Egy kutatásban vizsgálták meg, hogy melyik lehet a világ legidegesítőbb videojátéka, ami egészen meglepő eredményeket hozott.

2022. 11. 23.  – Bármennyire kikapcsoló, feltöltő, vagy épp feszültséglevezető szabadidős szórakozás a videojáték, az szinte biztos, hogy mindenki felhúzta már magát legalább egyszer egy-egy játékon.

A frusztráltságnak természetesen rengeteg oka lehet, például ha egy nehezebb ellenfelet sehogy sem tudunk legyőzni, hosszas agyalás után sem jövünk rá egy feladványra, vagy sok-sok más mellett, ha egy kompetitív címben a balszerencse áradásának vagyunk áldozatai: folyamatosan kikapunk. Ha ezeket a sorokat olvasod, akkor gondolom nem kell különösebben megmagyarázni, hogy miért idegesítőek ezek a helyzetek.

Most azonban az is kiderült, hogy pontosan melyik a világ legidegesítőbb játéka, amin szinte garantált az idegbaj.

BonusFinder 2020-ban készített egy igen érdekes tanulmányt, amely során 14, pulzusmérővel felvértezett aktív játékost figyeltek meg játék közben. A résztvevőknek 16 messze hírhedten bosszantó játékkal kellett játszaniuk ellenőrzött körülmények között legalább 30 percen át, miközben a pulzusszámukat folyamatosan és pontosan profilozták. A pulzusszám-emelkedés pedig nem hazudott, így derülhetett ki végre,

hogy a világ legfrusztrálóbb, legstresszesebb videojátéka az erőszakmentes és családbarát Mario Kart.

A játékosoknak átlagosan 21 BPM-mel nőtt meg csak az első fél óra után a pulzusszáma Mario Kartozás közben, ami 32,81%-os növekedést jelent a csoport átlag 64 BPM-es nyugalmi állapotához képest. A tanulmány szerzői szerint ez egy enyhe, közepes tempójú sétának felelne meg, azaz akkor ugrik meg ennyire az ember pulzusa.

A Mario Kart után a dobogó második fokára a népszerű focis játék, a FIFA állhat, ami 30 perc alatt 20 BPM-mel dobta meg a játékosok pulzusát. Ezt követi a Call of Duty, a Dark Souls, majd a Fortnite, melyek 26-29%-kal pumpálták feljebb az átlagosnak számító pulzusszámot.

video game study

Ez a szám viszont csak az átlagos stresszszintet mutatják, nem pedig a maximumot. Egy Battle Royale-ban például az átlagosnál jóval magasabb lehet a maximum, amikor a játékos az utolsók között várja a meccs végét, vagy amikor egy egyjátékos kampányban egy boss ellen kell küzdeni. De szerencsére ezt is megmérték, így tudjuk,

hogy a legfeszültebb pillanatokat a Dark Souls III Darkeater Midir bossja szolgáltatja, ami ellen a résztvevők pulzusszáma 127 BPM-ig emelkedett.

Az viszont némileg meglepő, hogy ezen a listán nem a FIFA, a Fortnite, vagy a CoD, hanem a Fall Guys áll a második helyen. Nem tudom ez mennyire jó hír, de legalább most már tudományosan megalapozott lábakon áll az a tézis, miszerint a Mario Kart barátságokat és családokat tesz tönkre.

Íme a teljes 30 perces teszt átlagos frusztrációs toplistája:

  1. Mario Kart
  2. FIFA 20
  3. Call of Duty (Modern Warfare)
  4. Dark Souls III
  5. Fortnite
  6. DOOM
  7. Fall Guys
  8. Battlefield V
  9. Street Fighter
  10. Among Us
  11. Grand Theft Auto
  12. UNO!
  13. The Sims
  14. Animal Crossing
  15. Minecraft
  16. Skyrim

Ezt is érdemes elolvasnod:

Batbimbó – Miért raktak MELLBIMBÓKAT Batman jelmezére?

×