A The Day Before egyik kirúgott fejlesztője mesélt arról, hogy pontosan hogyan lett az évtized legnagyobb játékipari átverése a „játékuk”.

Bódi Dániel

2023.12.13. – Lerágott csont, meg talán egy kicsit már hullagyalázás is a The Day Before kálváriájáról írni-olvasni, ugyanakkor van annyira friss az élmény, hogy érdekes legyen egy kis betekintő a színfalak mögé, amely talán megválaszolhatja azt az égető kérdést, hogy

miért is lett annyira ganyé, úgy az elmúlt évtized legnagyobb videojátékos átverése-blöffje a Fntastic csapatának alkotása?!

A függönyt a DualShockersnek nyilatkozó, a nevét érthető okokból titkoló ex-fejlesztő rántja széjjelebb, aki a Fntastic fedélzetén volt, amikor az léket kapott. Mindebből pedig egészen egyértelműen kiderül, hogy a játékosok egy nem elhanyagolható része valóban hülyére lett véve, ugyanis a The Day Before soha, a fejlesztés egyetlen szakaszában sem egy nyílt világú MMO-shooternek készült. Mindenki, aki a játékon dolgozott egyetértett abban, hogy egy átlagos kooperatív elemekkel bolondított harmadik személyű akciójátékot készítettek és sosem merült fel, hogy mmo lesz belőle. Bár a speciális, fejleszthető képességek valóban felmerültek egy ponton, de azon alig dolgoztak, így csak mint prototípus létezett.

A fejlesztő szerint a Fntastic két vezetője, Eduard és Aisen Gotovtsev döntött mindenről, ami a játékkal bármilyen szinten kapcsolatos, így a marketinget, a promóciós anyagokat is ők állították össze.

A fejlesztők sem értik, így magyarázni sem tudják, hogy az előzetesekben Gotovtsevék miért állítottak olyanokat, melyek a Fntasticon belül még csak fel sem merültek. A The Day Before ugyanis még ha akarták volna sem lehetett volna ennél nagyobb, sőt, még a szervereket is úgy tervezték, hogy a pálya mérete miatt száznál több ember egyszerre ne is léphessen be, sőt, a fejlesztéssel töltött két év alatt olyan alapvető mmo-s opciók és funkciók, mint a klánok létrehozása és a raidek sem kerültek szóba.

Bárki, aki panaszkodott, azt kirúgták a projektből.

– mesélte a fejlesztő, aki hozzátette, hogy a Fntastic csapatának akadtak jó ötletei – mint például a voice chat, de Gotovtsevék szinte mindent elvetettek, ami nem tőlük származott, a fejlesztők pedig egy idő után már attól féltek, hogy elveszítik a munkájukat, ezért a legtöbbször nem is szóltak, ha valami észrevételük volt. Az idő nagy része érdemi játékfejlesztés nélkül, ki-berakosgatással telt: egy csomó fölösleges dolgot lefejlesztettek, betették a játékba, majd valamiért kivették őket. A Gotovtsev tesók minden hülyeséget megcsináltak/megcsináltattak csak azért, mert azt hitték mindenkinél jobban értenek a játékfejlesztéshez.

Amikor megjelent a The Day Before, és a publikum számára is világossá vált, hogy az egész egy hatalmas kamu, akkor Eduard egy körüzenetben tájékoztatta a Fntastic tagjait, hogy a játék sajnos nem lett anyagilag sikeres, ezért bezárják a stúdiót. Ennél többet pedig nem kötöttek senki orrára, mindenki azonnal szélnek lett eresztve. Ezzel egyben Eduard közösségi médiában terjengő üzenetét is megerősítette, amiben azt írja, hogy

a The Day Before összesen 201.076 példányban fogyott a Steamen és ebből „csak” 91.694-en kérték vissza a pénzüket.

Ez pedig azt jelenti, hogy a scam végül sikerrel zárult: a The Day Before több mint 3 milliárd forintot kaszált, amiből 1,3 milliárd forintot kell csak visszaadniuk – eddig. A többi játékos, amennyiben az elkövetkező napokban nem élnek a Steam nagyvonalúan kiterjesztett refundjával csúnyán ráfáznak, az ugyanis már egészen biztos, hogy a The Day Before-ból már sosem lesz (és sosem lehetett volna) olyan játék, aminek ábrándjával rászedték őket. Nem egyszerű szembenézni azzal a ténnyel, ha beleestünk valaki csapdájába, egy átverés áldozatai lettünk, de a belátás az első lépés afelé, hogy még egyszer ilyen ne történhessen meg. Ezért minden, máig reménykedő érintettet csak biztatni tudok, hogy kérje vissza a pénzét, amíg még lehet.

Természetesen a magazinnak nyilatkozó fejlesztő beszámolója akár önmosdatásnak is tűnhet, de mivel nevét nem tette publikussá, a mondottak alapján inkább egy Gotovtsevék ellen irányuló – jogos – bosszúnak tűnik. Bárhogyan is, egyre inkább úgy tűnik, hogy a The Day Before fejlesztését menedzselő testvérpáros nem csak játékosok tömegeit, de az összes nekik dolgozó fejlesztőt is csúnyán kihasználták és átverték.

Eduardo Gotovstev üzenete angol fordításban | Kép: Simon Carless, Twitter/X

Ezt is érdemes elolvasnod:

Ez a 15 videojáték volt 2023 leglátványosabb grafikai csúcsterméke

×