Az AMD driveres oldalon erősített igazán januárban. A Radeon 7000 és 6000 széria tulajdonosai két, régóta kért funkciót is megkaphatnak.

2024.01.26. – Ahogy arra számítani lehetett, január végére az AMD is ütős csomaggal készült a vásárlói számára. A január 24-én megérkezett driver nem csak a Radeon RX 7600 XT 16 GB-os változatának támogatását hozta el, de több, régóta belengetett funkciót is élesített. Ezek olyan megoldások, melyek valamilyen módon a felhasználói élményt javíthatják. Az AMD Fluid Motion segítségével az FPS számokon lehet majd jelentősen növelni, míg az AMD Video Upscaling megoldás a videós tartalmak minőségén emelhet.

Nézzük is, hogy mit takar a két újdonság!

AMD Fluid Motion Frames

Az Nvidia Frame Generation egy ízig-vérig DLSS 3 fejlesztés. A DLSS 3 gyakorlatilag nem létező, AI által alkotott képkockákat illeszt be működés közben. A képkockaszám így több lesz, sokkal simább játékélménnyel találkozhatnak majd a játékosok. Ez azonban komolyan terheli az RT és Tensor magokat, így a cég esetében csak az RTX 40 kártyáknál találkozhatunk ezzel az újdonsággal.

AMD

Akár dupla FPS-t is produkál az új AMD funkció

Nos, az AMD 2023 augusztusában leleplezte a saját, hasonló elven működő megoldását. Ez a fentebb is említett Fluid Motion Frame nevet viseli magán. A vörös óriás azonban driver szintén oldaná meg a dolgot, így a kiszemelt játékok fejlesztőinek nem is kell külön optimalizációt végrehajtaniuk. A fenti képen FPS számokkal is prezentálták ennek működését. Egy RX 7800 XT kártyát izzasztottak meg 4K felbontáson. Fluid Motion Frame nélkül 73-as átlag FPS-t olvashattak le, míg a funkció aktiválása után már a 178-as érték sem volt álom. Remek kérdés persze, hogy külsős méréseken hogy vizsgázik majd a megoldás. Ezidáig csak a preview driverben találhatták meg a játékosok a funkciót, ám 2024. január 24-ától teljesen publikus és éles lett.

Jelenleg a Fluid Motion Frame csak fullscreen játékok esetében működik és kikapcsolt V-Sync mellett. Szintén kiemelendő, hogy jelen pillanatban a Radeon RX 7000, 6000 szériás asztali és Radeon 700M szériás integrált videokártyák támogatottak. Az AMD olyan rendszerek mellé ajánlja, melyek már alap esetben is tudják hozni adott beállítások mellett 60 FPS-el a játékot.

Radeon FSR Video

Az Nvidia közel egy éve leplezte le az RTX Video Super Resolution megoldását. Ezt jelenleg YouTube videóknál és VLC fájloknál is hasznosíthatják a felhasználók. A kis felbontású videókból az algoritmusok megpróbálnak jóval szebb, élesebb képet varázsolni. Az AMD nem adott hangzatos nevet a saját megoldásának, nemes egyszerűséggel a FSR Video nevet viseli magán.

A videók is sokkal szebbek lehetnek az új AMD driverrel

Első körben exkluzivitást élveznek az AMD RX 7000 szériás videokártyával rendelkező felhasználók. A fenti kép jobb oldalán tökéletesen látható, hogy mennyit jelenthet majd a technológia alkalmazása a mindennapokban. A felső képen az eredeti, 720P felbontású videót láthatjuk, míg alatta az FSR által feljavított, 1440P-re hajazó tartalmat. Szemmel láthatólag élesebb, tisztább képkockákkal találkozhatnak majd az AMD tulajdonosok. Legyen szó YouTube videókról vagy épp régebbi filmekről, minőségi ugrást tapasztalhatnak alacsony felbontású tartalmak esetén. Ráadásul mindezt úgy kapják meg, hogy új eszközt nem is kell vásárolniuk. Csak előnyökkel jár ez az újdonság. 

Ezt kell keresned a Google Chrome-ban.

Ezt kell keresned a Google Chrome-ban.

Az AMD elárulta, hogy a legtöbb DirectX 11 alkalmazásban hasznosítható lesz a funkció, így nem csak böngészőben és VLC-ben. Google Chrome és Microsoft Edge böngészők esetében azonban be kell kapcsolni a Media Foundation For Clear funkciót, melyet a chrome://flags/ és az edge://flags/ cím alatt találhatnak meg. Ezt Enabled / On / Engedélyezett állapotba kell átbillenteni. A fenti újdonságok mellett a Like A Dragon: Infinite Wealth és a Tekken 8 támogatást élvezhetik még a Radeon tulajdonosok.

A friss, ropogós AMD drivert innen töltheted le: https://www.amd.com/en/support/kb/release-notes/rn-rad-win-24-1-1

Ezt tudja a friss AMD kártya:

Dupla VRAM, dupla élvezet? – Tesztpadon az AMD RX 7600 XT 16 GB

×