Összeszedtünk 8 olyan remek funkciót a PS5-ön, ami mellett nagyon könnyen elmehet egy átlagfelhasználó – pedig érdemes lehet használni őket.

2022. 11. 07. – Kétségtelen, hogy a PS5 egy kiváló konzolja lett a Sony-nak, ami egyre több nappaliba fészkeli be magát. Az idén kétéves játékgép viszont nemcsak az erejében, hanem egy csomó új és roppant hasznos funkcióval képes meglepni a játékosokat, amelyek még azokat is könnyen meglephet, akik már a megjelenése óta nyúzzák. Ezekből hoztunk el nyolcat.

1. Ha a lustaság fájna, akkor is érdemes használni!

A PS5 egyik leghasznosabb funkciója ez, amivel ha sokat nem is, de néhány percet egészen biztosan megspórolhatunk magunknak. Ez leginkább a lusták és/vagy kényelmesek kedvence lesz, mivel a számukra legunalmasabb, de kötelező játékbeállításokat spórolja meg.

Előre belőhetjük például az összes nyelvi beállítást – kezdve a feliratokkal és a hangokkal, megadhatjuk a nehézségi szintet, de belőhetjük az optimális kamera- és irányítás beállításokat is – már jóval azelőtt, hogy egyáltalán elindítanának egy játékot.

Persze simán előfordulhat, hogy valami az előbeállítások ellenére sem klappol, hiszen alig akad két ugyanolyan játék. Ekkor érdemes lehet külön a játék menüjében is bűvészkedni. Alapból viszont a Game Presets használatával viszont minden teljesen automatikus, vagyis csak elindítod a játékot, és nem rögtön az Options felé veszed az irányt, hanem nyomsz is rá a New Game-re.

2. Ne vessz össze a tévén másokkal!

Bár a Microsoft lassan tökélyre fejleszti a játékstreaminget, azért a Sony-nak sincs miért szégyenkeznie. Az egyik legjobb funkciójuk ugyanis már jóval az Xbox hasonló megoldása előtt létezett már, amivel PSP-re, PS Vitára, PC-re, és mobilra is közvetíthettük a nagykonzolos játékunkat.

A Remote Play-funkció a legjobb módja, hogy ne vesszetek össze a tévén a családdal. Csak le kell tölteni a megfelelő alkalmazást a választott eszközre, ami legyen mondjuk egy PC vagy egy ócska laptop, majd ugyanúgy mehet a móka, mintha a TV-ről nyomnánk. Sőt, ugyanerre a célra egy PS4-et is használhatunk, amit összeköthetünk a PS5-tel. Így ha valaki mondjuk a nappaliban Netflixezne, akkor nem kell átcipelned a másik helységbe egy másik tévéhez a masinát, csak rányomsz a Remote Play-re, és már megy is a kép a PS4-re.

3. Kerüld a spoilereket!

Mivel a Sony játékai erősen történet-orientáltak, szinte muszáj volt előállniuk valamivel, amivel meg tudják védeni azokat, akik játszanak ugyan, de szinte soha nem használnak semmilyen más médiát és médiumot (ikszdé). Jó, nyilván csak a saját platformjukra lehetnek közvetlen hatással, ahonnan viszont szinte örökre száműzhetjük a spoilereket.

Erre a PS5 beállításai között két opciónk is van: egy megengedőbb, ami csak a fejlesztők által megjelölt tartalmakat rejti el, illetve egy ennél drákóibb mód, ami mindent olyan képernyőképet és videót is letilt előttünk, amelyen nem vagyunk még túl.

Persze, mivel mindannyian nyomogatunk valamilyen közösségi oldalt, ezért szinte lehetetlen, hogy ne fussunk bele valamilyen sppoilerbe, de azt legalább megtehetjük, hogy PS-en ne jöjjön velünk szembe semmi hasonló. Hasznos cucc, főleg, ha egy játékot nem a megjelenésekor, hanem inkább az első közepecske-nagyobbacska akció során kívánunk beszerezni.

4. Elakadtál? Segítünk!

Sokakkal előfordulhat, hogy olykor-olykor elakadnak egy játék nehezebb részén, a továbbjutáshoz pedig segítséghez kell fordulniuk. Nagyon régen ehhez fel kellett csapnunk valamelyik nyomtatott gamer magazint, manapság viszont általában a Google vagy a YouTube adhat megoldást a problémára.

