Nem egyértelmű a döntés.

2023.08.02. – Manapság, ha valaki gépet akar építeni vagy épp fejleszteni nincs könnyű dolga. A videokártyagyártók a COVID és az Ethereum bányászat miatt mesterségesen feltornázott árakra építkeznek, ráadásul a generációs ugrás sem akkora, mint a korábban megszokott. Ennek ellenére természetesen nincs mit tenni, ha mindenképp új komponenst szeretnénk a gépbe varázsolni.

Ahogy korábban, úgy manapság is a legtöbb játékosok az arany középutat akarja belőni. Ez mindig is a XX60-as jelölésű kártyák kategóriája volt. Nem véletlen, hogy a Steam statisztikáit is évekig vezette a GTX 1060, az utód pedig az RTX 3060 lehet majd. Az RTX 4060 mellett azonban a Ti variánst is megtalálhatjuk, annak 16 GB-os változatával nem érdemes foglalkozni, hiszen az sokkal inkább már az RTX 4070 ársávja, ahol az utóbbi győzedelmeskedik. Értelemszerűen egy 4060 Ti mindig erősebb lesz a sima változathoz képest, de a többi szempontot is érdemes lehet megvizsgálnunk.

RTX 4060 vs. RTX 4060 Ti – Melyiket válasszuk?

A fizikai különbségek

A TechSpot csapata egy kifejezetten részletes és hasznos bejegyzésben eresztette egymásnak a két kártyát. Az RTX 4060 a 159 mm² méretű AD107 lapkára épül, míg a 4060 Ti már a nagyobb AD106-ra. Ebből látható, hogy az RTX 4060 nem a kicsit hibás Ti változatokat takarja, hanem tudatosan készültek a két kártyára az Nvidia mérnökei. A számítási magok száma, a cache mérete is eltér. A 8 GB-os, GDDR6 memória azonban mindkét esetben egy 128-as bitszélességű buszon kaptak helyett. Az RTX 4060 némileg lassabb memóriachipeket használ, így a sávszélesség 6%-kal romlik a drágább testvérhez képest.

A mérések

A TechSpot csapata 40 játékban izzasztotta meg a kártyákat. Ezek közül 10-ben Ray Tracing és Ray Tracing nélküli mérések is készültek, melynek köszönhetően igazán átfogó képet kaphatunk a nyers erejükről. Nézzük is, hogy mire képesek a kártyák egymás ellen.

1080p

FullHD felbontásban az RTX 4060 Ti 22%-kal gyorsabb, mint az RTX 4060. A legnagyobb különbséget Resident Evilt Ray Tracing esetében olvashatjuk le, míg a Doom, a CS:GO vagy épp Assetto Corsa Competizione esetében 10% eltérés sem volt.

1440p

1440p esetében szintén 24%-os eltérést olvashatunk le. Itt már bizony a CS:GO is egy kicsit jobban érezte magát a drágább kártyán, a korábbi 0% helyett 6%-kal több képkockát sajtoltak ki belőle a TechSpot munkatársai.

Verdikt – Megéri a Ti?

Ha csak egy általános videokártyát keresünk, különleges FPS feltételek nélkül, akkor a TechSpot munkatársai arra a következtetésre jutottak, hogy

NEM.

A 4060 Ti 33%-kal többe kerül már az MSRP árak alapján is, a hazai árak alapján pedig még többe. Azonban ezért az extra felárért maximum 22%-os képkocka emelkedést kapunk. Miközben a memória mennyisége nem lesz több, a memóriabusz bitszélessége sem növekszik.

Mindemellett a Ti modell szintén egy PCIe 4.0 x8 interfészre van limitálva, így ilyen téren sincs előny. A memória sávszélesség elfogyása a 4060 Ti-nál sokkal nyilvánvalóbb, ott egyértelműen hátráltató tényező, ezért nem is alakulhatott ki a 30-40%-os előny. A 16 GB-os változat ezen problémák egyikére sem nyújt megoldást, egyértelműen kerülendő példány. Természetesen, ha játék- vagy alkalmazásspecifikusan keresünk kártyát és a 4060 Ti ereje szükséges mindenképp számunkra, akkor amellett is lerakhatjuk a voksunkat. Nincs könnyű dolgunk, ha manapság akarunk gépet építeni és az árakkal sem szeretnénk elszállni.

Ha csak a nyers erő érdekel:

Ismét frissült a felhozatal – Ezek a videokártya erőviszonyok 2023 júliusának elején

×