Sean Bean? Ugyan már! A gyűrűk ura és a Trónok harca sztárja tényleg sokszor halt meg a vásznon, de a top 10 színészek közé még ő sem fér be.

Gábor János

2023. 04. 19.  – Előre szólunk, hogy minden híresztelés ellenére Sean Bean még véletlenül sem rúg labdába a legtöbb filmes elhalálozás toplistáján, pedig tényleg nem nagyon kap olyan szerepet, amit túl is él a karaktere. Ezen már A gyűrűk ura sztárja is jót mosolyog, főleg akkor, ha meglátja, mennyiszer kellene még eljátszania a halált, ha be akarna kerülni az élmezőnybe.

A lista szereplői közül többen sajnos már a valóságban sem élnek,

de nem csak a látványos karakterhalálokkal hagytak örök emléket a filmtörténetben. A rangsor alkalmat ad rá, hogy új, alternatív oldalukról is megismerd ezeket a nagyon híres arcokat!

10., Mark Hamill

Az amerikai színész, szinkronszínész és író leginkább Luke Skywalker megformálásáról ismert, az eredeti Star Wars-trilógiában. Több mint 300 filmben és tévéműsorban szerepelt, és a sci-fi filmtörténet egyik legikonikusabb alakjának tartják. Számos animációs produkciónak is kölcsönözte a hangját, például a Batman: The Animated Seriesben (1992-1994), ahol Joker szerepét játszotta, valamint több videojátékban, például a Star Wars-sorozatban, ahol persze Luke Skywalkert keltette életre.

Azt már jóval kevesebben tudják, hogy az első SW-filmek óta eltelt évtizedek során (sok más produkcióban) összesen 30-szor hunyt el a mozivásznon és a képernyőn.

9., Lugosi Béla

Lugosi Béla magyar-amerikai színész volt, aki leginkább Drakula gróf megformálójaként ismert Bram Stoker regényének 1931-es, klasszikus filmadaptációjában. Több mint 120 filmben szerepelt, de így is elsősorban Drakula gróf, valamint Ygor (őt az 1939-es Frankenstein fia című filmben alakította) karaktere és hosszú, 1931-től 1956-ban (szívroham következtében) bekövetkezett haláláig tartó horrorfilmes pályafutása miatt ismeri a közönség.

Lugosi biztos értékelte volna, ha színpadi produkciókból is emlékezetes marad, de ott is Drakula szerepét osztották rá, az ősi vámpírtörténet Broadway-változatában. Jellegzetes akcentusáról és arról a képességéről is híres volt, hogy a kulturált fenyegetés érzetét közvetíti, de a karakterei a hatásos nyomasztás ellenére többnyire vereséget szenvedtek és gyakran szörnyű véget értek. Lugosi 36-szor lelte halálát a filmvásznon.

8., Eric Roberts

Eric Roberts amerikai színész, aki sokoldalúságáról és intenzív alakításairól, meg arról ismert, nagyon-nagyon sokat dolgozik. Több mint 700 filmben és tévésorozatban szerepelt, köztük olyan klasszikusokban, mint A Greenwich Village-i pápa (1984), a Star 80 (1983), A sötét lovag (2008) vagy A feláldozhatók (2010). A tévéből a neve mellé került címek között ott van a Heroes (2007-2010), a Law & Order (2001 és 2008) és a The Young and the Restless (2010-2011). Egy Oscar-jelölése és három Golden Globe-jelölése ellenére sem ő leghíresebb a családban, hisz’ Julia Roberts bátyja, illetve Emma Roberts (American Horror Story, We are the Millers) apja.

Hosszú karrierje alatt sikerült elkerülnie, hogy „halálszínészként” tipizálják, hiszen a zord indie filmektől a nagy költségvetésű blockbusterekig rengeteg gonosz karaktert játszott el, és a rosszfiúk többnyire koporsóban érik meg a happy endet. Roberts pályafutásának egyik legszembetűnőbb aspektusa, hogy az évek során hány halálos balhéja volt a képernyőn – ez idáig is lenyűgözően sok, 38 darab.

