Egy legendás szoftverfejlesztő zsenivel lett szegényebb a világ, akinek a PowerPointot köszönhetjük.

2023.09.10. – Szeptember 1-én szomorú napra ébredtünk: tüdőrákos megbetegedésében 76 éves korában elhunyt a PowerPoint atyja és társalkotója, Dennis Austin – számolt be szomorú hírről a szoftverfejlesztő fia, Michael Austin a The Washington Poston keresztül.

Dennis Austin eredetileg az MIT-n, University of Virginián, illetve a UC Santa Barbarán mérnöknek készült, de az élet később másfelé szólította: az ex-Apple alkalmazottak által alapított Forethought szoftvercéghez. Dennis a vállalatnál szoftverfejlesztőként helyezkedett el, ahol a máig népszerű PowerPoint társfejlesztőjeként vált ismertté. A prezentációs programot Robert Gaskinsszal közösen készítették, aki a „Sweating Bullets: Notes about Inventing PowerPoint” című könyvében nem győzte méltatni Dennis erényeit.

Gaskins elmondása szerint a PowerPoint fő fejlesztési irányelveinek és ötleteinek legalább a fele Dennis fejéből pattant ki. Sőt, szerinte, ha nem a kollégája dolgozott volna rajta, akkor még csak megközelítőleg sem lett volna olyan sikeres a szoftver, mint amilyen végül lett.

A PowerPoint legelső verziója 1987-ben jelent meg, de először kizárólag Mac gépeken volt elérhető. Remek fogadtatásra való tekintettel azonban a Microsoft hamar lecsapott rá: mindössze három hónap után 14 millió dollárért megvették a programot, hogy a redmondi irodai szoftvercsomagjának részévé tehessék. Erre azonban még várni kellett, az első Windows-verzió csak 1990-ben jelenhetett meg a Microsoft Office égisze alatt.

Dennis a PowerPoint első kiadása óta, egészen az 1996-os visszavonulásáig dolgozott a programon. Az eredménye pedig abszolút magáért beszél: ha hihetünk a statisztikáknak, akkor manapság napi minimum 30 millió prezentációt készítenek a PowerPoint segítségével.

Nyugodjék békében.

×