Életmód

Nem érti a nagyi az okostelefont? 9 egyszerű trükk, amire megtaníthatod

2023.11.17. – Sok idős azért nem akar okostelefont, még a hasznos és kényelmes, sőt, biztonsági szempontból talán nélkülözhetetlen funkciói ellenére sem, mert számukra szokatlan és idegen eszközről van szó. Ettől még nem kellene, hogy törvényszerűen ijesztő is legyen, de a boomer generációra sajnos jellemző, hogy az ismeretlen dolgokhoz nem kíváncsisággal, hanem félelemmel viszonyulnak. Ez sok orbitális baj okozója a közéletben, de gondot jelent a magánéletben is, például akkor, ha a kényelmét, életvitelét, egészségét szolgáló technikai eszközöket utasítja el. Csak azért, mert tart tőlük.

Hogyan értetheted meg mégis, hogy milyen fontos lehet a nagyi életében egy okostelefon?

Alap, hogy ne azokkal a funkciókkal fáraszd a nagyit, amik neked fontosak egy készülékben, mert vagy halálra untatod, vagy előcsalod belőle a „csak nyomkodjátok folyton azt a k*rva mobilt” habitust. És akkor veszett ügy. Leülhetsz, egyes, próbálkozz újra egy év múlva. Nem. Onnan kell közelítened, hogy neki miért lehet érdekes a készülék. És ez esetükben érzelmi dolog. Világíts rá: ha egyszerűen és gyorsan, a SEGÍTSÉGEDDEL megtanulja, sokkal könnyebb és közvetlenebb módon kommunikálhat a rokonokkal, köztük Veled. Mivel az okostelefon megtanulása is közös programot jelent az unokájával / gyerekével, az idős bele fog menni, hogy beszélgessetek róla. Ez egy jó rajt.

Az idősek semmit nem akarnak jobban, mint hogy továbbra is fontosnak érezzék magukat azok körében, akiket a legjobban szeretnek.

Forrás: Freepik

Ha ebben segít nekik az, hogy értenek az okostelefon alább sorolt, számukra lényeges funkcióihoz, akkor nem lesz kifogásuk ellene. Nézd csak meg a nagyi arcát, amikor először sikerül felvennie a videohívást és te vigyorogsz vissza a képernyőről! Neki ez kincset ér. És így állj hozzá: neki is kell a sikerélmény, hogy megalapozd a lelkesedést, amivel aztán még egy sor hasznos dolgot taníthatsz neki. Íme a 9 legfontosabb dolog, amire feltétlenül tanítsd meg szüleidet, nagyszüleidet, hiszen nagyon jól jöhetnek!

1. Az okostelefon alapjai

Hogyan kapcsoljuk be a mobilt és hogyan változtatjuk meg a beállításokat? Ez NEKED dögunalmas lesz, mert olyan, mintha hatszor kellene elmagyaráznod az egyszer egyet. Az idős rokonod, főleg, ha adminisztrációs feladatokat nem igénylő munkával töltötte aktív éveit, jó eséllyel az elveit sem érti a számítástechnikai eszközöknek. Ez abból a szempontból baj, hogy csak bemagoltatni tudod vele, hogyan viselkedik a telefon a bekapcsoláskor, aztán hogyan kell bevinni a PIN- és jelkódot, vagy a biometrikus azonosítást. Válaszd azokat a lehetőségeket, amelyek neki a legegyszerűbbek! ÉS, baromi fontos: állítsd be a számára kényelmes betűméretet!

2. Kontaktok

A kapcsolatok hozzáadása és kezelése a második legfontosabb dolog, mert az idős biztonságérzetét nagyban fokozza, ha egyszerűen és gyorsan eléri a rokonait, az orvosait és a szomszédait. Bármikor segítségre szorulhat és akkor azonnal telefonálni kell. Segíts neki bemásolni a kontaktokat és mutasd meg türelmesen, hogy hogyan visz be új névjegyet, majd azt is – NAGYON FONTOS -, hogy hogyan teszi gyorshívóra / hogyan hívhatja fel azt egy egyszerű hangutasítással. Minél akadálymentesebben oldod meg neki, annál jobban fogja élvezni az okostelefon használatát.