7., Danny Trejo

Danny Trejo a durva és kemény külsejéről legalább annyira ismer, mint a sokoldalúságáról, amivel a legkülönfélébb karaktereket is képes eljátszani. Több mint 350 filmben és tévéműsorban szerepelt, köztük olyanokban, mint a Machete (2007), a Desperado (1995), a Heat (1995) és a Spy Kids franchise. Számos tévésorozatban tűnt fel, a Breaking Bad-től (2009-10) a Sons of Anarchy-ig (2011-12). Ügyeletes rossz arcként gyakran alakít gonosztevőt, szóval a karakterei többnyire erőszakos véget érnek.

Trejo durva külseje és megfélemlítő jelensége nagy rajongótábort gyűjtött, de a való életben annál szelídebb. Karitatív munkát végez: segít embereknek leküzdeni a szenvedélybetegségeket, amivel korábban neki szintúgy meggyűlt a baja: drogfüggőként a börtönt is megjárta. Trejo rosszfiús külseje és az emiatt ráosztott szerepek miatt eddig 41 alkalommal halt meg a vásznon és a képernyőn.

6., Lance Henriksen

Lance Henriksen amerikai színművész, aki erőteljes színpadi és filmes alakításairól egyaránt híres. Pályafutása során több mint 230 mozgóképes produkcióban tűnt fel, így simán Hollywood egyik legismertebb arca. Leginkább az Alien-franchise-nak és az ikonikus androidnak, Bishopnak köszönheti a népszerűségét, de ugyanilyen fontos állomás a karierjében a Millennium (1996-1999) sorozat főszerepe is.

Danny Trejo helyében megreklamálnánk, hogy ezen a listán miért soroltuk elé Lance Henriksent, aki eddig ugyanúgy 41 alkalommal játszott elhalálozó karaktert, de ebből többször is robotként adta be a kulcsot, ami nem tekinthető igazi kimúlásnak, ugye?

5., Boris Karloff

Boris Karloff a britek Lugosi Bélája, hiszen ugyanúgy a horrorfilm műfajában ténykedett a legtöbbet, és szintén 1931-től. Abban az évben a popkultúra másik ikonikus szörnyetegét, Dr. Frankenstein teremtményét keltette életre a filmvásznon és ezzel megalapozott egy szép hosszú, 240 filmcímet felölelő karriert. Az 1930-as és 1940-es években több folytatásban és más filmekben is ő alakította a szörnyet. Karloff a Múmia (1932) című filmben játszott szerepéről is ismert, de amúgy is híres volt erőteljes, gyakran hátborzongató alakításairól.

Annak ellenére, hogy horrorszínészként tipizálták, és sok haláleset érte a képernyőn, Karloff sokoldalú előadó volt, aki vígjátékokban, drámákban és musicalekben ugyanúgy szerepelt. 1969-ben bekövetkezett haláláig folyamatosan dolgozott filmekben és televízióban, szóval hatalmas hagyatéka van. Ebbe tartozik az is, hogy 42 tragikus véggel leverhetetlen toplistása a legtöbb filmes halálesetről szóló örökrangsornak.

4., John Hurt

Sir John Hurt méltán nagyra becsült brit színész volt, aki filmek, televíziós és színpadi produkciók széles skáláján nyújtott kiemelkedő alakítást. A fiatalabb generációk leginkább a Harry Potter filmek pálcakészítő mestere, Ollivander szerepe miatt ismerik, de ezeken kívül is több mint 200 filmben és tévéműsorban szerepelt csillogó karrierje során. A legismertebbek között ott van az Alien (1979), az Éjféli expressz (1978), Az elefántember (1980) vagy George Orwell művének örök klasszikus filmadaptációja, az 1984.

Ki volt az Alienben, ugye? Ez az első kérdés. Hát, a nagyon nem kevés filmes elhalálozásai közül alighanem ebben produkálta a leglátványosabbat: Hurt az Alien legelső áldozata, akinek a gyomrából tör elő a szörnyeteg. Ezt leszámítva az alakításait mindig az emberi állapot mély megértése és a hitelesség iránti elkötelezettség jellemezte. 2017-ben sajnos a valóságban is elhunyt; amúgy filmszerepekben 43-szor vesztette életét.

