A legendás John Romero egy teljesen ingyenesen tölthető kiegészítővel ajándékozza meg a rajongókat a Doom 30. születésnapja alkalmából.

Bódi Dániel

2023.12.11. – A Doom 30. születésnapjáról még annak a játékbolondnak is ildomos lehet megemlékeznie, aki egyébként nem különösebben rajong az id Software kultjátékáért. Hiszen, ha 1993. december 10-én nem jelent volna meg, akkor egészen biztosan más irányokat vett volna a belső nézetes játékok – pláne az akciók fejlődéstörténete, illetve a PC-s gaming – főleg a master race – sem lenne most olyan, amilyennek megismertük. Sok mindenki sok mindent köszönhet John Carmack és John Romero „a két John” fejlesztőpárosnak, akik három évtizeddel túlzás nélkül átalakították a videojátékok világát. Ennek a nemes alkalomnak a tiszteletére pedig egy egészen különleges ajándékkal készül a játékfejlesztésbe egy új, még alakuló stúdió élén visszatérő Doom-társalkotó Romero:

egy újabb, teljesen ingyenes kiegészítővel folytatja az eredeti Doom történetét.


Azért újabb, mert a mester 2019-ben már kiadott egy úgyszintén ingyen játszható folytatást, a Sigilt, december 10-én pedig ennek a második felvonása, a Sigil II vált elérhetővé. Ebben 9 teljesen új pályán lőhetjük több darabban egy kupacba a démonok hordáit, ha pedig rajongóként még ennél is többre vágyunk, akkor mindössze 6.66 euróért ~ kb. 2500 forintért megvehetjük a Sigil II teljesebb kiadását, amihez új pályát, fegyvert vagy szörnyet nem, de a Thorr néven muzsikáló James Paddock vadi új MIDI aláfestéseit annál is inkább mellékelték.

Ha pedig akkora fan vagy, hogy még ennyivel sem éred be, akkor érdemes lehet egy pillantást vetned a dobozos gyűjtői kiadásra, amibe posztert, matricákat, kitűzőket, táskát, egy shotgun töltényhüvely pendrive-ot (rajta minden fontossal és kulisszatitokkal), illetve egy Romero által dedikált díszdobozt is pakoltak – mindösszesen 69,95 euróért, azaz nagyjából 26.800 forintért.

 

A Sigil II-t a legendás fejlesztő oldaláról lehet ingyen tölteni, amennyiben rendelkezünk a Doom eredeti példányával – amit a GoG-on nagyjából 1900 forintért lehet beszerezni. A többi, mindenféle extrával megpakolt kiadásokat közvetlenül Romero oldaláról vásárolhatjuk meg, ezzel is közvetlenül támogatva őt a jövőbeli munkásságában.

DE! Van még egy meglepetés! A Doom 30. születésnapi buliját Romero a Twitchen tartotta, ahová meghívta a régi társát is, John Carmackot, akivel a Quake fejlesztése során romlott meg a viszony. A két John persze azóta rég elásta már a csatabárdot, sőt, Carmack 2022-ben nyilvánosan is elismerte, hogy annak idején kifejezetten rosszul kezelte a Romeróval való nézeteltéréseit, illetve a társa és barátja távozását. Így hát a Romero és Carmack egy kis közös múltidézéssel emlékeztek meg a 30 évvel ezelőtti játéktörténelmi alkotásukról, amit természetesen az elejétől a végéig vissza lehet nézni:

Boldog születésnapot, Doom! 🖤

Ezt is érdemes elolvasnod:

Ez a 15 videojáték volt 2023 leglátványosabb grafikai csúcsterméke

×