Ha egy háborús filmet nézve rendre felszisszensz, hogy „ez nem egészen így működik”, ezeket a játékokat neked találták ki.

Gábor János

2023. 04. 03.  – Valósághűségre érzékenyebb gamerként beláthatod: rengeteg, magát csak hiperrealisztikusnak mondó játék létezik, ezért igazi kincs az a néhány, amelyik nagyon ad rá, hogy megfeleljen a fizika törvényeinek és / vagy a történelmi környezeteknek.

Ezekből mutatunk tízet – válogass kedvedre!

World of Warships

A World of Warships egy ingyenesen játszható – de persze jó pénzért kiegészítőkkel fejleszthető – t tengeri hadviselést szimuláló game, amelyben több mint 400 csatahajó közül választhatsz. Köztük jó néhány történelmi, mint a Yamato vagy a Bismarck. A játékban négy különböző hajóosztály található – ezek mindegyike vagy tüzérségre, torpedókra, vagy repülőgépekre specializálódott. Akárcsak a való világban, egyes hajók kicsik, de gyorsak, míg mások óriásiak, de nehezen manővereznek. A nyílt tengeren nagyon kevés a fedezék, és általában elég sok ellenséges hadihajóval kell megküzdened, ezért a megfelelő osztály kiválasztása minden küldetéshez kulcsfontosságú.

 

A World of Warships egyik fénypontja a fejlődési rendszere. A játékban a 20. század első felének valamelyik nagy tengeri hatalmával játszhatsz. Választhatsz az amerikai haditengerészet, a brit királyi haditengerészet, a japán császári haditengerészet és még sok más között. A választásod diktálja, hogy milyen típusú hajókhoz férhetsz hozzá. Ettől függetlenül kezdetben csak alacsony szintű hajók parancsnoka leszel, de rengeteg lehetőséget kapsz arra, hogy idővel lenyűgöző flottát építs.

World of Tanks

Ha nem szereted a hadihajókat, talán a páncélozott szárazföldi járművek levesznek a lábadról, és erre az egyik létező legalkalmasabb jelölt biztosan a World of Tanks. A járművek tekintetében hasonló pontossággal rendelkezik, mint a World of Warships, de ha lehet, akkor még változatosabb. Több mint 600 katonai jármű közül választhatsz, a különböző tankoktól a harckocsi rombolókon át az önjáró tüzérségig. A mérkőzések általában két, egyenként 15 fős csapat között zajlanak, és az ellenfél teljes megsemmisítésével lehet nyerni. Bár azért vannak játékmódok összetettebb szabályokkal.

 

Ha ismered a World of Warships-et, akkor már tudod, hogy itt mire számíthatsz a fejlődés szempontjából. Számos nemzet egyikeként játszhatsz, mindegyiknek saját technológiai útja és járműcsoportja van, az I. típustól az X. típuskategóriáig. A World of Tanks azonban több testreszabhatóságot kínál, mivel lehetővé teszi, hogy járműveid nagyjából minden részét kicseréld, beleértve a lánctalpakat, motorokat, az ágyúkat és egy csomó minden mást.

Post Scriptum

A Post Scriptum egy kissé alulértékelt FPS, amit eredetileg a Squad egyik modjának szántak, de ez a II. világháború csúcspontján játszódik, és a nyugati fronton zajló három nagy összecsapásra, a franciaországi csata, a Market Garden hadműveletre és az Operation Overlordra, vagyis a Normandiai partraszállásra koncentrál. A Post Scriptum elég sokféle lehetőséget kínál, hogy milyen szerepet játszhatsz: a különböző gyalogsági osztályok mellett harckocsik legénységébe is bekerülhetsz, parancsnokként ágyúkat és tüzérséget vezényelhetsz, vagy ami talán a legérdekesebb, csatlakozhatsz logisztikai csapatokhoz is. Ez utóbbi szerepkörben erődítményeket, barikádokat és más, a hadviselés szempontjából létfontosságú infrastruktúrát építhetsz.

 

A Periscope Games fejlesztői a 2018-as első megjelenés óta folyamatosan fejlesztik a Post Scriptumot új tartalmakkal frissítve. És a jelek szerint a legjobb tartalmak még csak most jönnek. Egy teljesen új fejezet és egy játékmotor frissítés 2022-ben fog megjelenni. Tartsd nyitva a szemed ezekre.

