Tech/Tudomány

Ezért sárgulhat be a laptopok és a telefonok töltőkábele

2023.10.26. – Azok, akik mondjuk Apple termékekkel rohangáltak a zsebükben, vagy táskájukban az elmúlt évtizedben, nagy valószínűséggel találkoztak már a jelenséggel. Hosszú használat után, a fehér színű vezetékek színe megváltozik, furcsa, sárgás árnyalatú lesz. A helyzet pedig az, hogy ha ilyen „sárgaságot” tapasztalunk, bizony szeretett kiegészítőnknek mennie kell. Legalábbis ezt javasolják a szakértők.

Amikor besárgulnak a töltők, vagy vezetékek, az egy igencsak veszélyes jelenség eredménye. Azok a vicceskedők, akik „sárgalázas” vezetékeknek hívják az elszíneződött töltőzsinórt, nem járnak messze az igazságtól. Az ok ugyanis a hő. A telefontöltő-kábelek feszültségmentesítése nem megfelelő, ennek eredményeképpen a kábelek kikopnak a szigetelésen belül. Ez növeli az ellenállást és a hőt, amitől a kábel ezen a ponton megsárgul.

Ha ez a sárgulás bekövetkezik, érdemes azonnal vezetéket cserélni, mert a helyzet innentől kezdve bármikor tovább romolhat. Egy ilyen túlmelegedés és megnőtt ellenállás akár el is füstölheti a vezetéket, de legrosszabb esetben be is gyújthatja azt.

Hogyan előzhetjük meg ezt a helyzetet?

Igazából körültekintőnek kell lennünk és vigyázni a vezetékekre. Ezt például megtehetjük úgy, hogy az aljzatba pászított eszközt nem a vezetéket megragadva rántjuk ki használat után, hanem közvetlenül a töltőházat fogjuk meg. Sőt azt mondják, hogy a rézszálaknak az sem tesz jót, ha használat után egyből összetekerjük a vezetéket. Ekkor ugyanis még fel vannak hevülve a huzalok, a felgöngyölésük pedig roncsolhatja őket. Ez is okozhat élettartam-csökkenést.

Persze ettől még okozhatja kémiai reakció is a sárgaságot, bár azt jó eséllyel mi magunk is meg tudjuk ítélni. Ha tehát összefogdostuk koszos kézzel, vagy leöntöttük olyan anyaggal, ami elszínezheti a vezetéket, nem feltétlenül kérdéses, hogy mi történt. Ezt pedig csak úgy tudjuk elkerülni, hogy tiszta kézzel matatjuk, na meg nem mártjuk bele semmibe.

Ez utóbbi hatványozottan igaz a hő által besárgult eszközökre. Amikor ilyesmit tapasztalunk, az áramütésnek is ki vagyunk téve, hiszen a szigetelése sérült a vezetéknek.

Nincs mese, ha sárgul, ki kell cserélni!

Ezt olvastad már?

Cloud

Korábbi cikkek

Itt a vége – Európa-szerte eltűnnek a boltokból a lemezes Xbox-játékok

Bódi Dániel 2024.02.01. - Nincs új a nap alatt: tovább döglődik a fizikai játékterjesztés. Tudtuk…

5 óra telt el azóta...

Tovább fejlődik az iPhone-ok egyik legrégebbi, gyári alkalmazása

2024.02.01. - Az Apple január utolsó napjaiban adta ki az iOS 17.4 bétáját. Az iOS…

7 óra telt el azóta...

Ha bírod a rettegést, ezt a 10 horrorfilmet semmiképp se hagyd ki 2024-ben

Az elmúlt években másodvirágzásnak indultak a horrorfilmek, köztük is élen a slasherekkel és a pszichológiai…

7 óra telt el azóta...

Új pálya, RANKED mód és még kard is – Ezt hozza el a Warzone Season 2

2024.02.01. - Ahogy arra számítani lehetett, a Call of Duty fejlesztői február első napján leleplezték…

7 óra telt el azóta...

Több szinten is hibás a Counter-Strike 2 füstje – Reprodukálható a bug

2024.02.01. - Nem is olyan rég kerültek ismét reflektorfénybe a Counter-Strike 2 gránátok. Január utolsó…

7 óra telt el azóta...

Hazánkba is megérkezett az AMD új gamer CPU-ja, nem csak az USA-ba

2024.02.01. – Az AMD 2022 márciusában jelentette be az első, X3D végű processzorát. Ez még…

8 óra telt el azóta...