Gaming

Egyre jobban unjuk, hogy a 100 GB-os játékok felemésztik a tárhelyet?

2023.10.19. – Sajnos az az érzésem, hogy manapság a gamereknek nem lehet jót tenni. Elvárják, hogy 2023-ban a játékok már 4K felbontásban legyen elérhetők, legalább 60 fps mellett, szaggatás, akadozás és vizuális hibák nélkül. Mindez persze legyen futtatható a régebbi konzolokon, sőt az évek óta fel nem újított PC-n is. De ha nem, a drága konzol és a high-end PC mellett legalább legyen olyan minden, mintha valóságot másolták volna le. Ezek az elvásárok természetesen elfogadhatók, főleg akkor, amikor valaki tényleg sok pénzt költ a gamingre.

De ezek mellett elvárható, hogy a játékok kis helyet is foglaljanak?

Túl nagyok a játékok?

Nos, úgy tűnik, hogy a gamerek egy része kezdi megelégelni a túl nagy játékokat. Ők úgy érvelnek, hogy nincs annál rosszabb, mint amikor egy olyan játékot akarsz telepíteni, amire hónapok óta vársz, majd meglátod, hogy nagyjából 100 GB-ot kell letölteni hozzá. Néha még akkor is van 30 GB-os frissítés, ha mondjuk lemezről telepítettél már 60 GB-ot. Igen, az új játékok sok esetben nagyon nagy tárhelyet foglalnak el, legyen szó Xbox, PlayStation, PC vagy Nintendo platformról.

Természetesen a legtöbb helyet az olyan játékok foglalják el, melyek rengeteg tartalmat kínálnak, ilyen például a Call of Duty, vagy a Red Dead Redemption, vagy akár a Final Fantasy és a Horizon Forbidden West. Ha ezt kombinálod a jelenlegi konzolok korlátozott tárhelyével, előfordulhat, hogy nem tudsz egyszerre sok játékot a gépen tartani. Dönteni kell.

Tényleg nagy gond?

Néhány játékosnak úgy tűnik elege van ebből és tudni akarják, hogy miért nőtt meg ennyire a játékok telepítési mérete az utóbbi években. A válasz persze egyértelműen dübörög a fejünkben, de úgy tűnik, vannak akik nem értik. Nemrég egy Reddit felhasználó, curious_zombie_ tette fel ezt a kérdést.

„Miért olyan nagyok a játékok? Mi van abban a 100 GB-ban?”

Why Are Video Games So Big? What’s Inside the 100 GB?
byu/curious_zombie_ ingaming

Természetesen sok olyan választ született, amiből kiderül, hogy nincs egyedül a frusztrációban, sőt meg van erről a véleményük. Bár sokan a magas felbontás és a sok tartalom miatt értik a nagy méretet, ettől még nem fogadják azt el.

  • „A 4k-s textúrák nem varázsolják magukat ugyanolyan méretűvé, mint a HD.”
  • „A 4k textúráknak OPCIONÁLIS letöltésnek kellene lenniük.”
  • „Ez leginkább csak azért van, mert a játékok arra kényszerítenek, hogy MINDENT letölts, még a játék olyan részeit is, amire nincs szükséged.”
  • „Ha a játékok meghagynák a játékosnak a választás szabadságát, és csak azt tölthatnénk le, amit akarunk, az erősen csökkentené a játékok méretét.”

Utóbbi egyébként a Call of Duty Warzone esetében meg is történt. Az Activision korábban lehetővé tette, hogy csak azt a tartalmat telepítsük konzolra, amit tényleg játszunk. A Modern Warfare és a Warzone köztudottan együtt több mint 200 BG-ot képes volt elfoglalni. Néhányan azt is felvetették, hogy a legtöbb multiplayer cím manapság tele van feloldható kozmetikai elemekkel, amihez a játékosok nem fének hozzá, csakis pénzért. Ezt minek letölteni?

Irreális elvárás?

Sajnos a helyzet az, hogy a videojáték-ipar folyamatosan fejlődik. Ahogy a játékosok elvárásai a minőség irányába egyre csak nőnek, úgy lesznek egyre nagyobbak a gépigények és a tárhelyigények is. Aki úgy gondolja, hogy a nagy játékméret egy probléma, az jobb ha tudja, hogy ez nem fog megváltozni, sőt. Ahogy egyre összetettebb és szebb játékok születnek, úgy lesz egyre nagyobb a tárhelyigény. Valahogy úgy érzem, hogy a gamerek elvárásai túl magasak lettek, teljesen irreálisak.

Arról nem is beszélve, hogy a tárhelyprobléma bővítéssel megoldható, szóval inkább maradjunk annál az elvárásnál, hogy a fejlesztők biztosítsanak minőséget. A többit meg lehet oldani.

„A textúrák önmagukban a fájlméret 70%-át is felemészthetik. Bár a tömörítés segít, fotorealisztikus minőséget is követelünk, így a fájlok továbbra is nagyok maradnak. A SSD-bővítés manapság elég olcsó, és a legtöbb játék lehetővé teszi a telepítési méret megválasztását. A fejlesztők most, hogy az SSD-k egyre inkább a elterjedté válnak, egyre inkább a telepítési méret optimalizálására összpontosítanak” – írta egy kommentelő.

Amúgy ezek ma a legnagyobb tárhelyet foglaló játékok:

DV

Korábbi cikkek

899 forintért 8 játék között egy legendás RPG-t is berámolhatsz

Bódi Dániel 2024.02.02. - Érdemes most már megtanulni, hogy a magyar előfizetők különösen jól járnak…

6 óra telt el azóta...

Ennyire beteg és furcsa horrorjáték 10 évente, ha megjelenik

Bódi Dániel 2024.02.02. - Bár magyar fordításban sosem jelent meg John W. Campbell Jr. 'Who…

10 óra telt el azóta...

Ez jól kezdődik: baj van a Galaxy S24 kijelzőjével – a Samsung is elismerte

Gábor János 2024.02.02. - Elég hamar kiderült egy zavaró, de nem megoldhatatlan probléma a Samsung…

12 óra telt el azóta...

A TOTY Messi-fiaskóval kinyírta az FC 24-et az EA Sports

2024.02.02. - Tavaly azt hittük, hogy a Hero csomagnál nem fog már nagyobbat hibázni az…

12 óra telt el azóta...

Brutális lesz a Netflix éve: Ez a 93 (!!!) sorozat már biztosan érkezik idén

A Netflix 2024-ben sem lazsál: legalább 93 olyan okot ad rá, miért érdemes előfizetni a…

12 óra telt el azóta...

Season 2-től teljes squadokat is megéri majd legyőzni Warzone-ban

2024.02.02. - A Warzone fejlesztői időről időre új dolgokkal, mechanikákkal dobják fel a meccseket. A…

12 óra telt el azóta...