Elfogadtuk a tervezett elavulást, de hogy csak ENNYIT bírjon az AirPods, a Meta Quest 2, vagy pl. a Nintendo Switch, az kissé pofátlanság!

2022.08.06. – Hiánypótló összeállítást közölt több felvonásban a The Washington Post: a tekintélyes amerikai lap utánajárt, hogy 14 nagyon népszerű műszaki cikknek mekkora élettartamot szántak a tervezők.

Jól olvasod: SZÁNTAK!

Ne borulj ki, de a legtöbb méregdrága cuccodnak mindössze 3-4 évet (de inkább kevesebbet) szántak a gyártók: nagyjából ennyi idő alatt mindegyiknek bedöglik az akkumulátora, amit inkább nem lehet cserélni, mint fordítva, szóval a szervizelés lehetősége nélkül úgy kuka, ahogy van.

És ez a 14-ből legalább HÉTRE igaz, viszont további kettőnél is nehezített pálya!

Grafika: Antoine Dore (zseni a pasas, nézd meg: www.antoinedore.com)

A Post megszólaltatta Kyle Wiens-t, a szervizközösséget irányító iFixit vezérigazgatóját, aki megerősítette a gyanújukat:

„csaknem az összes eszköz akkumulátoráról borítékolható, hogy tönkremegy, és mindnek van egy beépített halálozási ideje”.

Szóval igen, pont úgy, ahogy anno a villanykörtéről, vagy a nyomtatókról és egy sor más eszközről kiderült, napjaink méregdrága high-tech készülékei is előre programozott ütemben adják be a kulcsot. Ez azért iszonyatosan felháborító, mert a pénzedért kapsz valamit, ami tőled független okokból, mindenképpen meghal, és ez ellen senki semmilyen visszatartó erejű szabályozást nem akasztott még a gyártók nyakába, holott az akkumulátorok esetében nyugodtan mondhatjuk: kopóalkatrészről van szó!

Ha ilyen analógia mentén vizsgáljuk a kérdést: egy akksi ugyanúgy elhasználódik és gyengül, ahogy például az autód gumiabroncsa. Magyarán

egy eszközt eladni cserélhetetlen akkumulátorral pont olyan, mintha a kocsit lökhetnéd is az árokba, amint elkopott a gumi! De a műszaki cikkektől miért tűrjük el ugyanezt?!

Akad persze jó hír is: a Post a szerint jellemezte az alábbi 14, a maga osztályában, vagy műfajában bestseller eszközt, hogy az „meghalni”, vagy „javíthatónak született”. Nos, érhet pár kellemetlen csalódás, de közel ugyanennyi kütyü kapcsán fogsz fellélegezni. Lent azt is részletezzük, hogy milyen módszerrel jutott a lap ezekre a következtetésekre.

1. Apple AirPods

Forrás: Apple

Jó ha két évet kihúznak, és az Apple nem hajlandó elárulni, hogy mennyi újratöltést bírnak ki. Persze nem szervizelhető eszköz, szóval:

„meghalni született”

2. Apple iPhone

Forrás: Apple

Az akkumulátora miatt sokat szidott, használhatósága miatt istenített iPhone akksija kb. három évet bír. Itt megmondták, hogy úgy 500 teljes feltöltés (ciklus) a határ, onnantól hattyúdalba kezd. Fontos viszont, hogy az alkatrész cserélhető, így:

„javíthatónak született”

3. Apple MacBook Air

 

Forrás: Apple

A kis drága négy éves élettartamra van belőve, és rendeltetésszerű használat mellett ezt gond nélkül teljesíti, sőt, utána is legfeljebb az akkumulátor vacakol (1.000 ciklus a határa), de az cserélhető. Verdikt:

„javíthatónak született”

4. BOSE QC35 zajkioltó fülhallgató

Forrás: BOSE

Napjainkban a legalább ötéves élettartam már megsüvegelendő – ez esetben azért is, mert 2,5-szer annyit bír, mint az AirPods. De ugyanúgy kuka, ha átlépi az 500 feltöltést.

„meghalni született”

5. Dyson Cordless V8 porszívó

Forrás: Dyson

Nagyon nem olcsó háztartási gép, a gyártó mégsem büszkélkedik a ciklusok számával. Elvileg hat évig marad életben, de ha új „szívet” kap, tovább használhatjuk:

„javíthatónak született”

6. Fitbit Charge 5

Forrás: Fitbit

Ez a népszerű fitneszkarkötő elvileg négy évig húzza, de nehéz megbecsülni, mivel a Fitbit csak annyit árul el, hogy „párszáz ciklus után gyakrabban kell tölteni”. Nincs több kérdés:

„meghalni született”

7. Meta Quest 2 VR headset

Forrás: Meta

Zuckerbergék szerint négy évig tudod használni, és legalább 500 teljes feltöltés után kezd csak el omladozni. Akksicsere nincs, de becsületükre legyen mondva, a legkisebb hibára újat adnak. Ettől viszont még

