Egy AI-val működő alkalmazás állítólag félelmetesen pontosan képes megmutatni, hogyan nézhet majd ki a jövőbeli gyereked.

2023.08.07. – A Remini nem csak szimplán legenerál egy random, általában ugyanúgy kinéző gyereket. Nem. A képgenerálásra létrehozott mesterséges intelligencia ugyanis a te és a párod képeit elemzi ki előbb, majd a legfőbb, legmarkánsabb attribútumaitok alapján megpróbálja megjósolni, hogyan fog kinézni a még meg nem született, de talán még tervben sem lévő jövőbeli gyerekeitek.

Tiszta Black Mirror – és valóban: a közösségi médiában eléggé felpörgött alkalmazás állítólag félelmetesen élethű és abszolút hihető gyerkőcöket álmodik. Sőt, az AI még arra is képes, hogy a gyerekeket különböző életszakaszokban is megmutassa, azaz végigvezeti a kíváncsiskodót a nem is létező gyerekének az óvodás, a kisiskolás, na meg az idegőrlő tinédzserkorán is. Persze a fekete tükörleves akkor jön, amikor a természet és a genetika közbeszól, és az előre megtervezett, ábrándosan elképzelt utód tök máshogy fog kinézni, amire amúgy elég csekély, mindössze 9999% esély van.

Vagy mégsem?


Nos, mivel a Remini biometrikus adatok alapján dolgozik, a pontossági foka is meglepően magas. Legalábbis ezt mondta a High Wire Networks kiberbiztonsági cég technológiai igazgatója, David Barton az ABC7-nek, aki szerint az AI-t több olyan pár is letesztelte, akiknek van már gyerekük, a generált képen lévő virtuális csemeték pedig a legtöbb esetben kísértetiesen hasonlítottak a valóban megszületettekre.

De bárhogyan is, a szakember arra is figyelmeztet, hogy a Remini használatával tulajdonképpen önként adjuk át az adatainkat, a saját és a partnerünk képeit egy szinte teljesen random vállalatnak, ami azért nem pont a legbiztonságosabb dolog, amit tehetünk. Főleg, hogy nagyon sokan már biometrikus azonosítást használnak különböző felületeken, vagy a készülékeiken, melyek rossz kezekben óriási veszélyekkel járhat.

Ugyanakkor a generatív program egy ideje már piacon van, amit idestova már több mint 100 millióan töltöttek le – elsősorban a képjavító funkciói miatt. A Remini ugyanis alapvetően egy mesterséges intelligencia alapú fotófeljavító, amivel homályos, rosszul sikerült, sérült, vagy ősrégi képeket varázsolhatunk szebbé-jobbá. A babagenerátor egy plusz funkció csupán, ami túlságosan, már-már félelmetesen pontosan látja a jövőt.

Ha viszont fontos az adataid biztonsága:

Most félhet csak igazán a Google – Nagyot frissült az egyik legjobb alter böngésző

×