Január közepe izgalmakat hozhat el a középső árszegmensben, három új Nvidia SUPER videokártya érkezhet elkövetkezendő hetekben.

2023.01.08. – Amikor fejlesztésen vagy gépépítésen törjük a fejünket, akkor egyértelműen a processzort és a videokártyát próbáljuk először kitalálni, utána jöhet a többi “sallang”  az alaplap, a memóriák vagy épp a táp képében. Természetesen ezeknél is kötelező minőségi darabokra törekedni, ám a játékbeli teljesítményt leginkább a CPU és a videokártya fogja belőni számunkra.

Az Nvidia 2022 őszén két új modellel (RTX 4090 és RTX 4080) is jelentkezett, ahogy az AMD is kiterítette a kártyáit már az elmúlt időszakban. Az AMD RX 7900 XT és XTX is meglepően jó konstrukció lett, végre komoly fenyegetést jelentenek az Nvidia-ra. 2023 januárjának elején pedig a 4070 Ti is tiszteletét tette a boltok polcain. Áprilisban újabb RTX példány érkezett az RTX 4070 képében. Május szintén izgalmas volt, hiszen Nvidia oldalról az RTX 4060 Ti debütált, míg az AMD bázisáról az RX 7600 érkezett meg a boltok polcaira. Júniusban pedig végre az RTX 4060 is tiszteletét tette a boltokban, később pedig a 16 GB-os változat is debütált. 2023 szeptemberében közepére az RX 7700 XT és RX 7800 XT eredmények is megérkeztek, melynek köszönhetően ismét alakult a lista. 

Manapság a számozások sem mindig egyértelműek, így viszonylag nehéz lehet ránézésre eldönteni a kártyákról, hogy melyik is teljesít majd jobban játékok alatt. Ilyenkor jöhetne az, hogy egyesével böngészgetjük a teszteket, ám a processzorlistához hasonlóan a Tom’s Hardware csapata egy videokártya hierarchiát is készített, melynek segítségével pillanatok alatt eldönthetjük, hogy melyik kártya mellett érdemes letennünk a voksunkat. A lista épp a napokban, január ötödikén frissült, így érdemes lehet áttekinteni. Főleg Intel kártyák esetében várhatunk eltérések a korábbi értékekhez képest, melyek folyamatosan fejlődnek. A legutóbbi, december eleji driver bizonyos esetekben akár 30-50%-kal több FPS-t is hozhat a konyhára. Illetve az A580 érkezéséről sem érdemes megfeledkezni.

A leghasznosabb grafikon – A videokártyák nyers ereje

A bejegyzésükben szereplő első grafikont érdemes lementenünk, hiszen ennél átláthatóbban nem fogjuk tudni leolvasni máshol sem az egyes kártyák nyers teljesítményét. Minél magasabban találjuk a kártyákhoz tartozó pontot, annál jobban szerepelt a tesztek alatt. Jól leolvasható például, hogy az RTX 3050 az RTX 2060 teljesítményét sem éri el, így nem biztos, hogy a legjobb választás újonnan. Egészen GTX 970-ig szerepelnek VGA-k a grafikonon, így a használt kártyáknál is hasznos lehet.

videokártya teljesítmény

Több, eltérő motort és API-t használó játékkal tesztelt a Tom’s Hardware csapata. Ennek köszönhetően a kártyák találkoztak Vulkan, DX12 és DX 11 API-val is a kiegyenlítettség jelében. Ezek átlagából alakult ki a fenti rangsor, mely természetesen bizonyos címeknél eltérhet, ha azok az adott gyártó (AMD/Intel/Nvidia) kártyáit preferálják.

