De lövöm basszus, mért nem hal már meg?!

2021.02.09. – Az online kompetitív lövöldék legfontosabb aspektusa a célzás, mindenki jól tudja ezt. Van, akinek zsigerből jön, de akad olyan is, akinek irtó sokat kell gyakorolnia, hogy akár egyedül is lehozzon meccseket. Meg vannak akik nem is próbálkoznak: a supportok.

Még mielőtt valami humortalan itt nagyon mellre szívná a dolgot, és jól beértődve a kommentek felé venné az irányt: utóbbi poén volt. Bár az igaz, hogy a támogatóknak kél el néha a legtöbb gyakorlás… ami persze mindenkinek jól jön. Persze nincsenek univerzális kencék, melyeket jól bedörzsölgetve mi leszünk a következő Sólyomszem, de azért akad egy-kettő tipp meg trükk, melyeket megfogatva biztosan jobbá válhatunk egy supportnál. (Nyugi már!)

Végy egy jó egeret…

…mondta „akárkibárki”, mikor az FPS-es célzáshoz adott látatlanban tippeket. A nyilvánvalónál is nyilvánvalóbb, hogy egy jó egér mindennek a kulcsa, így kellő alapossággal kell kiválasztani azt, amivel majd a fejeseket osztogatjuk. Szerencsére még bankot sem kell robbantanunk érte, bőven akadnak már az elérhető árkategóriában is olyanok, amik tisztes bajtársaink lesznek a csatatéren.

Egy egér kiválasztásánál több szempont alapján választhatunk, kezdve a DPI-től a gombkiosztáson át egészen a súlyáig, szóval ha lehet, ne siessük el a dolgot. Több pro játékos is azt ajánlja, hogy egy könnyű darab mellett voksoljunk, mivel egy shooter esetében nagyon is számít, hogy maga az egér ne lassítson a reflexeinken, a mozdulataink gyorsaságán. Mivel az FPS játékok általában a két legfontosabb gombon kívül túl sok extrát nem igényelnek, így a kevesebb néha több jegyében kezdjünk el nézelődni valamilyen puritán és pillekönnyű kütyü után.

És ha már a nézelődésnél tartunk: ha módunkban áll, akkor érdemes nem online boltban szemezgetnünk. Ahhoz ugyanis, hogy meggyőződjünk arról, hogy nekünk melyik egér súlya a legideálisabb, egyúttal már azt is demózhatjuk, hogy melyik kialakítás illik leginkább a kezünkbe.

Egy kényelmetlen egérrel bizony célozni is kényelmetlen lesz, ezért az ergonómia hasonlóan fontos.

Képtalálatok a következőre: gamer mouse stock

Kép: MyRepublic

A következő fontos szempontokat a beállításokban kell keressük. Előttünk már többen is többször rávilágítottak arra a tévhitre, hogy a magasabb DPI-től bizony nem fogunk jobban célozni. Sőt! Jobban járunk talán, ha inkább nagyobb mozdulatokkal próbáljuk mozgásra bírni az egeret, így ugyanis sokkal követhetőbb lesz a szemünknek a kurzor mozgása. Szóval figyelembe kell venni a kinézett egér szoftveres DPI-jét, majd össze kell vetnünk a játékban is használt beállításainkkal. Ezeknek a kombinációjával pedig kialakíthatjuk az igényeinknek tökéletes érzékenységet.

A legtöbb professzionális esport játékos általában 800, vagy annál kisebb DPI-t használ, nagyjából e környékén érdemes próbálgatnunk – de nyilván embere válogatja, ha több a jobb, akkor több a jobb. Pont.

Az viszont tény, hogy az alacsonyabb érzékenység finomabb mozdulatokat tesz lehetővé, amit általában a 400-800 DPI skálába sorolhatunk. Azt viszont nagyon hamar meg kell majd szoknunk, hogy ne csuklóból mozgassuk az egeret, hanem könyökből, a teljes alkarunkkal együtt. Egy nagyobb monitor esetében az ajánlott DPI is kitolódik, mérettől függően már 1000-es értékek környékén lesz érdemes kísérletezni.

