ami brutálisan nagy munka volt, mégsem vált megúszóssá. Mert akkor nem is lenne különb azoknál a hatósági embereknél, akiket pellengérre állít. Okos, nem kihagyható tartalom. Üdítő, hogy éppen egy ilyen vált a legnézettebbé a Netflixen.

A szolgáltató idén is folytatja a nagy menetelést:

Netflix: hamar folytatódik a Squid Game és sok más sikersorozat is

×