Wargame: Red Dragon

Nem lehet realisztikus háborús alapú videojátékokról beszélni a Wargame-sorozat említése nélkül. A Red Dragon az RTS-sorozat legújabb darabja, de ajánljuk a korábbi Wargame-címeket is, mert mindegyik elég masszív. A Wargame: Red Dragon egy alternatív történelmi hidegháborús környezetben játszódik, ahol a Szovjetunió 1991-ben még mindig ereje teljében van. Ebben az univerzumban Ázsia szolgál elsődleges hadszíntérként, és sokkal több nemzet is vesz részt a konfliktusban.

 

Ahogy az egy RTS játéktól elvárható, a Wargame: Red Dragon rengeteg menedzsmentet tartalmaz. Több mint 1000 egységgel játszhatunk, köztük gyalogsággal, páncélozott járművekkel, repülőgépekkel és hadihajókkal. A legtöbb egység rendelkezik valamilyen szintű testreszabhatósággal, és kombinálhatod is őket, hogy hatalmas csatákat vívj a szárazföldön, a levegőben és a tengeren. A mérkőzések akár 20 játékost is támogatnak, akik valós időben csapnak össze. Nem ritka, hogy a seregek csatája már néhány perc alatt hektikussá válik.

Hell Let Loose

A Hell Let Loose a valóságos körülményekre talán legjobban hajazó második világháborús videojáték: 50 vs. 50 multiplayer csatákat kínál, összesen kilenc térképen, amelyek mindegyike valós háborús színtereken (például Carentan és Omaha Beach) alapul. A fejlesztők mindent megtettek azért, hogy ezeket az ikonikus csatatereket valódi felderítési képek és műholdas adatok felhasználásával újraalkossák a játékban. A fegyverek, az egyenruhák, a tüzérségi eszközök és a járművek is teljesen korhűek.

 

Egy másik fontos szempont, ami a Hell Let Loose-t az egyik legrealisztikusabb háborús videojátékká teszi, az a csapatmunkára és a kommunikációra helyezett hangsúly. Mindkettő kell, nem csak a győzelemhez, hanem a túléléshez is. Mindenképpen használd a hangchatet, ha a legtöbbet szeretnéd kihozni az élményből!

War Thunder

A War Thunder a legátfogóbb járműves harci MMO-ként definiálja magát, és ezzel nehéz vitatkozni. A játék lényegében a World of Tanks és a World of Warships zabigyereke, illetve a World of Warplanes első unokatestvére: mindegyik legjobb jellemzőit igyekszik ötvözni, és ezt gördülékeny váltásokkal teszi lehetővé a szárazföldi, légi és tengeri csaták között. Ráadásul elég nagy időintervallumon mozog, hiszen az első világháborút megelőző korszaktól egészen a modern kori háborúkig játszhatsz különböző katonai járművekkel. Összességében jelenleg – a DLC csomagokkal együtt – kb. 2000 játszható jármű található benne.

 

A War Thunder nagyon sokoldalú játék, amely mindenki számára kínál valamit. Részt vehetsz árkád csatákban, ha először lassan szeretnél haladni, de aztán belevághatsz a realisztikus szimulátorokba, más játékosok ellen. Plusz alternatívaként ragaszkodhatsz a történelmi kampányokon alapuló egyjátékos küldetésekhez is.

Squad

A Squad egy fantasztikus taktikai FPS, ami igyekszik a modern hadviselés minden aspektusát a lehető legpontosabban ábrázolni. Ebbe nemcsak a tűzharcok, hanem a bázisépítés és a parancsnoki láncok is beletartoznak. A Post Scriptumhoz és a Hell Let Loose-hoz hasonlóan a Squad is nagy hangsúlyt fektet a csapatmunkára, és egy robusztus VoIP-rendszerrel rendelkezik, ami ösztönzi a játékosok közötti kommunikációt. A csaták nagyméretű pályákon zajlanak, ahol két, egyenként 50 fős csapat vívja a harcot gyalogság, tüzérség és járművek segítségével.

