Mutatjuk, hogy készül az emberi, de gép generálta beszéd. Mikor bocsájtható meg az AI szinkron és mikor etikátlan, de a végletekig?

2023.08.31. – Annak apropóján, hogy Radics Peti egy AI-csavarral mégis vállalná a szinkron rá eső részét a következő Shrek rajzfilmben, muszáj tisztázni: gép generálta videóval és hanggal gyakrabban találkozol, mint gondolnád. És talán észre se vennéd, ha nem jeleznék külön, hogy generált tartalom. Kivéve az olyan nyilvánvalóan képtelen eseteket, amikor például Freddy Mercury énekli a Titanic betétdalát.

Radics Peti szinkron a Shrekben?

A paródiái miatt szóba került Radics Peti érvelése, hogy ő legfeljebb a három éve elhunyt Gesztesi Károly orgánumának hangdonorjaként venne részt egy új Shrek film szinkronjában, teljesen etikus. Tiszteleghetne az eredeti magyar hang munkája előtt, közben pedig egy izgalmas projektben segíthetne. Alapot adna ahhoz, hogy a vele felvett dialógusok végül – egy kis AI varázslattal – Gesztesi hangján szólaljanak meg. Persze ha ennek nincs semmilyen jogi akadálya.

Ha a YouTuber felvetése szerint jönne létre egy ilyen munka, az tiszta helyzetet teremtene. Feltételezné, hogy Gesztesi családjának így már nem lenne ellenvetése, neki nem kellene pótolhatatlan művész helyére lépnie, a hazai rajongók meg boldogan csodálnák az új filmet is a megszokott hangokkal. Mindenki boldog. Egy ideális világban. Erre sajnos kevés esélyt látunk, pedig akad pozitív példa arra, hogy hogyan lehet ezt jól, ízlésesen csinálni.

Hogyan készül az AI szinkron?

Nagyon sokféle online elérhető szoftver létezik. Egyrészt elég jól hozzáférhetőek text-to-speech alkalmazások, vagy ott vannak a zenék „újra feléneklésére” szolgáló appok, a Voicify.AI-tól a Cover.AI-n át a VoiceDubig. Ezek főleg szórakoztató marhaságokra, meg arra jók, hogy nagyokat nevessünk – például azon, hogy népszerű YouTuberek Zámbó Jimmyt „énekelnek”.

@majki1111 TheVR x Nessaj Zámbó Jimmy AI Cover – Még nem veszíthetek @wearethevr_official @nessaj_official Teljes AI Cover @videókért: https://www.youtube.com/@majki1111 #aicover #nessaj #thevr #wearethevr #thevrpisti #thevrjani ♬ original sound – majki1111

Ennél összetettebb célokat szolgál, és sokkal erőteljesebb produktumra képes az ukrán fejlesztésű reSpeecher, amit nagy költségvetésű filmekben és műsorokban is használnak. Elképesztő például, hogy Bear Gryllz anyanyelvi pontossággal szólal meg ukránul a mindenki számára hozzáférhető oktatást világszerte támogató BecomingX Education kampányában.

„A technológia fenomenális, az eredmény pedig elképesztő – soha nem gondoltam volna, hogy hallom magam folyékonyan beszélni ukránul!

Szép munka, és köszönöm az egész csapatnak a hihetetlen munkát, amit végeznek. Örökké hálásak és büszkék leszünk, hogy partnereitek lehetünk” – üzente Gryllz, a munkatársai nevében is a reSpeechernek. A felhasználás ez esetben teljesen rendben van, leginkább azért, mert nem üzleti célra, hanem karitatív akcióra használták. De van a technológiának etikai hátulütője is. Erről bővebben lejjebb. Előbb nézzük, hogyan működik ez a lenyűgöző technológia.

Dióhéjban

A reSpeecher szoftvere gépi tanulással képes elsajátítatni a forráshang minden tulajdonságát, amiből aztán tetszőleges, új audió tartalom készíthető. A cég tartja magát ahhoz, hogy a konverzió csak a mintát adó személy, vagy annak halála után a család hozzájárulásával hozható nyilvánosságra. Az engedély és a jó minőségű hangminta birtokában aztán a klasszikus digitális jelfeldolgozó algoritmusokat saját fejlesztésű mélygeneratív modellezési technikákkal kombinálják. Az AI így tanulja be a célhangot, és az eredetire megtévesztésig hasonlító beszédet generál belőle.

