Gaming

6 játék, amikben a fejlesztők úgy vertek át trükkösen, hogy észre sem vettük

2021.03.09. – A videojátékfejlesztés valójában csupa illúzió és trükk. Tulajdonképpen mint ahogyan egy film, csak ugye egy teljesen másik szórakoztató iparágban. A fejlesztők elképesztő kreativitással verik át a játékosokat – gondolok itt olyan megoldásokra, ami a játékosnak akár sokadik végigjátszás alkalmával sem esik le.

Itt olyan átveréseket értek, amiket teszem azt az egyszerűbb megvalósítás, a technológiai akadályok, vagy a játék megkönnyítése, adott esetben megnehezítése értekében alkalmaznak. Például, hogy az ellenség, aki elől az egész játékban bujkáltunk végig ott volt a hátunk mögött, csak velünk együtt forgolódott.

Na ilyen, és ehhez hasonló fejlesztői trükköket és átveréseket szedtünk össze, amik után garantáltan a fejedhez kapsz, hogy „ómájgád”, tényleg!

1. The Walking Dead

A Telltale remekét egyáltalán nem érheti panasz, hiszen a megboldogult stúdió máig egyik legjobb alkotása a The Walking Dead. Bárhogyan is nézem, a játék egy narratív remekmű, azt viszont már kevesen tudják, hogy igazából egyetlen lépést sem tettünk a játékban.

Lee ugyanis egy helyben toporog és valójában a világ mozog körülötte.

2. Horizon: Zero Dawn

A Guerilla Games 2017-ben egészen váratlant húzott a Horizonnal. Senki sem számított akkora zajos sikerre, amit a játék elért, de nem is csoda, hiszen a PlayStation 4 máig egyik legszebb és legtartalmasabb játéka. Igen ám, csakhogy a máig tartó szépségnek meg is volt az ára – mármint technológiailag: a PS4 ugyanis nehezen bírt el a játékkal.

A megoldás az lett, hogy valójában az, amit Aloy nem lát (vagyis a kameránk), azt nemes egyszerűséggel nem töltötte be a játék.

Ezt a megoldást egyébként egészen sok hasonló műfajú játék használja.

3. Left 4 Dead

A Left 4 Dead máig az egyik legjobb kooperatív lövölde a Föld kerekén. Mind a mai napig! Aki mást mond, az nyilvánvalóan hazudik, pont! Szóval remek szórakozás, de ha megtudod, hogy mi is a trükkje, máris másképp fogod játszani. Ugye a játék lényegi része a tömegével ránk özönlő zombik, akiket egy élmény halomra lőni.

De azt tudtátok-e, hogy előbb mindig a statisztikailag legerősebb játékosra startolnak rá?

4. Alien: Isolation

A játék, amit elkezdtem, de nem mertem befejezni. Nekem egyszerűen túl szorongató, klausztrofób volt. Ettől függetlenül egy igazi, ízig-vérig Alien, ami videojátékban még soha nem látott módon idézi újra az első filmek hangulatát. A xenomorf pedig elképesztően félelmetesre sikeredett, de nem véletlenül.

 Az idegennek ugyanis két agya van a játékban. Az egyik állandóan minket figyel és bárhová bújunk, tudja hol vagyunk, míg a másiknak semmi fogalma semmiről, és csak a vadászatért felel.

5. Bioshock

Az egyik legnagyobb kedvencem a Bioshock első része volt. Már a System Shockot is imádtam, de a zsánerből ez számomra az etalon. Nyilván nem véletlenül, hiszen mind történetben, mind játékmenetében és világában is nagyot húzott Ken Levine és csapata, az Irrational Games. A játék 14 éve jelent meg, de Levine mester csak pár éve rántotta le a leplet az egyik legnagyobb titokról, ami ezelőtt senkinek sem tűnt fel.

Bármilyen harcba is keveredünk Rapture mélyén, az ellenfelek első lövése garantáltan mellé megy.

A fejlesztőzseni elmondása szerint ez a koncepció része, ami nem csupán segíti a játékost, de remek hangulatkeltő is.

6. Gears of War

És végül az Xbox 360 egyik első és legfontosabb exkluzíva, a Gears of War. Az Epic Games mestermunkája, ami alapjaiban határozta meg a fedezék alapó lövöldéket. Játékmechanikai és technológiai mérföldkő volt, amit a Microsoft is büszkén tűzhetett zászlajára.

Ahhoz viszont, hogy ilyen jól működjön kompromisszumokat kellet kötni. Az Xbox 360 hardvere ugyanis nem nagyon akart megbirkózni egy-két dologgal.

Ezért döntöttek úgy, hogy limitálják az ellenfelek számát. Nem tudom, hogy észrevettétek-e, de a GoW első részében egyszerre csak négy Locust ellen húzhattuk fel a Lancer fűrészét.

Ezt viszont olyan jól megoldották annak idején, hogy ha most nem írtam volna, lehet nem is vettétek volna észre soha.

Ti milyen hasonló trükkös megoldásokat ismertek még?

Bódi Dániel

Korábbi cikkek

899 forintért 8 játék között egy legendás RPG-t is berámolhatsz

Bódi Dániel 2024.02.02. - Érdemes most már megtanulni, hogy a magyar előfizetők különösen jól járnak…

6 óra telt el azóta...

Ennyire beteg és furcsa horrorjáték 10 évente, ha megjelenik

Bódi Dániel 2024.02.02. - Bár magyar fordításban sosem jelent meg John W. Campbell Jr. 'Who…

10 óra telt el azóta...

Ez jól kezdődik: baj van a Galaxy S24 kijelzőjével – a Samsung is elismerte

Gábor János 2024.02.02. - Elég hamar kiderült egy zavaró, de nem megoldhatatlan probléma a Samsung…

12 óra telt el azóta...

A TOTY Messi-fiaskóval kinyírta az FC 24-et az EA Sports

2024.02.02. - Tavaly azt hittük, hogy a Hero csomagnál nem fog már nagyobbat hibázni az…

12 óra telt el azóta...

Brutális lesz a Netflix éve: Ez a 93 (!!!) sorozat már biztosan érkezik idén

A Netflix 2024-ben sem lazsál: legalább 93 olyan okot ad rá, miért érdemes előfizetni a…

12 óra telt el azóta...

Season 2-től teljes squadokat is megéri majd legyőzni Warzone-ban

2024.02.02. - A Warzone fejlesztői időről időre új dolgokkal, mechanikákkal dobják fel a meccseket. A…

13 óra telt el azóta...