 

A csapatok kisebb, legfeljebb kilenc katonából álló osztagokból állnak. Minden osztagot egy vezető irányít, aki hangchat segítségével továbbítja az utasításokat a katonák, a többi osztagvezető és a parancsnok között. Az egyik oldal olyan frakciókból áll, mint az amerikai hadsereg, a brit hadsereg, a kanadai fegyveres erők és az orosz szárazföldi erők, miközben a másik csapat kvázi fiktív haderőkből áll.

Verdun

A Verdun az M2H és a Blackmill Games által fejlesztett első világháborús témájú FPS lövöldetrilógia első darabja. Mindegyik cím más-más frontra összpontosít: a Verdun után a Tannenberg és az Isonzo szerepelt a sorban. Bár egyik sem tökéletes, mégis helyük van a legrealisztikusabb háborús game-ek között, de meg kell jegyezni, hogy egyben a legnehezebben taljesíthető I. világháborús tartalmak egyike. A fegyvereket gyakran nehéz kezelni, sokáig is tart az újratöltés, és közben elfelejtheted a rettenthetetlen Rambo-stílusú játékmenetet, ami más FPS-ek sajátja: a Verdunban egy-két lövés elég, hogy leterítsenek (akárcsak a valóságban).

 

A fő ok, amiért a Verdun nagyszerű első világháborús játék lett, nem a valósághű lövedékfizikának vagy a kornak megfelelő fegyvereknek és egyenruháknak köszönhető – bár ezek is segítenek –, hanem a lövészárkok realisztikusságának. Lassú kúszás az életedért, imádkozva, hogy ne érjen tüzérségi csapás vagy gázgránát – ez az első világháború nyugati frontjának kvintesszenciája, ami ebből a játékból tökéletesen átjön.

Arma 3

Az Arma 3 a valaha készült talán legambiciózusabb és legösszetettebb katonai szimulátor, ahol olyan valósághű vagy olyan erőltetett forgatókönyveket hozhatsz létre, amilyeneket csak akarsz. A felhasználók által generált tartalom az Arma 3 egyik csúcsa. Az évek során a közösség nagyon lenyűgöző modokat állított össze, amelyek közül néhány önálló játék lett (pl. DayZ, PUBG), de ezek csak a jéghegy csúcsát jelentik, hiszen az Arma 3 elég hihetetlen modot tartalmaz ahhoz, hogy még a Skyrimmel is felvegye a versenyt.

 

Ne aggódj, ha nem vagy oda a moddingért, mert az Arma 3 egy nagyon masszív egyjátékos kampányt kínál az akciódús többjátékos meccsek mellett. Mondjuk meg kell venni néhány DLC-t ahhoz, hogy az Arma 3-at teljes pompájában játszhasd, de ez nem nagy ár egy olyan játékért, amibe könnyen több száz vagy több ezer órát is bele lehet süllyeszteni.

Command: Modern Operations

Még abban sem vagyunk biztosak, hogy a Command: Modern Operationst joggal nevezzük „egyszerű” videojátéknak, hiszen inkább hasonlít azokra a fejlett katonai szoftverekre, amelyeket a kormányok és a hadseregek a valós harci forgatókönyvek szimulálására és megtervezésére használnak. Nagyszabású stratégiai játék, valós időben, ráadásul úgy, hogy az egész Földgolyó a rendelkezésedre áll. És itt most a valódi földgolyóról beszélünk, mert aprólékosan újraalkották rengeteg műholdkép és adat felhasználásával. Bárhová ráközelíthetsz, hogy közelebbről is megnézhesd bármelyik régiót, nagyjából úgy fog kinézni, mint a Google Earth-en. Tényleg.

 

A térképbámulástól eltekintve, ez a játék elsősorban arról szól, hogy a világon bárhol háborút vívj. Bármilyen összecsapást létrehozhatsz, amit csak el tudsz képzelni, a kis hajók közötti 1v1 párbajtól kezdve a globális háborúig, és a kettő között bármit. Hozzáférésed van szárazföldi erőkhöz, repülőgépekhez, hadihajókhoz, tengeralattjárókhoz, műholdakhoz és még sok minden máshoz is, és az, hogy hol, illetve mit csinálsz velük, teljesen rajtad múlik.

Ezt is érdemes elolvasnod:

Meglepődsz, de ez a 7-7 játék valójában egy univerzumban játszódik

×