A Netflix álláshirdetése miatt nagyon sokan dühösek lettek, bár nem feltétlenül amiatt, hogy milyen magas fizetéssel jár az említett állás.

2023.07.30. – Ki ne szeretne a mai világban olyan állást, ahol nagyon jól lehet keresni? A Netflix a napokban azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy új pozíciójában 900 ezer dollárt lehet keresni egy évben, ami kicsivel több mint 315 millió forintnak felel meg. Az új pozícióban egyébként a Netflix algoritmusát kell kezelni, mint a Machine Learning Platform csapat tagja. Ez tehát akkor lehet érdekes számodra, ha kiválóan értesz a mesterséges intelligencia rendszerekhez (is), hogy segítsd a nézőket a műsorok kiválasztásában.

A 900 ezer dolláros állás viszont nagyon sok dühös reakciót váltott ki.

A hollywoodi szakszervezetek ugyanis egy ideje sztrájkolnak az érdekeikért, ugyanis aggódnak amiatt, hogy az AI komolyan befolyásolja a szórakoztatóipart és a fizetéseket. A Netflix álláshirdetése pedig gépi tanulás (ML) és AI területén szerzett tapasztalattal rendelkező jelentkezőket keres.

Ez a színészeket képviselő szakszervezet, a Sag-Aftra egyik fő aggálya, ami szerint az algoritmusok túl nagy hatalommal rendelkeznek. Fran Drescher, a Sag-Aftra képviselője a Time magazinnak azt mondta, hogy egy film vagy sorozat egyedi sikere ma már sokkal kevésbé fontos, mint az hogy hogyan és mikor jelennek meg.

„Az algoritmusok diktálják, hogy hány epizódnak kell lennie egy évadnak ahhoz, hogy elérje az új előfizetőket, és hogy hány évadot kell egy sorozatnak futnia” – állította. „Ez hat és tíz közé csökkenti az évadonkénti epizódok számát, és három vagy négy évadra csökkenti az évadok számát. Ebből nem lehet megélni” – tette hozzá.

Eszerint tehát a filmkészítők, színészek, írók élete, munkája és fizetése múlik azon, hogy az algoritmusok és AI-rendszerek hogyan befolyásolják az iparágat. Az írók szakszervezete, a WGA olyan rendszert javasolt, ami szabályozza a mesterséges intelligencia használatát az írói folyamatban, és megakadályozza, hogy forrásanyagként használják.

A Netflix nem kívánta kommentálni az álláshirdetést, de korábban azt mondta, hogy az AI nem fogja helyettesíteni a kreatív alkotási folyamatot.

„Szóval 900 ezer dollár/év az istentelen AI-hadseregükben, amikor ez az összeg harmincöt színész és családja számára biztosítaná az egészségbiztosítást, ez egyszerűen hátborzongató” – mondta Rob Delaney színész, a The Interceptnek.

A hét elején a Netflix bejelentette, hogy új alkalmazást – My Netflix – indít, ami segít téged abban, hogy mit szeretnél nézni. Érdekes…

Ezt láttad?

500 forintért, mondom: ÖTSZÁZÉRT adják minden idők legjobb MAGYAR játéktrilógiáját

×