„meghalni született”

8. Nintendo Switch

Forrás: Nintendo

A Post három évet ad neki, holott a MacBook után ez tudja a legtöbb ciklust (800-at) a listán. Az akkumulátor csak elvileg cserélhető, de nincs rá bejáratott szervizhálózat, vagyis

„meghalni született”

9. Oura Ring

Forrás: Oura

A dizájnos, amúgy pedig elég kompakt alvás- és aktivitáskövető kütyüt úgy két évig nyúzhatod és 500-szor töltheted. A méretei miatt aligha meglepő, hogy ha leáll az akksi, akkor mehet a kukába. A második generáció elvileg többet bír majd, de így sajnos

„meghalni született”

10. Philips Sonicare 9500 fogkefe

Forrás: Philips

Ez a legkorrektebb eddig: nem csinálnak belőle titkot, hogy kb. öt évig él, 200 ciklust bír, utána együtt dől a kardjába az akkumulátorral, VISZONT ha elég tudatos vagy és háromhetente csak egyszer töltöd fullra (ami elég is neki), 12 év az élettartam – mondja a Philips. Szép, de ettől még

„meghalni született”

11. Sony WH-1000XM4 zajkioltó fülhallgató

Forrás: Sony

Az a baj, hogy a gyártó feltűnően kussol. Sem becsült élettartamot, sem ciklusszámot nem oszt meg. Az első generációja (a felhasználói tapasztalatok szerint) 4-5 évig húzta. Az alkatrészcsere nagyon bonyis, így nem marad más:

„meghalni született”

12. Amazon Fire HD 8 tablet

Forrás: Amazon

Jeff Bezos cége még úgy sem volt hajlandó rendes információkat adni a készülékről, hogy

a The Washington Post is az Amazon-milliárdos tulajdona.

Ezt korrekten leírták az elemzésben, megjegyezve, hogy ettől még ugyanúgy hiányolják az alkatrészcsere lehetőségét, és a táblagép kb. 2-3 évig húzza. A gyártó szerint ez inkább öt év, mert nem teljes kapacitáson sem romlik a teljesítmény. Oké, de

„meghalni született”

13. VanMoof S3 e-bike

Forrás: VanMoof

Ne vegyél mást! Megfelelő gondozással és egy évek múlva esedékes (drága, de megérős) akksicsere után örök élet, meg két nap. Gyárilag egyébként legalább öt évet és minimum 800 ciklust tud. Pazar.

„javíthatónak született”

14. Tesla Model Y

Most ugrik az Elon a vízbe. Bár sokan szeretnek belekötni a sikeres autómárka ügyes-bajos dolgaiba (amúgy nem minden ok nélkül), kétségtelenül lenyűgöző, amit ebben az úttörő eszközben összehoztak. A Post úgy becsüli, hogy

az autó akár 15 évig hibátlanul működik, és bár nem hagy cserben, idővel csökken a hatótáv. De ennyi.

Forrás: Tesla

A Tesla büszkesége a maga 1.500 ciklusával (vagy 500-800 ezer kilométeres futásteljesítményével) ennek a listának is abszolút bajnoka. Ennyi idő és ennyi feltöltés után is megtarthatod persze, de az akkumulátort cserélni kell, ami jelen állás szerint jó 6-9 millió forintos buli. Ettől még:

„javíthatónak született”

Jogos a kérdés: mindezt honnan tudja a Post olyan biztosan?

Nos, elég alaposan utánajártak a kérdésnek, mielőtt a fenti következtetésekre jutottak. Először is megkérdezték a gyártókat, hogy mennyi teljes feltöltést, vagyis töltési ciklust bír ki az adott termék, mire 80 százalékra esik vissza az akkumulátor teljesítménye, ergo egyre többet vacakol és innentől kritikus sebességgel romlik tovább. Másodszor: számításba vették, hogy a felhasználónak milyen lehetőségei vannak az akkumulátorok cseréjére – adott esetben a jótállási időn belül. Harmadszor a saját tapasztalatokat, így

korábban publikált teszteket, kritikákat is számításba vettek az értékeléshez.

Amint láttad, vannak márkák, amelyek előszeretettel titkolják el a ciklusidőket, és – ne legyünk naivak – ennek nyilván nyomós oka van, mert ha sokat bírnának, akkor villogtatnák az adatot, mint ahogy teszi is pl. a VanMoof és a Tesla. A többieknél szerintünk rizikósabb, hogy a vártnál hamarabb döglik be a készülék és / vagy nem javítható.

Az egyik legfontosabb kütyüd a telefonod. Ha szeretnéd, hogy minél tovább bírja, van néhány tuti tippünk:

Így töltsd a telefonod, ha azt szeretnéd, hogy minél tovább bírja az akkumulátora

×