A Sony azonban ezt is megoldotta gépházon belül, azaz van egy olyan funkció, ami segít a játékosnak a bajban anélkül, hogy bármilyen már segítséget igénybe kellene hozzá venni. Ez azonban nincsen ingyen, a Game Help funkció csak a PS Plus előfizetőknek jár, illetve kizárólag a támogatott címekben használható, vagyis muszáj külön erre is figyelniük a fejlesztőknek.

Szerencsére egyre többen döntenek a funkció mellett, hiszen a játékosok így biztosan elkerülhetik a spoileres tartalmakat úgy, hogy közben meg is kapják a haladáshoz, a feladvány megoldásához szükséges segítséget is.

5. Jókor a jó helyen

Vannak azok a megszállott játékosok, akik addig nem teszik le az adott címet, amíg fel nem oldottak benne minden egyes trófeát. Ezt első végigjátszásra azért nagyon nem könnyű mutatvány elérni, így sokszor második vagy harmadik nekifutásra sikerült csak 100%-osra teljesíteni.

Ehhez lehet egy kifejezetten hasznos segítség a PS5 Activities (Tevékenységek) funkciója, amivel azonnal fejest ugorhatunk a játék egy specifikus részébe, vagy küldetésébe – többjátékos módjánál akár játékmódokba. Az pedig már csak hab a tortán, hogy a PS5 erejének köszönhetően az egész folyamat egy pillanatba telik csupán.

6. Csak ami kell!

A PS5 másik nagy újítása, hogy egyes játékokat személyre szabva telepíthetünk. Teszem azt, ha mondjuk az épp aktuális Call of Duty-nak csak a multijára vagyunk kíváncsiak, az egyjátékos kampány pedig totálisan hidegen hagy, akkor dönthetünk úgy is, hogy csak a többjátékos mókát telepítjük. Ha fordítva van, a PS akkor sem ítélkezik, csak csinálja a dolgát, azaz kizárólag a sztorit installálja.

Ezzel pedig nemcsak előbb, hanem utólag is élhetünk, azaz ha már nem tartunk igényt a játék valamelyik részére, akkor simán letörölhetjük, ezzel is nem kevés helyet felszabadítva. Ez nyilván azért egy fontos lehetőség, mert a PS5 alapvetően nem rendelkezik valami óriási háttértárral, ezért a játékok méretének növekedésével arányosan egyre többször kell ilyen kompromisszumokat meghoznunk.

7. Jobban futnak a régebbi játékaid

 

Azt azért nem mondanám, hogy csak úgy felvetnének minket a teljes mértékben újgenerációsnak nevezhető címek, így két évvel a PS5 megjelenése után is biztosra veszem, hogy nagyon sokan pörgetik még a PS4-es könyvtárukat. Ehhez pedig szerencsére már csak nem is kell, hogy pihenjen otthon egy régi masina, a Sony ugyanis követte végre a Microsoft példáját, és meghajolt a visszafele kompatibilitás előtt.

Ez pedig azért is jó döntés lehetett, mert így sokkal több új játékost csábíthatnak magukhoz, akik korábban lehet, hogy még nem játszottak a PS4-re megjelent remekműveikkel, de szívesen pótolnák őket. A legjobb pedig, hogy ezt nem is kifejezetten az eredeti, hanem még annál is jobb minőségben lehet megtenni, amiről az elvileg alapértelmezett Game Boost funkció gondoskodik.

Bár több fejlesztő is kiadott PS5-re optimalizáló frissítést a régi címeihez, a Game Boost még akkor is képes feljavítani a felbontást és a képfrissítést, ha az alkotók egyébként semmit nem foglalkoztak a dologgal. Sajnos, nem sajnos, de ezt sem minden PS4-es játékkal tudja a csodagép, de remélhetőleg a te kedvenced rajta van a kompatibilitási listán.

8. Testreszabás

Gondolom jól tudod, hogy ha megnyomod a kontroller PS-gombját, akkor azonnal a Vezérlőközpont almenübe jutsz, ahol egy csomó dolgot azonnal elintézhetsz anélkül, hogy ténylegesen ki kéne lépned a játékból.

Ezt a sávot azonban szinte teljesen testre is szabhatod, csak rá kell menni a megváltoztatni kívánt menüpontra, meg kell nyomnod az Options-gombot az érintőpanel jobbján, majd a megjelenő listából kiválasztani azt, amelyiket szívesen látnánk itt.

Természetesen még bőséggel akadnak hasznos és nagyon király funkciói a PS5-nek, amelyek létezéséről sokan talán nem is tudhatnak, ezért ha tudnád mivel bővíteni a listát, azt mindenképp tedd meg egy kommenttel!

Ez is érdekelhet:

Vége a hangos BEEP-nek – Masszív PlayStation 5 frissítés érkezett

 

×