Egyre több minden utal arra, hogy 2023 egyik, ha nem a legjobb Xbox-konzolexkluzív játék hamarosan megjelenhet PS5-re is.


Bódi Dániel

2024.01.26. – Jól tudom, hogy egy csomó Sony-fanboy nagyokat fog horkanni ezen a kijelentésemen, de az a helyzet, hogy 2023 sokkal jobb esztendeje volt az Xbox-tulajdonosok számára, mint a PS5-játékosoknak. És nem csak azért, mert mint szolgáltatás a Game Pass köröket ver a PS Plus bármelyik szintjére, hanem mert a Microsoft több kiváló exkluzívval örvendeztette meg a közönségét – melyek mind-mind azonnal be is kerültek a GP katalógusába.

Az egyik ilyen remekmű a teljesen váratlanul, konkrétan a semmiből bejelentett, majd azonnal megjelent Hi-Fi Rush volt ’23 elején, ami vélhetően az Xbox Series egyre gyatrább eladásai miatt teljes mértékben elkerülte a szélesebb közönség figyelmét. Pedig valóban egy nagyszerű alkotásról van szó, ami nem mellesleg annak a Tango Gameworks-nek a szerelemprojektje, ami korábban a The Evil Withint és a Ghostwire: Tokyót szállította. Szóval a Hi-Fi Rush egy igen furcsa szerzet, a horrorjátékok fejlesztőinek képregényes, színes-szagos, vidám és vicces zenével átszőtt története, amiben több műfaj is összeérik: a platformer, a hack’n slash, az ügyességi és ritmusjátékok. Ez elsőre talán furának hangzik, de hidd el, valóban egy fantasztikus élmény a kissé ügyefogyott Chaijal és barátaival robotokat és cégvezetőket püfölni.

Úton a PS5 kiadás?

A Hi-Fi Rush azonban hiába lett 2023 egyik legjobb játéka, olyan kevés figyelem szegeződött rá (pláne az olyan agyonreklámozott és hype-olt címek mellett, mint a Spider-Man 2 és a Baldur’s Gate 3) hogy év végére teljesen eltűnt a játékok sokaságában. Valószínűleg emiatt is dönthet hamarosan úgy a Microsoft, hogy kiszélesíti kicsit a célközönséget azzal, hogy kiadja PS5-re is, de legalábbis rosszat biztosan nem tenne neki, sőt, ha ott jól teljesít, akkor akár egy nagyon is kívánatos folytatás is készülhetne hozzá.

De ez csak feltételezés, amit nem csupán a Hi-Hi Rush sikertelenségére, hanem a Microsoftot övező pletykákra, valamint a játék legújabb frissítésére alapozhatunk. De az elején: az Xboxot gyártó vállalat háza tájáról a napokban kezdett el terjedni egy belsős infó, miszerint komolyan fontolóra vették, hogy a korábban Xbox és PC-exkluzív címeiket multiplatformosítsák, azaz az összes kompatibilis platformra kiadják őket – köztük is a Nintendo Switch-csel és a PS5-tel.

A frissítéses sztori pedig elég egyértelmű: a Hi-Fi Rush épp most ünnepli a megjelenésének első évét, aminek apropójából egy sor javítást és csomó extrát raktak a játék PC-s verziójába (is). Ezek között pedig teljes DualShock, valamint DualSense-támogatás is helyet kapott, ami nem csak választható PS-kontroller ikonokat, hanem olyan haptikus funkciókat, mint az adaptív ravaszokat is jelenti.  Ez pedig azért fontos, mert ezzel a Hi-Fi Rush lett az első játék, amivel nem csak működik a PS5 irányítója, hanem még a gombkiosztást is átcímkézték hozzá.

Ez persze még nem jelenti azt automatikusan, hogy a Hi-Fi Rush hamarosan meg fog jelenni PS5-re, alapos gyanúra azonban bőven okot adhat. Eddig ugyanis – mint előbb mondottam – nem lehetett még szerencsénk olyan Microsoft saját gyártású játékhoz, amely ennyire közel merészkedett volna a Sony konzoljához, ami bár elsőre egy kedves gesztusnak tűnik csupán azon játékosok felé, akik a PS5 kontrollerét használják PC-n, de akkor feltehetjük a kérdést, hogy más játékokban, mint például a szintén 2023-as folyamatosan frissülő Starfieldbe miért nem kerültek még hasonló funkciók?!

Biztosat persze majd csak a Hi-Fi Rush hivatalos PS5 kiadásának bejelentésekor mondhatunk – ha lesz egyáltalán ilyen, de nagyon reméljük, hiszen a siker abszolút kijárna ennek a kincsnek, ami ha letarolná a PS-t akár még folytatódhatna is. Ujjakat keresztbe, szemeket a képernyőkre, hátha legközelebb konkrétabb infókat kapunk!

Ezt is olvasd el:

A 20 legjobb magyar TikTok-csatorna, amiktől okosabb leszel

×