Tech/Tudomány

Pont 29 éve jelent meg az eredeti PlayStation – Az első reklámokat imádni fogod

2023.12.03. – Igen, a cikk írásának pillanatában december 3-a van, a Sony PlayStation pedig ma ünnepli eredeti megjelenésének 29. évfordulóját. Az eredeti Sony PlayStation 1 még 1994. december 3-án jelent meg Japánban, amihez persze több reklám is készült.

A Sony PlayStation konzolnak azonban hosszú története van, amiről már korábban is írtunk. A konzol eredetileg a Sony és a Nintendo közös gyermeke lett volna, végül a partnerség viszontagságos események után meghiúsult. Ma már tudjuk, hogy ezzel azért nem járt olyan rosszul a Sony, hiszen a videojáték-világ egyik legjobban fogyó és legjobban értékelt otthoni videojáték-konzolsorozatát mutatták be. Az elmúlt 29 évben a Sony teljesen átalakította, megreformálta, amit a videojátékokról tudunk, sőt mindig igyekeznek magasabbra tenni a lécet. Ami a konzolokat, a játékokat illeti, bizonyára mindenkinek vannak kedvencei.

Boldog születésnapot PlayStation!

29 év – Első reklámok

Az biztos, hogy a PlayStation egy igen maghatározó otthoni játékkonzol a világon, azt azonban talán kevesen tudják, hogy hogyan próbálták akkoriban bemutatni. Ahogy az Japánban megszokott, a gyártók mindig fura reklámokat készítenek a termékekhez. Ez ebben az esetben sem volt másképp. Ma már talán mindenki tudja, mi az a PlayStation, ám akkoriban egy teljesen új gépet kellett az embereknek bemutatni, ami szinte először vezette be széles körben a CD-meghajtós játékokat a piacon.

Reklám #1 – A megjelenés előtt:

Reklám #2 – Még mindig a dátum

Itt a bezárt boltokat ütögetik a szereplők, ami azért is érdekes, mert pont Japánban jellemző, hogy a játékkonzolok megjelenése előtt már napokkal korábban a boltok előtt táboroznak a rajongók. A jó helyeket pedig le kell foglalni, hogy jusson az áhított termékből.

Reklám #3 – Dátum máshogy

Itt már kicsit más a figyelemfelhívás eszköze, de gondolom érthető.

Reklám #4 – Megjelenés

Miután a konzol megjelent, már kaptak a japánok ízelítőt a játékokból is, sőt az is kiderült, hogy mennyibe kerül a konzol. Akkoriban 39,800 jenért vesztegették, ami mai árfolyamon számolva 98 ezer forint. Szóval akkoriban sem volt olcsó mulatság PlayStation venni. Egyébként arról, hogy mennyit értek akkoriban a konzolok, arról is írtunk már összefoglalót.

Valahogy így indult 29 évvel ezelőtt a PlayStation története, ami megszámlálhatatlanul sok játékot adott a világnak. Még a Wikipedia is több oldalon keresztül sorolja a konzolra megjelent címeket. Kiemelni is nagyon nehéz közülük, pedig ezt még az Eiffel 65 egy dalban is megpróbálta.

Emlékek

Ami engem illet, az első PlayStation-ös élményeimet egy osztálytársamnál szereztem, 1999 környékén. Miután megmutatta a Resident Evilt, a Tekkent, meg néhány Dragon Ball játékot, eltökélt célom volt szerezni egyet. Annyit nyaggattam a szüleimet, míg végül szeretek egyet. Onnantól nem volt megállás, minden PlayStation konzolt be kellett szerezni. Neked mik az első emlékeid az eredeti PlayStationnel?

Ezt láttad?

 

DV

Korábbi cikkek

Megvan a Google kereséseknél a „tárolt változat?” – Megszűntették

2024.02.03. - Bizonyára te is gyakran használod a Google keresőt, hogy megtaláld a legmegfelelőbb oldalakat.…

2 óra telt el azóta...

Felejtsd el a Pokémonokat, már tölthető a Palworld Digimon mod

2024.02.03. - Nos, talán már hallottál arról, hogy a Palworld rajongók nem voltak elégedettek azzal,…

2 óra telt el azóta...

„Manipulálta a PlayStation 5”, ezért hajtott be a Mekibe

2024.02.03. - Azt már számtalan kutatás bizonyította, hogy bizony a videojátékoknak van hatása az elménkre,…

2 óra telt el azóta...

7 film, amiből döbbenetesen nagy botrány lett

Bódi Dániel 2023. 08. 02. - A filmkészítők élete sem játék és mese, főleg akkor…

4 óra telt el azóta...

Gyakori Gamer kérdések – Íme a leghülyébb vásárlói kérdések játékokról

Gábor János 2022.12.29. - A világháló messze legszórakoztatóbb tartalmai közé tartoznak a hülye kérdések, amelyek…

5 óra telt el azóta...

Ilyen a tökéletes nő és férfi a 3 legnagyobb képgeneráló AI szerint

Gábor János 2023.07.04. - Nem sok kétséget hagy a Bulimia Project kutatásának eredménye arról, hogy…

6 óra telt el azóta...