Az újabb kiegészítő megjelenésének apropójából most mindenki teljesen ingyen játszhat az évtized egyik legjobb történelmi stratégiájával.

2023.11.10. – Az Európa történelmét feldolgozó Europa Universalis IV, amely immáron 10. esztendeje gyarapítja a grand stratégia műfajának legkiemelkedőbb címeinek felső polcát, néhány napig teljesen ingyen játszható. A Crusader King és a Cities Skylines fejlesztője, a Paradox csapatának a játék november 6-án megjelent újabb kiegészítője, az Oszmán Birodalom körül bonyolódó King of Kings kiegészítőjének megjelenése szolgáltathatta az okot, hogy 15.000 forint helyett november 13-ig tulajdonképpen bárki teljesen ingyen fejest ugorhat ebbe a roppant terjedelmes történelmi stratégiába a Steamen.

És nem is akárhogyan: az Europa Universalis IV-ben az öreg kontinens egy meghatározott történelmi időszakába ugorhatunk fejest, és nem csak amolyan elnyújtott történelemóraként: ha ügyesek vagyunk, akkor teljesen megváltoztathatjuk az általunk ismert és az órákon jól bemagolt történelmét. Legalábbis 1821-ig bezárólag, ugyanis addig tart a történet, melyet közel 400 éven keresztül, 1444-től kezdődően alakíthatunk kedvünkre. De ne legyenek kétségeink, ez egy történelmileg pontos és hiteles szimuláció, ami valós helyzeteket mutat be a játékosnak, ezért könnyen olyan helyzetben találhatjuk magunkat, amiben hasonlóképp, vagy épp ugyanúgy döntenénk, mint az akkori karhatalom.

A magyarok istenére!

Mivel a történelem ezen szakaszában a magyarok is fontos szerepet töltöttek be Európa életének és képének alakulásában, lehetőségünk lesz a régi nagy Magyarország fölött is átvenni az irányítást. Ekkortájt emelkedett fel például a Hunyadi-család is, azaz akár Mátyás királyunk szerepébe, terheibe és súlyos döntéseiben is megpróbálhatunk helyt állni, hogy aztán a törikönyveket újra felcsapva visszaellenőrizzük, hogy bizonyos szituációkban miként döntött ellenünkben az egyik legismertebb királyunk. De felvehetjük a kesztyűt a törökökkel szemben, egyesíthetjük a több részre szakadt országot, ahogyan a Habsburg-család körmére is alaposan ránézhetünk. Csak rajtunk áll, hogyan és merre kormányozzuk az országot.

Ha pedig megtetszett a Magyarország sorsának alakítása, akkor november 13. után lehetőségünk van folytatni a valós eseményekből kiinduló, majd olykor-olykor alternatív történelmet. Amint megvásároltuk a teljes játékot, onnan folytathatunk mindent, ahol tartottunk, az pedig külön jó hír, hogy a -70%-os akciójának hála nem 15.000 forintot, csupán 4500 forintot kell kifizetnünk érte.

Ezt is érdemes elolvasnod:

Ezzel a 28 kult-klasszikus videojátékkal teljesen INGYEN játszhatsz

×