3., Vincent Price

Vincent Price a jellegzetes hangjáról és különböző filmes műfajokban, különösen horrorfilmekben nyújtott alakításairól volt ismert. Karrierje több mint öt évtizedet ölelt fel, amely során több mint 200 filmben és televíziós műsorban szerepelt – a leggyakrabban gonosztevőként. A legemlékezetesebb karakterhalálai közé tartozik A holló (1963), A gödör és az inga (1961) vagy A vörös halál álarca (1964), de számos animációs filmhez és videojátékhoz is kölcsönözte a hangját.

Price sima, jellegzetes orgánuma és nyomasztó jelenléte a filmvásznon nagyon sok rendezőt megihletett, és jól ismerték fel, hogy protagonistaként válhat a közönség nagy kedvencévé. Ezt ki is használta: 1993-ban bekövetkezett haláláig 48-szor halt meg filmes produkciókban.

2., Dennis Hopper

Dennis Hopper nem csak remek színész, hanem rendező is volt, de főleg a lencse előtt domborított, gazdag karrierje során mintegy 270 filmben és tévéműsorban. A legismertebb talán a Szelíd motorosok (1969), amiben nem csak szerepelt, hanem ő rendezte, sőt, társszerzőként is jegyzi, ami miatt a legjobb eredeti forgatókönyv kategóriában Oscar-díjra jelölték. További ismert filmjei például a Kék bársony, vagy épp’ a Féktelenül (1994), amiben valószínűleg karrierje leghátborzongatóbb karakterhalálát produkálta (lefejezte a metróalagút egyik lámpája).

Heves és gyakran excentrikus alakításairól volt ismert, karakterei pedig elég gyakran értek erőszakos véget. A daganatos betegségben 2010-ben elhunyt színész már örökre holtversenyben marad a 3. Vincent Price-szal: ő is összesen 48-szor játszotta el, hogy meghal.

1., Christopher Lee

Sir Christopher Lee klasszikus horrorfilmekben (ő is volt Drakula, Frankenstein-szörny, sőt, múmia is), valamint a Star Wars és A gyűrűk ura-franchise-okban játszott szerepeiben hunyt el több mint emlékezetesen, de a végső szám minden gond nélkül az élre emeli, ahonnan, megkockáztatjuk, még nagyon-nagyon sokáig nem fogja senki letaszítani. Szarumán megformálója (aki először amúgy Gandalf akart lenni A gyűrűk ura mozikban, de Peter Jackson másképp’ gondolta) azon kevés színészek egyike, akinek a civil élete érdekesebb, mint a karakterei. Egyrészt nyelvzseni volt, hiszen folyékonyan beszélt olaszul, franciául, spanyolul és németül, illetve elboldogult svédül, oroszul és görögül is, másrészt sokan úgy tartják, hogy Ian Fleming róla mintázta James Bond karakterét. Ennek az elméletnek az alapja a II. világháborúban nyelvtudása miatt számtalan fronton – kémként és vadászpilótaként is – bevetett Lee hősiessége volt. Őfelsége szolgálatában, a Királyi Légierő kötelékében járt Dél-Afrikában, Egyiptomban, Palesztinában, Máltán, az olasz fronton is.

Számos filmvásznon bekövetkezett halála ellenére Lee karrierje hosszú és fényes volt, és a filmiparhoz való hozzájárulására még évekig emlékezni fogunk. Több mint 300 filmben és tévéműsorban szerepelt, de sajnos 2015. június 7-én szívelégtelenségben és légzési problémákban tényleg elhunyt. A színészóriás addig összesen 70 alkalommal halt meg a vásznon (legemlékezetesebb karakterének, Szarumánnak a halála csak A gyűrűk ura bővített változatában látható), de érdekes módon majd nyolc évvel az elvesztése után még mindig van egy szerepe, ami nem került közönség elé: korábbi számos animációs és videojátékos szinkronmunkája mögé még feljegyezhetjük az eddig be nem mutatott The Time War című sorozatot is, aminek ő lesz a narrátora.

Ezt is érdemes elolvasnod:

Sokan észre sem veszik, de ezt a 40 klisét szinte minden filmben elsütik

×