Összeszedtük azt a tíz híres, szinte mindenki által ismert tehetséges gyerekszínészt, akik egy idő után mintha eltűntek volna. Néhányuk tényleg, míg sokan csak nem kaptak, vagy vállaltak nagyobb szerepeket. így néznek ki ma.

A cikk 2022. 09. 23-án született:

Megvan az a kissrác, aki elsuttogta a filmtörténelem egyik legikonikusabb mondatát? „Halott embereket látok” – megvan, amikor a fiatal tízévesforma fiú teljesen lesokkolta ezzel a mondattal Bruce Willist? Haley Joel Osment ezzel a második legfiatalabb színész lett, akit valaha Oscar-díjra jelöltek, aki a Hatodik érzék című mozi után egy csapásra az amerikai filmipar legkeresettebb gyerekszínészévé vált.

A második nagyobb szerepét két évvel később jegyezhetjük, itt már főszereplője volt az A.I. Mesterséges értelem c. modern Pinokkió-történetben. Joel azóta viszont inkább a háttérbe vonult, bár a mai napig aktívan tartja a színészi karrierjét. Több videojátékban és animációs filmben vállal szinkronszerepet, de például ő volt Mesmer a The Boys-ban – igaz, rövid ideig, köszönhetően Billy Butchernek.

2. Chloë Grace Moretz

Moretz annak ellenére, hogy 1997-es születésű, elég hamar nagy karriert futott be. A világ leginkább 2005-ben, alig nyolcévesen ismerte őt meg a „Rettegés háza” című horrorfilmben, bár már előtte is kapott már szerepeket. Láthattuk például a kultikus „A nevem Earl” sorozatban, a „Gagyi Mami” második részében, de feltűnt még a Született feleségekben, és az 500 nap nyárban is.

A legnagyobb sikere azonban 13 évesen jött el, amikor is ő formálhatta meg a HA/VER egyik főbb szereplőjét, Kisdögöt. Moretz azóta megannyi szerepben és filmben tűnt fel, mint például a Carrie-ben, A leleményes Hugóban, az Addams Family – A galád családban, vagy a Tom és Jerry-filmben.

3. Christina Ricci

Christina Ricci alig töltötte a tizedik életévét, amikor Winona Ryder és Cher oldalán berobbant a köztudatban a Hableányok filmben, majd alig egy évvel később már el is játszhatta élete legnagyobb szerepét az Addams Family filmadaptációjában. Wednesday karakterét azóta is vele azonosítják, hivatkozási alap – annyira méghozzá, hogy a Netflix hamarosan érkező Wednesday-sorozatában is felkérték egy tiszteletbeli vendégszerepre.

Ricci azóta sem tört ki az Addams Family árnyékából, pedig nem sokkal később egy hasonlóan kultikus filmben, a Casperben láthattuk viszont. A színésznő egyébként azóta is aktív, legutóbb a Monstrous című misztikus thrillerben játszott, előtte pedig a Mátrix: Feltámadásokban szerepelt.

4. Macaulay Culkin

Na ő az, akit a világon szinte senkinek nem kell bemutatni, hiszen megteszik ezt miden évben a tévécsatornák, ha mást nem, akkor a streaming szolgáltatók karácsonykor ajánlott blokkjai (ha eddig még nem, akkor csak várj!). Culkin a 90-es évek legismertebb és legsikeresebb gyerekszínésze volt, annak idején tényleg nem volt a Földön olyan, aki ne ismerte volna Kevint és/vagy Richie Richt.

Ennek viszont kőkemény ára volt, hiszen egész fiatalon rákapott a kábítószerre. A hullámvölgyből pedig nagyon sokáig nem is tudott kilábalni, nagyobb szerepeket sem vállalt, mondván, hogy a tanulásra szeretne koncentrálni, de mostanában kezdeget visszatérni. Legutóbb például Mickey szerepében volt látható az American Horror Story-ban.

5. Freddie Highmore 

Mindenki jól ismeri a mémet, amin Johnny Depp egy padon ülve megölel egy pityergő kisfiút? Más-más szöveggel nyilván, a filmet azonban talán csak kevesen láthatták, pedig bizony egy egészen megható történetben meséli el a Pán Péter születését. Az Én, Pán Péter című film egy többszörösen elismert filmalkotás lett, ami az akkor még nagyon fiatal Freddie karrierje beindítója is volt.

