Tech/Tudomány

A Google helyetted emlékszik az életedre – kissé rémületes AI készül

Gábor János

2023.12.27. – Eléggé ijesztő képet fest a lakossági mesterséges intelligencia jövőjéről a Google legújabb terve, amit a vállalat Gemini névre hallgató AI-ja mellett fejlesztenek. A projekt beszédes címet kapott: az a Richard David Ellmann irodalomtudós a névadója, aki James Joyce és Oscar Wilde tűpontos életrajzával vált világhírűvé.

A Google helyetted is tudni fogja a választ az életed kérdéseire

A Gemini egy olyan komplex eszközkészlettel rendelkező AI lesz, ami már nem csak szöveges tartalmak alapján tud kimerítő válaszokat adni a felhasználók kérdéseire, hanem feldolgozza a rendelkezésére bocsátott képeket, hanganyagokat, videókat is. Ennek nyomán, vagy ezzel párhuzamosan zajlik az ún. Ellmann fejlesztése is. A HVG szerint ez a mesterséges intelligencia fotókat, keresési lekérdezéseket és potenciálisan egyéb tárolt információkat elemez, hogy azonosítsa a jelentős eseményeket, kapcsolatokat és személyes érdeklődési köröket.

A portál úgy tudja, hogy az Ellmann Chat nyelvi modellje a Google Geminijét használja majd fel adatokértelmezésre és képes lesz összefüggések feltárására és mélyebb jelentésekre kikövetkeztetésére – látszólag eltérő információk alapján. A Gizmodo egy CNBC-n megjelent, belsős Google prezentáció alapján azt állítja, a Project Ellmann „madártávlatból” enged majd rálátást a felhasználó életére, és igen, annak Google Fotókba feltöltött képei, valamint online keresései alapján.

Így dolgozza fel az életed az Ellmann

Amellett, hogy izgalmasan hangzik az életünk sajátosságainak feltárása az AI szemével, a végeredmény riasztó lehet, hiszen sokan csak ennek használatával fognak szembesülni vele, hogy milyen alaposan nyomon követhetőek az online tevékenységük alapján, és mennyi következtetés vonható le róluk ezek alapján.

Forrás: Google

Úgy tudni, hogy a Google általános célja ezzel a projekttel nem az, hogy felidézze a középiskolai éveidet, vagy hogy emberek, helyek és események alapján rendszerezze az életedet (ezt más appok már eddig is tudták a képeid alapján). A koncepció inkább az, hogy intelligensen tanulmányozza és megvizsgálja az életedet, hogy jobban megértsen Téged és a történetedet, amit egy életút-elbeszéléssel ad vissza neked. Az egyik prezentációs diájukon például az áll, hogy „amikor hátralépünk, és megértjük az életedet a maga teljességében, az átfogó történeted világossá válik”. Ha ez tolakodóan hangzik, olyannyira, hogy már-már kényelmetlenül érzed magad, akkor nem vagy egyedül.

Az Ellmann projekt az eddig kiszivárgott hírek szerint még csak házi kísérletezés szintjén létezik. Ezt a Google a Gizmodonak is megerősítette, azzal, hogy „mint mindig, ha úgy döntünk, hogy új funkciókat vezetünk be, elegendő időt szánunk arra, hogy biztosítsuk: azok hasznosak az emberek számára, és úgy tervezzük őket, hogy a felhasználók magánéletének és biztonságának védelme a legfontosabb prioritás legyen”. Ámen.

Egyébként az utóbbi állítást ez is alátámasztja:

Gábor János

Korábbi cikkek

Az első fing és orgazmus moziban – Íme 7 megbotránkoztató, de úttörő film

Bódi Dániel A filmvilág sosem volt még annyira nyitott és szinte mentes a tabutól, mint…

3 óra telt el azóta...

Most meghallhatod, hogy milyen „hangja” van egy fekete lyuknak

Bódi Dániel 2022. 05. 03. - A fekete lyukak sokáig csak elméletben léteztek, egészen 2019-ig,…

4 óra telt el azóta...

Alakul a Harry Potter sorozat – parádés készítőket környékez az HBO

Gábor János 2024.02.04. - Most már bármelyik pillanatban bejelentheti a Warner Bros. és az HBO,…

4 óra telt el azóta...

Becsődölhet a Palworld, mert túl sokan játszunk? Elszálltak az árak

Gábor János 2024.02.04. - A Pocketpair annak ellenére sem lehet felhőtlenül boldog, hogy az általa…

5 óra telt el azóta...

3 kiváló program, amikkel tesztelheted videokártyád teljesítményét és hőmérsékletét

RP 2022. 07. 11. - A nagy nyári melegek miatt bizony gondok akadhatnak az alapjáraton…

5 óra telt el azóta...

Ehhez pofa kell: lophatja a Chrome-os adataidat az Edge – így csinálja

Gábor János 2024.02.04. - Visszataszító húzással lopkodhatja össze az adataidat más böngészőkből az Edge, és…

6 óra telt el azóta...