Saját és mások életét veszélyeztette egy mindössze néhány másodperces – még csak nem is vicces – TikTok-videóért és röpke hírnévért cserébe.


Bódi Dániel

2024.01.24. – Érdekes, hogy pont akkor bukkanok a TikTok társadalmát nem túl jó fényben feltüntető hírre, amikor tervezek összeállítani egy legintelligensebb magyar TikTok-tartalomgyártókat ajánló cikket. Sajnos azonban a kínai illetőségű platformmal szemben nagyon is jogosak az ellenérzések, hiszen egy valóban értéket teremtő videósra és tartalomra jut 500 totál agyhalott is, ami nem könnyíti meg a magával és a fogyasztani kívánt tartalommal szemben minimális igényt támasztó felhasználó dolgát.

Egy, a platformon anno nagyot taroló marokkói tiktokkert például azért vettek elő, mert még 2021. májusában készített egy meglehetősen idióta videót: fogott egy összecsukhatós asztalt és egy műanyagszéket, majd egy casablancai közlekedő villamos előtt a sínekre lecuccolva lazán rágyújtott egy blázra. A villamos épp a háta mögött állt meg csilingelve-dudálva, így szerencsére némi agyvízemelkedésen túl senkinek sem lett nagyobb baja, de ez a legkevésbé a videóson múlt, aki mindössze néhány másodperces hírnévért cserébe veszélyeztetett másokat.

Ideje viszont bőven van/volt azon morfondírozni, hogy vajon megérte-e, a casablancai bíróság ugyanis – példát statuálván – három évig börtönbe küldte őt a közforgalom akadályozása miatt (via ~ MWN) . A videó születésében asszisztáló két haverja sem úszta meg: a rendőrség az eset után azonnal letartóztatta őket is, most pedig a főkolompossal együtt mehetnek a hűvösre 2-2 évig.

Hogy mennyire arányos ez a büntetés az elkövetett bűnnel, azt nem az én tisztem megítélni, de biztosan értik a dolgukat a marokkói bírák, akik feltehetően egy elrettentő következményt szerettek volna a hasonló tartalmakkal nézettséget generáló videósoknak állítani, míg a fiatalok ezt egy TikTok-rehabnak élhetik meg. A tiktokker egyébként idén nyár végén szabadulhat, míg barátai néhány hónapja lehetnek szabadlábon, de aligha fognak visszatérni az ilyen típusú tartalomgyártáshoz.

Mivel Magyarországon hasonló szerencsére még nem történt (vagy nem tudok róla), ezért nehéz volna megmondani, hogy a hazai bíróság miként járna el, ugyanakkor élek a gyanúval, hogy a KRESZ-ben is foglalt szabályokat vennék alapul – ami szerint a 4-6-os előtti kempingezés bőven kimerítené a zavarás fogalmát. Erről egyébként egy valóban hasznos magyar, a jogsimlesz.hu TikTok-csatornáján mesélnek egy kicsit többet:

@jogsimlesz Zavarás, akadályozás, veszélyeztetés. Mit is jelentenek ezek a szavak? #jogsimlesz #budapesten #vezetnitanulok #vezetokepzo ♬ eredeti hang – jogsimlesz 🚗

Ezt is olvasd el:

Mi az isten az a „REPÜLŐGÉP ÜZEMMÓD”? – Tényleg lezuhanhat a repülő, ha nem kapcsolod be?

×