Egy listába gyűjtöttük azokat az űrhajókat, melyekért egyetlen kreditet sem kell kicsengetniük a Starfield játékosoknak.

A Starfield egészen szabad kezet ad a kreatív űrhajóépítőknek, hogy megalkothassák álmaik járgányait, aminek fedélzetén keresztül-kasul bejárhatják az ismert univerzumot. Aki viszont nem különösebben tartozik azon játékosok közé, akik akár órákat is képesek elbíbelődni a tervezéssel, az a hajóárusok katalógusában kénytelen válogatni, hogy aztán súlyos krediteket kicsengetve megvásároljuk azt a járgányt, ami remélhetőleg még hosszú játékórákon át remek szolgálatot tesz.

Ugyanakkor bőséggel akadnak olyan űrhajók is, melyekért egyetlen kanyi vasat sem kell kicsengetni, és bűncselekményt sem követünk el, ha véletlen elrepülünk velük – csupán néhány küldetést kell teljesíteni, hogy a volánjuk mögé pattanhassunk. Sőt, ilyen módon még a Starfield legjobb űrhajóival is beparkolhatunk a garázsba. Vagy akár több tízezer kreditért el is adhatjuk őket.

Ebben a listában most összeszedtünk párat azon hajók közül, melyeket teljesen ingyen megszerezhetsz.

Razorleaf

Type: Class A
Crew: 2
Fuel: 140
Hull: 469
Cargo: 420 | Shield: 360

Ezt a hajót viszonylag könnyen meg lehet szerezni – pláne úgy, ha hozzám hasonlóan magasabb szinten vágsz bele a Mantis-küldetésbe. Itt igazából csak ki kell pucolni egy Spacerekkel teli bázist, aminek végén – egy nagyon vad öltözék mellett – ez a nagyon baba űrhajó várja a kiszabadítását. A Razorleaf egyébként az egyik személyes kedvencem is, leginkább a nagy tűzere miatt, amivel pikk-pakk leolvasztható az ellenfelek pajzsa. De óvatosan: a saját védelmet fokozottan érdemes felfejleszteni!

Star Eagle

Type: Class A ship
Crew: 5
Fuel: 140
Hull: 948
Cargo: 2736 | Shield: 760

Ezt a hajót a Freestar Ranger küldetésekkel lehet megszerezni, amit a sci-fi western Akila City-ben találhatsz. A Star Eagle a Starfield svájci bicskája, szinte mindenre jó, az erőforrás-gyűjtéstől az utaztatáson át még akár az űrcsatákban is remekül megállja a helyét. Fejleszteni ér, akkor pedig a játék egyik legjobbjává válik.

UC Prison Shuttle

Type: Class A
Crew: 1
Fuel: 200
Hull: 418
Cargo: 1090 | Shield:

A Crimson Fleet ‘Echoes of the Past’ küldetésének részeként tehetjük a mancsunk erre a rabszállító hajóra, amivel nem különösen javallott űrharcokba keveredni. Inkább a háttérsztorija a menő, a legtöbb dologra azonban tökéletesen alkalmatlan. Eladni sem érdemes, mert nevetséges mennyiségű kreditet adnak érte az árusok, de mint szép mementó bőven elfér a garázsban.

Kepler R

Type: Class C
Crew: 6
Fuel: 2800
Hull: 999
Cargo: 3550 | Shield: 805

Ez az egyik legjobb és legértékesebb űrhajó a Starfieldben, szóval a Walter Stroud hajógyáros (és Constellation-tag) Overdesigned-küldetését (Crimson Fleet questline része) hatványozottan érdemes megcsinálni, és ingyen a miénk lehet. Eladni jó nagy hülyeség lenne: megszerzed, és sosem ülsz másba.

Kepler S

Type: Class B
Crew: 3
Fuel: 400
Hull: 689
Cargo: 3200 | Shield: 570

Ezt is az Overdesigned-küldetéssel lehet megszerezi – ha a tervezőcsapat az alacsony költségvetésre törekszik. Ugyanaz a hajószéria, de olcsóbb és gyengébb modell. Persze egyáltalán nem egy rossz hajó, de viszonylag hamar találunk ennél jobbat.

Wanderwell

Type: Class A
Crew: 2
Fuel: 200
Hull: 502
Cargo: 800 | Shield: 544

Ez az ingyenes hajó leginkább a pénztárcánk növelésére lesz alkalmas, a szerény képességei miatt nem sokat fogunk vele cirkálgatni. Ehhez a hajóhoz semmilyen küldetést nem kell teljesítenünk, ugyanakkor egy komoly feltétellel lehet csak megszerezni. A karaktergenerálás során a a Kid Stuff Traitet kell választanunk, ami annyit tesz, hogy a karakterünk szülei még élnek valamelyik galaxisban, de cserébe az összes szerzett kredit 2%-át haza kell nekik utalnunk.

Igen ám, csakhogy a kalandozásunk egy pontján kapunk tőlük egy ajándékot: a Wanderwellt. Kedves gesztus, bár közel használhatatlan. Persze simán felfejleszthetjük, átalakíthatjuk, vagy akár virtuális szüleink bánatára pénzzé is tehetjük. Ilyet ugye nem illik, meg hát ajándék lónak a fogát sem nézzük, de úgysem tudják meg sosem.

Starborn Guardian

Type: Class A
Crew: 5
Fuel: 1500
Hull: 649
Cargo: 950 | Shield: 630

Ezt a hajót mindenki megkapja, aki a történet végére ér. Spoiler nélkül nehezen lehetne beszélni róla, de alapvetően azt kell tudni róla, hogy nem lehet módosítani, viszont az ősi ereklyék összegyűjtésével az univerzum legbrutálisabb járgányává varázsolhatjuk.

+1 Wendigo

Type: Class A
Crew: 3
Fuel: 100
Hull: 474
Cargo: 410 | Shield: 390

Ez azért trükkös, mert teljesen véletlenül akadtam rá, és nem vagyok teljesen biztos benne, hogy meg kellett volna találnom. Egy Wendigo megszerzéséhez nem kell mást tenni, mint New Atlantis hajóállomásánál elmenni a „metróig”, majd ott ügyesen kiugrani a város körül elterülő tóba.

Nyissuk meg a szkennert, majd az északra, észak-keletre található, de mindenképp a legközelebbi „Autonomus farmra” evickélnünk. Ott van egy spaceport, ha pedig minden igaz, ott áll egy legénységgel teli Wendigo. Ne ijedjünk meg, a hajóra lépve senki sem támad meg, random civilek csupán, mászkálnak fel, s alá, ha viszont beleülünk a kapitánynak fenntartott székbe, azonnal a miénk lesz.

Túl sok hasznát nem vesszük, még a Frontier is jobb nála, de némi kreditre szert tehetünk egy hajóárusnál. Azt nem tudom, hogy épp emiatt el lehet-e bukni egy küldetést, de cirka 40-50 játékórám alatt még nem találkoztam olyan misszióval, ami ehhez kapcsolódott volna.

Te melyik hajóra bukkantál rá?

Ezt is érdemes elolvasnod:

Thomas, a gőzmozdonnyal és a varázslatos iskolabusszal repkednek a Starfieldben

×