Ray Tracing

Jelenleg hat generáció/széria tagjai képesek a hardveres Ray Tracingre, így ezek szerint is rangsorolhatjuk az egyes kártyákat. Gondolhatnánk, hogy nagy változások nem lesznek a fenti képhez képest, pedig ennél nem is tévedhetnénk nagyobbat.

videokártya teljesítmény

Az előző generáció győztese, az RX 6950 XT Ray Tracing alatt a 3080 szintjét sem éri el, a 3090 Ti-ról nem is beszélve. Ahogy az új RX 7900 kártyák sem vehetik fel a versenyt az Nvidia RTX 4080, 4090 modellekkel, de még a 4070 Ti kártyával sem. Az AMD ezen az oldalon egyértelmű hiányosságokkal szenved a mai napig. Tegyük hozzá, hogy többen megkérdőjelezik a Ray Tracing létjogosultságát, sokaknál mégis szempont lehet a megfelelő videokártya kiválasztásánál.

Fogyasztás játékok alatt

A mai kártyák bizony nem fogják vissza magukat fogyasztás szempontból sem, így jól meg kell gondolni, hogy milyen videokártya kerül a gépbe. Főleg akkor, ha pillanatnyilag nem megoldható a tápcsere valamilyen oknál fogva. A lenti képen az 1440p Ultra alatt mért fogyasztásokat olvashatjuk le. Ezt a kategóriát a 3090 / Ti nyeri az RTX 4090 ellenében, miközben a nyers teljesítményben erős eltérések vannak.

videokártya fogyasztás

A fenti grafikonok segítségével pár pillanat alatt elhelyezhetjük fejben is, hogy az általunk kinézett kártya milyen teljesítménnyel kecsegtet. Az árak normalizálódni látszódnak, a rengeteg használt piacra került példánynak köszönhetően pedig bőséges a választék.

Ár-érték arány

Szintén remek mutató lehet a dolláronkénti FPS érték. Ez azt adja meg, hogy egy adott kártya mennyire rendelkezik kellemes ár-érték aránnyal. A legfelső kártyák érik meg legjobban, míg a lista alján a legrosszabb ár-érték aránnyal rendelkező példányokat találjuk. Bár hazánkban az árak eltérnek a dollárban leolvasható árcéduláktól, az arányok azonosak, így ez a grafikon is segítségünkre siethet. Ebben a TechPowerUP egyik legfrissebb, januári bejegyzése volt a segítségünkre.

Kicsit várj, ha az RTX 4070-4080 szintjét keresgélsz

Pár hétig ne vegyél Nvidia kártyát – Ilyen erősek lesznek a SUPER-ek

A fenti grafikonok remekül bemutatják a jelenlegi erősorrendet. Az alsó(bb) és a legfelső kategóriában nem sok változás várható, ám a 4070 és 4080 szintjén szép kis átrendeződésnek nézhetünk elébe januárban. Az Nvidia az elkövetkezendő hetekben több új, SUPER kártyát is bemutat. Éppen ezért KIFEJEZETTEN megérheti türelmesnek lenni, ha ezt az ár- és teljesítménykategóriát szemelted ki.

Néhány érdekesség

A Tom’sHardware csapata ezúttal több érdekességgel is meglepte a játékosokat a videokártya összegzések alatt:

  • Az Nvidia RTX 4090 egyértelműen a legjobb, ám 70%-kal többe kerül, mint az AMD RX 7900 XTX.
  • Az RTX 4090 a legjobb processzorok mellett is beleszaladhat CPU bottleneckbe 1440p és 1080p felbontásokon
  • Az RTX 4080  a legjobb teljesítmény/fogyasztás aránnyal rendelkező GPU a piacon. 
  • A legjobb FPS/dollár arányú GPU az Nvidia 4060 a listán melyet a következő modellek követnek szépen sorban: RX 6600, RX 6650 XT, Intekl Arc A750. A legelső Nvidia modell. Az RTX 4060 Ti 16 GB-os változata azonban továbbra is az egyik legrosszabb vétel. 

6 tuti tipp, amit ha megfogadsz sokkal jobb lesz a játék Windowson

×