Gigaátverés terjeng a Facebookon, ami a profiljaik elvesztésével, végleges tiltásával húzza csőbe a kiszemelt felhasználókat.

Bódi Dániel

2024.01.18. – Ha a napokban te is kaptál néhány furcsa üzenetet a „Facebooktól”, amiben a személyes profilod, vagy az általad kezelt felületek-oldalak tiltásával fenyegetnek, mert megsértettél valamilyen szabályt, akkor a legfontosabb, hogy ne ess pánikba, szerencsére semmi ilyesmiről nincs szó, hanem egy gigantikus csalás terjed a platformon.

Ha egy önmagában is gyanús Guest 1234 (vagy valamilyen más számozású), esetleg Facebook Support vagy Facebook Community Standards felhasználótól kaptad az üzenetet, amiben segítőkészen még mellékeltek egy fbpage-notifications.com linket is, ahol az ígéret szerint néhány kattintással orvosolni lehet a problémát, akkor téged is megtaláltak a csalók. Bár az üzenet és a linken található oldal elsőre valódinak tűnhet és tényleg a frászt hozhatja az emberre, de érdemes tudni, hogy a Facebook sosem navigálna ilyen formában egy külső hivatkozásra, még a súgóközpontja is a saját oldaláról, a profilok beállításai közül érhető el, de a  szabálysértési figyelmeztetéseket is más formában küldi az érintetteknek, nem pedig privát üzenetben.

Nem csak a személyes profilod bánhatja!

Aki lenyitja a linket, az a Facebook súgóközpontjának megtévesztő mását láthatja, ahol arra kérik a potenciális áldozatot, hogy lépjen be a fiókjába. Aki beírja az azonosító adatait, már meg is adta a hozzáférést az összes Facebookon tárolt személyes adatához, üzenetéhez, kapcsolt fiókjához, illetve adminisztrátorok esetében a kezelt oldalakhoz. Azaz mindent elveszíthet.

Ugyanakkor, akinek be van kapcsolva a kétfaktoros hitelesítés, még megúszhatja a dolgot, hiszen az idegen gépről való bejelentkezést külön is meg kell erősíteni. Előfordulhat viszont, hogy ezeken a kamu oldalakon a kétaktoros hitelesítő kódot is elkérik, ebben az esetben viszont elesett az utolsó védvár is; ekkor már csak a gyorsaság számít. Amennyiben valaki – akár véletlenül, akár az ijedtség miatt – ráment egy ilyen linkre, az azonnal cseréljen jelszót, valamint állítsa be a kétfaktoros hitelesítést is – ha nem tette volna még meg.

A legjobb védelem azonban a prevenció! Mindig nézzük át az ilyen és ehhez hasonló gyanús üzenetek tartalmát, hiszen minden furcsaság csalásról árulkodik. A Facebook/Meta sosem fenyeget, előzetes figyelmeztetéseket küld, majd tilt, de nem jelenti be előre a profilok tiltását. Azok az üzenetek is gyanúsak, melyek érezhetően pánikot akarnak kelteni, sürgetnek az ügy elintézésére – amihez nagy kedvesen egy linket is mellékelnek; ezek az esetek 99,9 százalékában nem valósak. Soha ne bökjünk-kattintsunk az ilyen linkekre, ott ne adjunk meg semmilyen adatot! Használjunk erős jelszót, ami tartalmaz kis- és nagybetűt, számokat és szimbólumokat, valamint mindenképpen használjunk kétfaktoros hitelesítést.

Ezt is érdemes elolvasnod:

Mi az isten az a „REPÜLŐGÉP ÜZEMMÓD”? – Tényleg lezuhanhat a repülő, ha nem kapcsolod be?

C

×