A boltok polcain rengeteg Ethernet kábelt találhatunk. A drágábbak nagy eséllyel jobbak, mint olcsó társaik, de lehet feleslegesen vesszük meg azokat.

2023.08.18. – Az Ethernet kábel kiválasztása egyszerű feladatnak tűnik, ám a valóság néha bizony nem ezt mutatja. Hiába vesszük meg az akár 100 ezer forintos nagyságra rúgó routereket, ha közben egy rossz kábellel a tizedét sem használjuk ki a sebességnek. Ahogy bizony egy irreálisan drága, Cat7 kábelt sem érdemes vennünk, ha biztosan nem megyünk gigabit fölé az elkövetkezendő években. Manapság már a legtöbb friss alaplapon a korábbi gigabites helyett 2.5 gigabites Ethernet portot találunk, mely szintén megzavarhatja a döntéshozatalt. Az sem mindegy, hogy mekkora gépparkot tartunk fel otthon, egyetlen egy gép esetében az internetkapcsolat dönthet, míg több gép esetében az csak másodlagos jellemző.

Nézzük is, hogy érdemes Ethernet kábelt vásárolnunk!

Milyen sebesség kell nekem?

Ezt bizony tényleg érdemes jól meggondolni. Manapság már a 100 megabites csatlakozóból és routerből/modemből kifejezetten keveset találhatunk, ezért azt érdemes teljes mértékben elengedni. A legnagyobb és talán egyetlen kérdés, hogy érdemes-e gigabit fölé tervezni. Ha a háztartásban akadnak olyan gépek, hálózati eszközök, melyeken 2.5, 5, netán 10 gigabites csatlakozókat találhatunk, akkor egyértelműen ezekhez kell tervezni. Igen, akkor is, ha az internetkapcsolatunk közelébe nincs ennek. Manapság már a szolgáltatók is adnak 2.5 gigabites porttal ellátott eszközöket, ahogy bizony már a középszintű routerekben is előfordulnak ezek. Ha ez a veszély nem fenyeget, akkor is a gigabites sebességet kell becélozni internettől függetlenül. Ebből a hálózaton belüli gépek, tévék, konzolok, médialejátszók is profitálnak, illetve később sem kell vakarni a fejünket, ha a szolgáltatónk fejlesztene a környéken.

Ethernet Szabványok

Ha Ethernet kábeleket választunk, akkor sűrűn találkozhatunk a „Cat” kifejezéssel. Ezt általában egy szám követi, netán betűvel kiegészítve. Nincs semmi varázslat, ez egyszerűen a Category rövidítése. Azt adja meg, hogy melyik szabványt, generációt támogatja biztosan a kábel. Ökölszabály, hogy minél nagyobb a szám, annál gyorsabb sebességet tudhat a kábel, egyre nagyobb távokon. Ennek megfelelően bizony az árcédula is szépen megindulhat felfelé. Nézzük is azt a három-négy szabványt, amellyel manapság találkozhatunk:

  • A Cat5 Ethernet kábel teljesítményét tekintve a szabványos sávszélessége 100 MHz, maximális hossza pedig 100 méter, így akár 100 Mbps sebességű kapcsolatot is lehetővé tesz. Ez azonban manapság édeskevés, érdemes kerülni ezeket a kábeleket.
  • A Cat5e már gigabit/másodperc (Gbps) adatátviteli sebességet, 100 MHz-es frekvenciát és legfeljebb 100 méter hosszúságot támogat. Ez alá nem érdemes adnunk.
  • Cat6 a Cat5e korábbi változatának továbbfejlesztése. Négy pár rézhuzalból áll, és akár 10 Gbps sebességű Ethernet-kapcsolatokat is támogat. Normál körülmények között, 100 méteres hatótávolságon belül legfeljebb 1 Gbps átviteli sebességet támogat. A Cat6 kábel 10 Gbps sebességű átvitel esetén 37-55 métert támogat, mellyel házon, lakáson belül is el lehet már azért lenni.
  • A Cat6A akár 100 méteres távolságon keresztül is képes fenntartani a 10 Gbps adatátviteli sebességet.
  • a Cat7 támogatja a nagy sebességű Ethernet-kommunikációt akár 10 Gbps sebességig. Ez a szabvány is visszafelé kompatibilis a Cat6, Cat5 és Cat5e kábelekkel.

A fentiekkel találkozhatunk manapság a boltok polcain. Ahogy fentebb is írtuk, a „sima” Cat5 mindenképp kerülendő, míg a Cat7 a legtöbb felhasználó számára nagyon erős túlzás lehet. Ebben az esetben két reális lehetőségünk van manapság:

  • Ha gigabit feletti sebességekre is igényt tartunk, akár hosszabb távokon is, akkor a Cat6 és annak A változata lehet a megfelelő számunkra.
  • Ha megelégszünk gigabittel (vagy a hálózati eszközeink nem tudnak többet) és legköltséghatékonyabb megoldást keressünk, akkor pedig a Cat5e lehet a tökéletes választás.

Fontos megemlíteni, hogy akár Cat5e kábellel is létrejöhet akár gigabit feletti kapcsolat is, ám biztosra megyünk, ha az adott szabványra hitelesített kábeleket vesszük. A legolcsóbb opció ezek közül értelemszerűen a Cat 5e, a Cat 6(A) esetében 40-50 forintos felárat kell számolnunk méterenként. Ez még teljesen emészthető, így akár gigabites kapcsolatok esetén is érdemes lehet erre törekednünk, de ha minden forint számít, akkor az 5e is elegendő lesz.

40 forint a különbség – Cat5e vs Cat6 Ethernet

Változatok

A kábelekből találhatunk manapság már Slim, Ultra Slim változatokat is, melyek sokkal laposabb profillal rendelkeznek. Így olyan helyeken is elférhetnek, ahol a normál kialakítású kábeleknek nem sok helye lenne. Gyakran találkozhatunk az UTP kifejezés mellett FTP, STP elnevezésekkel is. Az U az árnyékolatlant jelzi a kábel nevében. Az F a fólia árnyékolásra utal, mely extra védelmet nyújt az EMI/RFI ellen. Az S a szövött árnyékolásra utal. A TP pedig a sodrott érpárt jelenti. Az U/UTP ennek megfelelően az árnyékolatlan csavart érpárokat jelenti, míg az F/UTP már a fóliázott, sodort érpárt takarja. Ezekből egészen lekövethetetlen kombinációi is elérhetőek, melyről bővebben az AlphaSonic oldalán tájékozódhatsz.

Több variánsa lehet az Ethernet kábeleknek

Több variánsa lehet az Ethernet kábeleknek

Azt sem szabad elfelejtenünk, hogy a hálózatban található, leglassabb eszköz, kábel mindig limitálni fogja az elérhető sebességeket. Hiába építünk ki Cat7 megoldásokat, ha a Router vagy az eszközök Ethernet portja nem tud gigabitnél többet. Ahogy 5 gigabites Ethernet portok esetén sem érdemes a legolcsóbb, Cat5 kábellel próbálkozni. Általánosságban azért kijelenthető, hogy a felhasználók jelentős részének elég a Cat5e és/vagy a Cat6A. Érdemes ezeknél maradnunk, ha az arany középutat keressük 2023-ban. 

Már Szlovákiában és Romániában is jobb az internet, mint Magyarországon

×