Így néz ki a 400 DPI:

 

Ugyanez 1600 DPI-vel:

 

Ha úgy érzed, hogy sokszor túllősz az ellenfeleiden, akkor érdemesebb lejjebb állítani, ha pedig azt veszed észre, hogy olyan, mintha mátrixosan lassan követnéd az eseményeket, akkor értelemszerűen feljebb venni az érzékenységen. Mindehhez viszont elengedhetetlen lesz beszerezni egy erre alkalmas egérpadot is, hogy elkerüld az egér ide-oda rakosgatását. Itt egyetlen dologra kell odafigyelni: legyen minél nagyobb! Asztal méjetű’.

Természetesen és nyilván rengeteg minden múlik a játéktechnikán és azon, hogy mennyire vagy gyakorlott egy-egy játékban, azaz mennyire mozogsz otthonosan a játékbeli fegyverek működésében és/vagy a karaktered irányítása, a mozgás terén. Ezt sajnos nem fogod tudni kibekkelni: sokat kell gyakorolni, játszani.

Elsősorban két dolgot kell elsajátítanod: a célra tartást és a Flickshot-ot – szabad fordításban a csípőből tüzelést, a rárántást (na nem úgy).

 

A sok tréningezés tehát elengedhetetlen ahhoz, hogy jól célozz, de ezzel aligha mondtam bárkinek is újat. Ahhoz viszont, hogy valóban jó legyél és fejlődj, össze kell hangolnod az egér beállításait a képességeiddel, majd azokat kell szépen leképezned az adott játékba.

Pontosabban, ha már mindened adott: van egy király, neked pont megfelelő egered, a beállításokkal is rendben vagy, és a játékot is kiismerted, akkor mindennek rögzülnie kell a kezedben. Bezony, izommemória. Meg kell tanulnod, hogy egyetlen apró rántással pontosan mennyit fog mozdulni a kurzor a képernyőn. A cél, hogy minden ösztönösen menjen.

Lépj be a választott játékba – teljesen mindegy melyikbe -, ragadd meg a fegyvered és válassz ki egyetlen pontot a képen és kezdj el mozogni úgy, hogy a célkeresztet lehetőleg próbálod folyamatosan rajta tartani:

 

Ha már úgy érzed szétvet az erő és álmodból felkeltve is menne egy helyben álló célpont ellen, akkor érdemes szintet lépni, és elkezdeni a célra tartást mozgó ellenfeleken tanulgatni.

Botok ellen nyilván könnyű, de senki sem születik perfect aimmal. A kulcsszó mindig a costume game/practice mode:

 

DE!

Legyen szó bármilyen FPS-ről, ha fejlődni szeretnél akkor érdemes lehet letöltened az Aim Labot. A cucc – igaz, korai hozzáférésű, de – jelenleg teljesen ingyenes a Steamen és minden lényegi aspektust alaposan kigyakorolhatsz vele – legyen szó a csípőből bedurrantott fejesekről, vagy az ellenfelek lekövetéséről.

A végére nem tartogatok semmilyen világmegváltó keleti bölcsességet, amitől egy csapásra te leszel a pálya sharpshootere, de sárkányvérben megfürödve sem leszel automatikusan jobb.

Játssz sokat, tapasztalj meg sok szituációt és ne élj meg egy-egy halált világvégének, mert akkor előbb veszel új perifériát mintsem jobban célzol majd. Találd meg a megfelelő egeret, aminek a beállításait a TE saját képességeid és a játék alapján állítasz be és nem egy univerzális megoldást kínáló „ezzel mindenkit jól legyaksz” cikkből másolod ki. Érdemes lehet meccseket, esport közvetítéseket is nézned, hiszen ott profiktól leshetsz el újabb és újabb megmozdulásokat, melyeket akár te is kipróbálhatsz, begyakorolhatsz később.

Ezt is érdemes elolvasnod:

Tényleg bármikor elvehetik a digitálisan megvásárolt játékaidat?

×