2023 egyik legnagyobb meglepetés címe volt a The Finals, egy hónappal a megjelenése után azonban eltűnni látszik a játékosbázis.

Bódi Dániel

2024.01.17. – Nehéz lehet manapság egy sikeres multiplayer játékot összehozni az olyan gigászok mellett, mint a Fortnite vagy a Call of Duty, a DICE egykori fejlesztőiből összeállt Embark Studios viszont megpróbálkozott a lehetetlennel, és december elején elindította a roppant ígéretes első játékát, a The Finalst

A The Finals csupán az alap játékmenetét és lényegét szemlélve zseniálisnak hat, függetlenül attól, hogy igazából nem mutat túlontúl sok egyedi ötletet. De éppen ebben rejlik a zsenialitása; olyan kiváló, érezhetően profi módon gyúrja egybe az elmúlt legalább 25 év legjobban működő kompetitív multiplayer elemeket, ahogyan semmi más. Nevezhetjük is akár a Quake 3: Arena,  a Battlefield, a Call of Duty, az Overwatch és a Fortnite CTF-be oltott szerelemgyerekének is, nem tévednénk sokat, ezért gondolhatnánk hogy a siker is génszinten kódolva van belé.

A megjelenéskor természetesen nagyot robbant – amiben nyilván fontos szerepet játszott, hogy a világ legnézettebb videojátékos rendezvényén, a The Game Awards-on jelentették és ejtették meg mindezt, így az összes platformon egészen hamar játékosok tömegei árasztották el a The Finals arénáit. Két nappal később már több mint 240.000-en játszottak az új őrülettel, ami még a bejáratott Call of Duty-t is simán lekörözte a játékosszámában; a The Finals megállíthatatlannak tűnt.

Persze tudtuk jól, hogy ez a szint tarthatatlan, hiszen sokan csak kipróbálni töltötték le a játékot, és kevés az esély rá, hogy mindenkit meg fog tudni győzni, ezért nem is lepődtünk meg, amikor az első hete után elkezdett csökkenni a játékosbázis. Előbb 200.000-re, aztán 150.000-re változott a Steamen egyszerre játszók száma, amiből december végére 120.000, 2024. januárjára pedig előbb 100.000-re, majd 90.000 főre esett a lélekszámláló. Január 17-én, alig egy hónappal a megjelenése után a SteamDB mérője 68.000 játékosnál tetőzött, és továbbra is csökkenő tendenciát mutat.

Lefőtt a kávé? Elfogyott a lendület?

Az mindenképpen beszédes, hogy egy hónappal az indulást követően a játékosok mintegy kétharmada kámforrá vált, és a free to play ellenére a játékosok felét sem sikerült maradásra bírni. Legalábbis PC-n. Konzolos statisztikáink sajnos nincsenek, de ott sem lehet sokkal jobb az arány. Ez viszont egy teljesen természetes folyamat; a játékosok – pláne, hogy ingyenes – azonnal ráugrottak, majd miután konstatálták, hogy ez nem az ő mókájuk továbbálltak, akinél pedig betalált, azok most is kitartóan játszanak. De így van egy az összes játékkal, még az olyan közel sem olcsó címekkel is, mint amilyen a Call of Duty.

Ugyanakkor a The Finals fejlesztőire még nagyon sok feladat vár, ha szinten, úgy pedig életben szeretnék tartani az amúgy fantasztikus játékot. Egyrészt, bár a pályák izgalmasak és változatosak, számosságukban messze elmaradnak a hasonszőrű játékok mellett, de a játékmódok terén is bőven volna hová gyarapodni – még úgy is, hogy épp a minapi frissítéssel érkezett a solo bank it. Így hamar egyhangúvá válnak a harcok, hiába a rombolható környezet és a véletlenszerű események. Emellett a játékon belüli skin bolt is piszok drága – ami azért baj, mert a játékos nem költi a pénzét, ami pedig azért baj, mert ha nem rak bele forintot, akkor sokkal könnyebben otthagyja a játékot, ha már megunta, hisz nincs veszíteni valója (a Fortnite-tal például sokan azért játszanak még akkor is, ha már unják, mert az évek során nagyon sok pénzt fordítottak a skinekre).

De mindezeknek bizonyosan kell még egy kis idő, elvégre alig egy hónapja szállt csak szorítóba a The Finals. Bőven van ideje és helye is fejlődni, az Embark teljesen egyértelmű tehetségét látván pedig biztosak lehetünk benne, hogy bőséggel van még a tarsolyukban, amivel felkelthetik akár még az elszivárgottak figyelmét is. Temetni tehát semmiképp sem érdemes, hisz a Stream kínálatában szereplő 76.993 játék közül a The Finals jelenleg a 17. legjátszottabb, méghozzá olyan többjátékos nagyágyúkat előzve, mint az R6: Siege, az EA FC 24, a Destiny 2, a The Sims 4, vagy mint a Dead by Daylight.

Ezt is érdemes elolvasnod:

Ezzel a 35 remek játékkal teljesen INGYEN játszhatsz a Steamen

×