Új szabályzatot hoz a Meta a Facebook és az Instagram üzeneteire vonatkozóan. Reflektorfényben a fiatalok és azok online védelme.

2024.01.26. – 2021-ben a Meta megtiltotta az Instagramon a felnőttek számára, hogy üzenetet küldhessenek olyan 18 éven aluli felhasználóknak, akik nem követik őket. Most kibővítik ezt a szabályt, hogy megvédjék a fiatalabb tinédzsereket. A 16 éven aluli felhasználók – vagy 18, országuktól függően – már nem kaphatnak DM-eket olyanoktól, akiket alapértelmezés szerint nem követnek. Még akkor sem, ha azokat egyébként tinédzserek küldték őket.

Ez az új biztonsági intézkedés az Instagramra és a Messengerre egyaránt vonatkozik. A Messenger esetében különösen a fiatal felhasználók csak Facebook-ismerőseiktől vagy a telefonos kapcsolataikban szereplő személyektől kaphatnak üzeneteket. Mivel ez a beállítás alapértelmezés szerint engedélyezve van, a szülői felügyelet alatt álló fiókkal rendelkező tizenéveseknek be kell kérniük a módosításokat a gyámjuktól.

Biztonságosabb platform a cél

facebook

Forrás: pressahotkey – Freepik

„Azt szeretnénk, hogy a tizenévesek biztonságos, életkoruknak megfelelő élményeket szerezzenek alkalmazásainkkal” – mondta a Meta a közleményében. A hónap elején a Meta bejelentette, hogy az Instagramon és a Facebookon elkezdi elrejteni az önbántalmazással, erőszakkal, étkezési zavarokkal és más káros témákkal kapcsolatos tartalmakat a tizenévesek elől. Ha egy felhasználó 16 éven aluli, akkor a hírfolyamaiban és történeteiben nem látja az ilyen témájú bejegyzéseket, még akkor sem, ha azokat az általa követett fiókok osztják meg. Nemrég bevezettek továbbá egy figyelemfelkeltő funkciót is, ami „éjszakai takarodót” küld a 18 év alatti tizenéveseknek, hogy zárják be az alkalmazást, és menjenek lefeküdni, ha 10 percnél tovább görgetik az appot éjjel.

A Meta ezeket a változtatásokat azután lépte meg, hogy perek és panaszok zúdultak a nyakukba. Azzal kapcsolatban, hogy hogyan „nem” védik a fiatalabb felhasználói bázist. A cég ellen 33 állam nyújtott be pert. Emellett azzal is támadják őket, hogy gyűjtik a 13 évnél fiatalabb felhasználók böngészési adatait is. Az alkalmazottak becslései szerint egyébként naponta 100 000 gyermekfelhasználót zaklatnak a Facebookon és az Instagramon, ami megerősíti, hogy szigorúbb intézkedésekre van szükség a platformokon.

Remélhetőleg ezzel a bővítéssel legalább sikerül megfelezni ezeket az elszomorító eseteket. Jó lenne, ha biztonságosabb hellyé válhatna az internet és a Facebook.

Ezt olvastad már?

A 20 legjobb magyar TikTok-csatorna, amiktől okosabb leszel

×