3. Internet

Megszívtad: újabb tőle idegen dolog egy ismeretlen eszközön, amit meg kell érteni. És ez még akkor is igaz, ha a nagyi vagy a papa az utolsó pár aktív évében-évtizedében számítógépen dolgozott és van is otthon PC, amivel néha „kitt-kattog” a neten. Utóbbi nagyjából kimerül a Facebook asztali használatában, a receptkeresésben, vagy hogy megnézik, mit játszott tegnap a Fradi / mint halandzsázott x/y politikus a sajtótájékoztatón. De tényleg ennyi. Ez merőben eltérő azoktól a lehetőségektől és felületektől, amelyeket egy okostelefon nyújthat. A megoldás, amivel könnyebb lesz az egész: töltsd le neki a kedvenc híroldalainak applikációit, amire aztán csak bökni kell az infóért, vagy állítsd be őket kedvencnek a mobilböngészőben. Ami meg a Facebookot, Instagramot, TikTokot és társait illeti, szerintem inkább beszéld meg velük, hogy „ezeket most szépen letöröljük, mert kamu az egész” – örüljön neki, ha legalább mobilon nem próbálnak vele valami hülyeséget elhitetni. Nem, vagy nehezen tudja elkülöníteni, hogy mi a fake és mi nem. Ezen egyhamar nem tudsz változtatni, úgyhogy inkább kíméld meg tőle.

4. Üzenetek

Fogas kérdés. A boomer korosztály legtöbb tagja már a gombok idején leszokott az üzenetküldésről, mert baromi fárasztónak találta a begépelést. Ez hiába sokkal egyszerűbb az okostelefon korában, ugyanazok a kellemetlen emlékek fognak felderengeni benne, szóval egyéni megítélés alá esik, hogy éppen a te szüleid vagy nagyszüleid rávehetők-e a virtuális billentyűzet használatára. Ha egy kicsit is úgy érzed, hogy nem, a legépületesebb javaslatunk az, hogy meg se próbáld, INKÁBB mutasd meg a hangalapú szövegbevitelt! Tanítsd meg rá, hogy melyik gombot kell lenyomni és hogyan kell bediktálni a szöveget, vagy rögzíteni és elküldeni egy hangüzenetet. Le merjük fogadni, hogy jobban fogja élvezni, mint a fárasztó pötyögést. „Különben is: olyan kicsik a betűk, drágám!”

5. Navigáció

Bár téged jó eséllyel idegesít, nekik CSAK HANGGAL! A legelterjedtebb alkalmazás ugye a Google Maps, és valószínűleg ezt is tudja a legkönnyebben kezelni, meg ennél okozhatja a legkisebb gondot az alacsony adatforgalom (mert ugye nem szeretnek nagy csomagra előfizetni). Mutasd meg azt is, hogy hogyan kereshetnek rá egy étteremre, egy benzinkútra vagy egy múzeumra, mert nagy hasznát fogják venni, amikor kirándulni mennek. Adja magát: ne felejtsd el felhívni a figyelmet az autós és gyalogos mód közötti különbségekre sem! Nem hiszed el, de sok probléma okozója, hogy nem tudják, melyiket, mikor kell használni. Meg persze mellé is nyomhatnak, hisz’ „olyan kicsik az ikonok, drágám”.

Forrás: Freepik

6. App Store és Play Áruház

Ha már haladóbb idősről van szó, akire bátran rá lehet bízni, hogy saját magának keressen applikációkat és játékokat, érdemes tovább lépni az alkalmazásboltok kezelése felé. Itt a legfontosabb az, hogy megértesd az okostelefon-áruházak működési elveit, mert könnyen beleszaladhat, hogy olyan dologra ad ki pénzt, amire nem is akart. Mutasd meg azt is, hogy milyen alkalmazástípusok vannak, amelyek neki érdekesek lehetnek, az egészség appoktól a game-ekig. Utóbbihoz adalék: nagyon szeretik a szövegalapú rejtvényeket.

7. Kamera

Ezzel valószínűleg nem sokat kell bajlódni, mert a fényképezőgép működési elvéről van szó, ahhoz meg mindenkinek volt már szerencséje, aki 1900 után született. A kamera ráadásul olyan eszköz a készüléken, amit valóban fontosnak fog találni, hiszen fogja az okostelefont és lefotózhatja a reggel fogott pontyot, az unokákat a játszótéren, az ebédre főzött húslevest vagy akár egy hivatalos papírt, „amiből jó, ha van másolat”. További előny: ő maga is látható a másik félnek a videohívásokban, amit élvezni fog, de mutasd meg azért, hogy hogy lesz előnyös a kép, mert ahhoz – mint tudjuk – nem nagyon van érzékük.