Kránitz Lajos és a Darth Vader szinkron

A reSpeecher segítségének köszönhetően beszélhetünk erről a legismertebb és legszebb példáról is. A StarWarsMedia emlékeztet: a legendás karakterrel olyan kiváló színészek hangja fonódott össze itthon, mint Nagy Attila, Kirstóf Tibor, Hollósi Frigyes vagy Kránitz Lajos. Sajnos már egyikük sincs köztünk, sőt, elhunyt a legutóbbi nagy SW filmben, a Skywalker korában Vadert szinkronizáló Vass Gábor is. A karakter közben rendre visszaköszön a Star Wars kánonban, így a magyarhang pótlását meg kell oldani. Újabban Horányi Lászlót halljuk megszólalni a maszk alól, de A klónok háborúja rajzfilmekben Anger Zsolt is a hangját kölcsönzi hozzá.

Akit viszont mindenki imádott Darth Vader szerepében, az Kránitz Lajos.

A 2005-ben elhunyt színész utoljára A Sithek bosszújában szólaltatta meg magyarul Darth Vadert, de a Szinkronjunkie blog tavaly elintézte, hogy az Obi-Wan Kenobi sorozatban is őt halljuk viszont. A bravúr ugyanúgy a reSpeecher szoftverrel sikerült, ahogy egyébként James Earl Jones esetében, az utóbbi Star Wars produkciókban. Ennek nagyon egyszerű oka van: az Obi-Wan utómunkái idején az eredeti Vader-hangot adó színész már elmúlt 90 éves. Nem terhelték tehát nehéz stúdiómunkával, inkább a jóváhagyását kérték és kapták meg ahhoz, hogy a hangját AI varázslattal tegyék vissza Vader torkába.

Szép és jó az AI szinkron, de mi a baj vele?

A Vice nemrég arról közölt összeállítást, hogy egyre több színész háborodik fel a generatív AI miatt. Pontosabban nem is a technológiával van bajuk, hanem azzal az új gyakorlattal, hogy lehetővé teszi a hangjuk kvázi életre szóló eltulajdonítását. A portál SungWon Cho játék- és animációs szinkronszínészt idézve azt írja, a mesterséggel szembeni nagyfokú tiszteletlenségként élik meg, amiért az újabb szerződésekben egyre gyakrabban tűnik fel, hogy a színész mondjon le a saját hangja felhasználási jogairól. Kollégája, Fryda Wolff ugyanitt azt kifogásolta, hogy az AI segítségével olyan szövegeket is a színészek szájába adhatnak, amikkel nem akarnak közösséget vállalni. Emlékezetes példa erre a 4chan weboldal egyik botránya, amikor egy feltöltött kontentben ismert színészek „olvastak fel” részleteket a Mein Kampfból.

Illusztráció: Freepik

Nos, ha a szinkronszínészek nincsenek résen, az egyik új szerződésükben akár az is benne lehet, hogy a jövőben lemondanak a hangjuk felhasználási jogáról. Ha figyelmetlenül aláfirkantanak egy ilyet, vége a karrierjüknek, ami azért is szomorú, mert ezzel főleg feltörekvő – értsd: a sztároknál könnyebben kizsákmányolható – színészeket próbálnak csőbe húzni a stúdiók. Ronda esetek, amelyekből reméljük sosem lesz több. Mert az AI szinkront meg kellene hagyni annak, ami: ügyes beugrósnak, olyan esetekre, amikor – jóváhagyással – elhunyt színészt kell feltámasztani, vagy feszített tempóban kell haladni, például egy tévésorozat szinkronjával, de a színész pont szabadságon van, vagy lebetegszik. De ennyi. És akkor megmarad a szinkronmunka becsülete, továbbra is sok művésznek ad munkát a szórakoztatóipar és mi, a fogyasztók se érezzük magunkat átverve, hogy amit hallunk, az csak egy gép, nem a kedvenc színészünk.

Nem mintha ezt csak hanggal lehetne megcsinálni:

Deepfake segítségével orosz reklámban szerepelt Bruce Willis – Milliókat keresett

×