A Microsoft dollármilliárdokat fektet a mesterséges intelligenciába. Úgy tűnik, hogy egyre gyümölcsözőbb ez a szenvedély, a Windows is profitál belőle.

2023.09.26. – A Microsoft az elmúlt években alaposan megreformálta a Windows frissítéseket. Az operációs rendszer legújabb verziója, a 11 kap már csak érdemi frissítést. Azt azonban évente kétszer, de a köztes frissítések is tartogatnak meglepetéseket. A cég néhány nappal ezelőtt elárulta, hogy mire is számíthatnak a felhasználók. Könnyű megjegyezni a nagyobb csomagok „neveit”, hiszen az évszám mellett egy H betű és az adott frissítés száma szerepel csak. Jelen esetben 23H2-ről beszélhetünk. A kód alapján hamar rájöhetünk, hogy 23 második felében kiadott csomagról van szó, mely stimmel is.

Sokáig nem lehetett pontosan tudni, hogy mikorra is tervezi a kiadást a Microsoft, ám múlt héten végre ez is kiderült mindenki számára. A frissítést szeptember 26-án startoltatja el a cég, ám nem mindenki kapja meg egyszerre. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján az sem ritka, hogy 2 vagy akár 4 hétbe is telhet, mire minden PC lefrissül. Nem ritka az sem, hogy problémákat hoz magával a csomag, így többen emiatt is kivárnak kicsit. Ráadásul a legfrissebb hírek alapján nagy eséllyel a Copilot érkezése után még várnunk kell kicsit a teljes csomagra. 

Windows Copilot

Az egyik legnagyobb újdonság a Windows Copilot megérkezése lehet. Gyakorlatilag a Bing AI chatbot továbbfejlesztett változatáról beszélhetünk. A Win+C paranccsal bármikor megidézhetjük, hogy aztán segítsen minket a mindennapi életben. Rengeteg dologra befoghatjuk az újdonságot. Ha nem tudjuk, hogy hol keressük a Bluetooth beállításokat, abban is tud segíteni. Akkor sincs probléma, ha például képernyőképet szeretnénk készíteni, hiszen a „take a screenshot” beírása után meg is nyitja gépünkön a Képmetsző alkalmazást. Sőt, még azt is elárulja, hogy milyen billentyűparanccsal tehetjük meg ezt a jövőben. Nem hibátlan a program, a júliusi tapasztalatok alapján azonban elképesztő potenciál lehet benne.

A Paint sem marad ki

Windows - MS Paint

A Microsoft képekkel kapcsolatos alkalmazásai is megújulnak. Ez igaz a Photos alkalmazásra, de a Paint sem ússza meg a ráncfelvarrást. Az előbbi több új effektek és funkcióval várja majd a felhasználókat. A Paintben szintén hangsúlyos szerepet kap a mesterséges intelligencia. Nem csak a háttereket távolíthatjuk el pillanatok alatt, de akár a DALL-E-hoz hasonlóan képeket is generálhatunk a beépített programban.

Alap Windows alkalmazások is változnak

Nem ússza meg a Windows Intéző sem a változásokat. A keresősáv sokkal intelligensebb lesz, legjobban a webböngészők URL sávjához lehetne hasonlítani ezeket. Az új kezdőlap megmutatja a kedvenc, a legutóbbi és az ajánlott fájlokat is. Ezen kívül sokkal részletesebb tájékoztatást kaphatunk majd az egyes fájlokat és az online együttműködést illetően is.

A fentieken kívül megújul a Clipchamp, a Notepad de még a Narrátor alkalmazás is. A mesterséges intelligencia bizony kikerülhetetlen szereplője lett az operációs rendszereknek is. Azon sem kell meglepődni, ha az elkövetkezendő hónapokban további Windows szolgáltatásokba is megérkezik az integráció. A frissítési procedúra tehát szeptember 26-án veszi kezdetét a Copilot debütálásával, ám akkor sem kell meglepődnünk, ha valamiért csak október első heteiben kerül a gépünkre a sor.

Forrás: Microsoft

Tényleg lassabban fut a Windows az új processzorokon? – Végre kiderült

×