8. Adatbiztonság

Baromi lényeges, hogy az idős rokonod tudja, hogyan tartsa biztonságban a bejelentkezési adatait! Az egyik legfontosabb dolgod ezzel kapcsolatban, hogy beállítod, majd megtanítod neki a titkosítást. Elsősorban annak kezelését, amihez megint csak a legegyszerűbb, biometrikus megoldásokat javasoljuk. Hívd fel rá a figyelmét, hogy online űrlapok kitöltésekor vagy szolgáltatásokra regisztrálva ne adjon meg túl sok információt. Személyes adatokra főleg nincs szükség sehol, így kerülje az iratai azonosítójának vagy társadalombiztosítási számának megadását. Külön beszélgess vele arról is, hogy milyen megkeresések kapcsán legyen gyanakvó, hogyan lépjen kapcsolatba egy információkat kérő vállalattal vagy személlyel, hogy meggyőződjön a kérés jogszerűségéről. És persze még valami: JELSZÓ, JELSZÓ, JELSZÓ! Mama: nem „123456” és társai!! Mert akármibe lefogadjuk, hogy tíz idősnek a fele produkál ilyeneket.

9. Személyes és tárgyi biztonság

Kedves Mama / Papa,

  • Használj védőtokot és képernyővédő fóliát!
  • Tartsd távol a telefont a víztől és más folyadékoktól!
  • Soha ne hagyd a telefont őrizetlenül egy nyilvános helyen!
  • Vezetés közben ne írj üzenetet és csak kihangosítva telefonálj!
  • Használd felelősségteljesen, különösen akkor, amikor pénzköltéssel vagy alkalmazások letöltésével kapcsolatos döntéseket hozol!
  • Légy tisztában a környezettel, ahol a telefont használod: soha ne sétálj úgy, hogy közben a kijelzőt nézed! Emlékezz csak, mikor „lefacebookoltam” nálatok a lépcsőn…
  • Az internetfüggőség valós veszély: apáéknak se hagytad, hogy sokat nézzék a tévét felügyelet nélkül, és most neked kell figyelned arra, hogy ne használd túl sokat az okostelefont!
  • Ha bármilyen problémát tapasztalsz a mobillal kapcsolatban, ne felejtsd el, hogy bármikor felhívhatsz: ott vagyok a gyorshívón, vagy mondd be a telefonnak a nevem, ahogy megtanultuk!
  • Használd egészséggel, legyen benne sok örömöd! Este beszélünk Messengeren, addig vigyázz magadra! Szeretlek!

U.i.: legközelebb a streaming szolgáltatókat is megbeszéljük, mert ez nem állapot:

Gábor János

Korábbi cikkek

Tovább fejlődik az iPhone-ok egyik legrégebbi, gyári alkalmazása

2024.02.01. - Az Apple január utolsó napjaiban adta ki az iOS 17.4 bétáját. Az iOS…

1 óra telt el azóta...

Ha bírod a rettegést, ezt a 10 horrorfilmet semmiképp se hagyd ki 2024-ben

Az elmúlt években másodvirágzásnak indultak a horrorfilmek, köztük is élen a slasherekkel és a pszichológiai…

1 óra telt el azóta...

Új pálya, RANKED mód és még kard is – Ezt hozza el a Warzone Season 2

2024.02.01. - Ahogy arra számítani lehetett, a Call of Duty fejlesztői február első napján leleplezték…

2 óra telt el azóta...

Több szinten is hibás a Counter-Strike 2 füstje – Reprodukálható a bug

2024.02.01. - Nem is olyan rég kerültek ismét reflektorfénybe a Counter-Strike 2 gránátok. Január utolsó…

2 óra telt el azóta...

Hazánkba is megérkezett az AMD új gamer CPU-ja, nem csak az USA-ba

2024.02.01. – Az AMD 2022 márciusában jelentette be az első, X3D végű processzorát. Ez még…

2 óra telt el azóta...

Visszatért a Warzone egyik legjobb fegyvere – Ez a kiegészítő a titok

2024.02.01. - Február 7-én elstartolt a Warzone és Modern Warfare III újabb közös szezonja. A…

2 óra telt el azóta...