Johnny Deppet annyira lenyűgözte a kissrác alakítása, hogy személyesen ajánlotta őt a Charlie és a csokigyár címszerepére, ahol ugyancsak kiemelkedőt nyújtott. Freddie felnőtt korára sem tűnt el, és egy újabb ikonikus szereppel, Alfred Hitchcoch ikonikus figurájának, Norman Bates megformálásával hívta fel magára ismét a figyelmet a Bates Motel című sorozatban.

6. Jonathan Lipnicki

Bizonyára mindenki emlékszik a Suart Little kisegér imádnivaló, folyton aggódó szemüveges kisfiújára, akit Jonathan Lipnicki gyerekszínész alakított. Nos, a kis Jonathan már egyáltalán nem olyan kicsi, és bár néha még mindig fel-feltűnik kisebb szerepekre, illetve különböző showkban, alapvetően inkább már csak harcművészettel foglalkozik. Ez egyébként eléggé meglátszik rajta, manapság akkor sem mondanánk meg, hogy valaha ő volt George Little, ha pont az orrunk előtt állna.

7. Mara Wilson

Csak körülbelül hét évig volt gyereksztár, de ez idő alatt Mara Wilson a 90-es évek egyik legikonikusabb fiatal színésznőjévé vált. Olyan filmekben játszott, mint a „Mrs. Doubtfire – Apa csak egy van” – Robin Williams, Sally Field és Pierce Brosnan oldalán, a „Csoda a 34. utcában”, de ő alakíthatta a címszerepet Roald Dahl „Matilda” című gyermekregényének filmadaptációjában.

Sajnos azonban Mara édesanyja a Matilda moziba kerülése előtt rákban elhunyt, ami teljesen összetörte a kislányt, aki ezután szinte teljesen visszavonult a színészettől. Azóta viszont több színdarabot is írt, kiadott egy könyvet, illetve szinkronszínészként később feltűnt a BoJack Horsemanben, és a Hős6os animációs sorozatban.

8. Frankie Muniz

Frankie Muniz leginkább a „Már megint Malcolm” című sitcom főszerepéről lett ismert, amiben a később a Breakig Baddel nagyot taroló Bryan Cranston szuperokos fiát alakította. A sorozatban nyújtott munkájáért Emmy-díjat és két Golden Globe-jelölést kapott

Bár ezután sem tétlenkedett, 2008-ban visszavonult a színészkedéstől, hogy aztán a „Dancing With the Stars” 25. évadában ismét feltűnjön, majd a gyerekeknek szóló azonos című műsor házigazdája lett. Ezt követően az olíva olaj kereskedelemben találta meg magát, 2021-ben pedig megszületett a kisifa, Mauz Mosley is.

9. Mary Kate és Ashley Olsen

Mary-Kate Olsen és Ashley Olsen gyakorlatilag teljesen leuralták a világot, miután 1987-ben – akkor még csecsemőként – bemutatkoztak a „Bír-lak” című sorozatban. Miután a sitcom 1995-ben véget ért, a duó megszámlálhatatlan vígjátékban szerepelt, egészen 2004-ig, azaz 18 éves korukig bezárólag.

Utolsó közös filmjük a „New York-i bújócska volt”, és bár Mary Kate még folytatta a színészkedést Ashley nélkül, már közel sem volt olyan sikeres, így hamar abbahagyta ő is. Ezután szinte teljesen visszavonultak, egyre zárkózottabbak lettek, és mára már szinte csak a divatmárkájuk révén hallani felőlük. Ellenben a húgukkal, Elizabeth Olsennel, akit a világ jelenleg a Marvel filmuniverzum Skarlát boszorkányaként ismer.

10. Dafne Keen

Bár Danfe Keen mág mindig egészen fiatalnak számít a szakmában, a 2017-es Logan óta nem különösebben hallani a Rozsomák „lányaként” ismertté vált színésznőről. Ez pedig egyáltalán nem a véletlen műve, a most 17 éves Dafne ugyanis alig vállal el szerepeket, és energiáit valószínűleg a tanulásba öli.

Valakit hiányolsz a listáról? Írd meg nekünk kommentben!

Ezt is érdemes elolvasnod:

Szinte rájuk se ismerni! – Így néznek ki ma a 90-es évek sorozatainak sztárjai

 

×