Tech/Tudomány

Senki se kérte🤪 De még több emoji jön – ezekkel bővül az eszköztár

2023.09.20. – Tudtad, hogy valójában sokkal több emoji van annál, ami például egy csevegő appban gombnyomásra felugrik? A ritkábban használt darabokat gyakran ebből a leszűkített eszköztárból is elég kibogarászni. De mi lenne, ha mind a 149.813 karakter ott sorakozna?! Mert az unicode.org friss összegzése alapján már ennyi emoji van – köszönhetően a kitartóan gyűjtögető The Unicode Consortiumnak.

Forrás: drobotdean – Freepik

A szervezet nemrég X-bejegyzésben közölte, hogy véglegesítette az Unicode 15.1-es szabványt. Az oldaluk alapján 627 új karakter kerül a készletbe, és a poszt szerint ebből 118 az ún. RGI (nagyjából: általános használatra javasolt) emoji. Utóbbiak 108 olyat tartalmaznak egyébként, amelyek létező emojik frissített verziói.

Milyen új emoji készlet jön?

Néhány példa arra, hogy mi változik: a mindig csak balra futó-mászó-gyalogló karakterek most már jobbra is futnak-másznak-gyalogolnak, vagy éppen kerekesszékkel gurulnak. Kapunk legalább kettő új fejet – ebből az egyik a fejrázás, a másik a belenyugvással lefele tekintés (vagy főhajtás?). Akadnak további újdonságok is, amelyek nélkül nem értjük, hogy tudtunk létezni eddig: ilyen a gomba, a lime, a szakadó lánc vagy éppen a főnixmadár. Egyébként korábban nem szerepelt, viszont rövidesen hozzáférhető lesz a különböző létszámú gendersemleges családi ábrázolás is. Ezeken nincsenek arcok, és a sziluettek sem utalnak a tagok nemére.

Mivel az új karaktereket még a mobil és PC-gyártóknak is be kell építeniük az alkalmazásaik készletébe, a The Unicode Consortium úgy számol, hogy leghamarabb a jövő év elején válnak használhatóvá.

De jobb óvatosan bánni velük:

Gábor János

Korábbi cikkek

Szex, istenvér, óriásrobotok – Erős májusi film és sorozatfelhozatal a Netflixen

Bódi Dániel 2024.04.30. - Elég egyértelmű, hogy a Netflix májusra belebágyadt kicsit a tavaszi fáradtságba.…

2 óra telt el azóta...

Szuperjó új funkcióval egészül ki az Xbox konzolok kezdőlapja

Bódi Dániel 2024.04.30. - Megszoktuk már, hogy a Microsoft alkalomadtán újabb és újabb funkciókkal gyarapítja…

7 óra telt el azóta...

25 év után megújult formában tér vissza az ikonikus Nokia 3210

Bódi Dániel 2024.04.30. - Nincs még a világon olyan mobiltelefon, ami több évtizedes távlatból is…

7 óra telt el azóta...

Ennél menőbb, teljesen egyedi Dragon Ball PC-t biztosan nem láttál még

2024.04.30. - Rettenetesen szomorúan indult minden Dragon Ball rajongó 2024-es esztendője, elvesztették szeretett mangakájukat, Akira…

7 óra telt el azóta...

Lehallgat és mindenhez hozzáfér egy új, veszélyes androidos vírus

2024.04.30. - Az összes vírus közül talán a trójai a legkellemetlenebb, amibe egy felhasználó belesétálhat.…

8 óra telt el azóta...

Játékmeneten a „Sims és GTA-gyilkos” ultra-valósághű életszimulátor

Bódi Dániel 2024.04.30. - Manapság egyáltalán nem nehéz szinte minden újabb életszimulátort Sims-gyilkosnak titulálni, hiszen…

9 óra telt el azóta...